Det er tid for å måle sukker og alkohol i vin, eller mosten, fra årets druer som fortsatt gjærer. Vingårdens hydrometer, også kalt mostimeter, er nå daglig i bruk. Den forteller hvordan det går med gjæringen og viser det potensielle alkoholnivået vinen vil få.

Nå har dere som følger bloggen min blitt kjent med stampestokken min som er viktig under gjæringen og refraktometeret som måler sukkeret i hver drue før innhøsting.

Med et hydrometer, også kalt mostimeter, kan vi måle sukker og alkohol i vin, eller mosten fra druer som gjærer. Det er et viktig instrument i vinproduksjonen. På bildet bruker jeg et refraktometer for å måle sukker i druene før de høstes.

Refraktometer: Saft fra hver enkelt drue legges under glasslokk og sukkernivå vises i babo eller brix.

Mostimeteret derimot måler det totale sukkernivået for hele mosten (saften som skal bli til vin). Den sier også noe om alkoholen i den ferdige vinen. Dersom mine målinger er gjort riktig, kan vi i år få viner med høyere alkohol enn noen gang før. Kanskje ikke så overraskende etter den usedvanlig varme sommeren her i Acquapendente i Italia.

Den hvite mosten viste 20 babo (23 brix) ved oppstart av gjæring og kan gi vin med 13,5 prosent alkohol.

Den røde mosten viste nærmere 22 babo og kan gi alkoholnivå på hele 14,5 prosent alkohol!

Med et hydrometer, også kalt mostimeter, kan vi måle sukker og alkohol i vin, eller mosten fra druer som gjærer. Det er et viktig instrument i vinproduksjonen.

Jeg måler sukkernivået i mosten ved solnedgang.

Fortsatt gjærer mosten. Underveis bruker jeg mostimeteret. Slik vet jeg at den faktisk gjærer og at den fortsetter med det. Det at sukkernivået blir stadig lavere for hver dag er et godt tegn. Men gjæringen tar tid. Noen ganger viser mostimeteret knapt en nedgang, mens andre dager raser den nedover fra dag til dag.

Hele vingården oser

Det lukter gjær både i og utenfor cantinaen. Blant vinrankene ligger restene etter de pressede druene og druestilkene. De fungerer som gjødsel. En og annen klase henger også igjen på vinrankene. De har startet sin egen naturlige gjæringsprosess. Du har kanskje hatt epler som har falt på bakken i hagen og blitt liggende? Det er en ganske lik lukt.

Med et hydrometer, også kalt mostimeter, kan vi måle sukker og alkohol i vin, eller mosten fra druer som gjærer. Det er et viktig instrument i vinproduksjonen. På bildet ser du stilkene fra pressede druer etter innhøsting.

Jeg nyter synet og lukta av en vingård etter innhøsting, med kun stilker på bakken, før jeg er nødt til å vende tilbake til Norge. Det er ulempen med å bo i to land. Det smerter litt å ikke få se vinen gjære ferdig, men svigerforeldrene mine har kommet ned på vingården for å følge med.

LES MER: SLIK BLE ÅRETS INNHØSTING.

Viktig å måle sukker og alkohol i vin

Mostimeteret (hydrometeret) som vi bruker for å måle sukker og alkohol i vin er uvurderlig. Når det viser null, skal gjæringsprosessen være over. Da er mosten blitt til en tørr vin. Den røde presses og settes på fat, mens den hvite pumpes over på ståltank.

Om dette gjøres før vinen er ferdiggjæret, kan det være gjærceller og sukker igjen slik at at vinen begynner en annengangsgjæring til våren. Det kan føre til en sprudlende vin og til at frukten i vinen endres. Derfor venter vi vanligvis et par dager etter at mostimeteret viser null.

Med et hydrometer, også kalt mostimeter, kan vi måle sukker og alkohol i vin, eller mosten fra druer som gjærer. Det er et viktig instrument i vinproduksjonen. Druene er nå plukket, men rosene står forsatt.

Godt vær for gjæring

Det som må påses nå er at det ikke blir for kaldt i cantinaen, for da kan gjæringen stoppe opp. Fortsatt er det svært varmt til oktober å være og alt ligger til rette for at druer og most snart er ferdig å gjære og blir til vin i løpet av kort tid.

HAR DU LYST TIL Å SE HVORDAN VINGÅRDEN VÅR SER UT – KAN DU SE FILM HER.

Legg igjen en kommentar