Skip to main content

Det er aldri for sent å bli vinbonde om vi skal se til dronning Elizabeth. Den 90 år gamle monarken har nylig lagt ut sine første egenproduserte vinflasker for salg fra vingården i Windsor Great Park.

Dronningen feiret 90 år i 2016. Nå kan hun feire at hun har blitt vinbonde. Foto : PRESS ASSOCIATION / Danny Lawson.

Dronningen har all grunn til å smile. Flaskene ble revet vekk like før jul i 2016, ifølge Daily Telegraph. Dette er den første vinen som er lagt ut for salg etter at dronningen ga Laithwaite’s Wine tillatelse til å plante vinstokker ved Windsor slottet i Windsor Great Park.

16 000 vinplanter bestående av tradisjonelle champagnesorter som chardonnay, pinot noir og pinot meunier ble satt i kongelig jord i 2011. Druer fra disse vinstokkene var høstet i 2013. Først tre år senere var vinen drikkeklar. 3000 flasker kom på markedet.

Gode kolleger: Kjell-Arne Totland (dessverre død i 2019)  og jeg har dekket mange kongelige begivenheter sammen. Her var vi på jobb for TV 2 på festgudstjeneste i Nidarosdomen i anledning kongeparet 25 år på tronen i juni 2016.

I 15 år var jeg hoffreporter i TV 2, derav denne kongelige vinartikkelen. Jeg har dekket mange kongelige bryllup i Europa og fulgt den norske kongefamilien på reiser både i Norge i utlandet. Det må sies at jeg ikke har mottatt verken penger eller annet for å omtale denne kongelige vinen. For meg var det bare morsomt å komme over denne heller ukjente siden av dronning Elizabeth, og jeg ser heller ikke at noen norske medier hittil har omtalt dette. Tilbake til den den kongelige sprudlevinen.

Nye dronningbobler selges nå
De første royale dråpene blir vanskelig å få smakt, om du ikke kjenner noen som kjøpte noen flasker av 2013-årgangen.  2014-årgangen derimot er nå lagt ut til forhåndssalg på nett. Prisen er lik forrige årgang på 35 pund eller 400 kroner flaska. Men så kommer jo porto og avgifter i tillegg. Den kan bestilles fra Storbritannia, feks. Laithwaite’s Wine.

Drikker champagne hver dag
Det skrives ingenting om hvorvidt dronningen selv skal ha vært involvert i vinprosessen. Prins Charles derimot skal være sjefen for vingården i Windsor Great Park og han skal ha engasjert seg i vinlagingen, skriver Decanter. Kanskje har også hans kone, Camilla hertuginnen av Cornwall, hatt en rolle. Hun er leder av den britiske vingårdsforeningen «UK Vineyard Association».

Dronning Elizabeth er observert mang en gang med et vinglass i hånden i løpet av de mange årene hun har vært på tronen. Det sies også at hun drikker vin til lunsj og så champagne hver eneste ettermiddag, men da først etter å ha startet formiddagen med en drink bestående av gin og dubonnet.

Windsor slott: En av flere av Dronning Elizabeths residenser utenfor London, England. Nå er deler av slottsparken blitt til en vinmark.

Det britiske kongehuset har også en nær forbindelse med franske champagneprodusenter. Noen av dem har eksklusiv royal leveranse og merke «Royal Warrant». Nå har de franske produsentene fått konkurranse. Dronningen kan for første gang drikke egenproduserte bobler. For noen flasker ble sikret før de ble lagt ut for salg, i følge Jancis Robinson, som har hatt en sentral rolle i dronning Elizabeths vinkjeller.

Gammel kongelig tradisjon

Den britiske dronningen gjenopptar en tradisjon fra sine forfedre. Den som Henry II startet på 1100-tallet ved Windsor slott. Men først nesten 1000 år senere ble Windsor vingård på nytt etablert. Dronningen følger en ny britisk vintrend.

De siste tiårene har det vært en oppblomstring av vingårder i Storbritannia. Det er de musserende vinene, referert til som «British fizz», som er i vinden. Noen har sågar fått priser og vunnet over franske champagneflasker i blindtest. Om dronning Elisabeths bobler klarer å nå slike høyder gjenstår å se.

Foto: «© Can Stock Photo Inc. /Veneratio», Pixabay/Diego Torres og privat.

 

Legg igjen en kommentar