Skip to main content

Denne uka har jeg vært med på et maraton i vinsmaking. Jeg er invitert til å smake flere hundre viner på noen dager. Hvordan klarer jeg det? Her er noen tips til vinsmaking.

Norsk vinpresse er ikke stor. Det er som den vesle hoffreporter-gjengen jeg var en del av da jeg jobbet i TV 2 Nyhetene. Rundt meg sitter vinjournalister med mange års erfaring. Jeg er det nyeste tilskuddet.

LES MER: MIN FØRSTE VINSMAKING PÅ VINMONOPOLET MED VINTIPS

Jeg føler meg ydmyk, ærbødig og takknemlig. Jeg er så heldig som får komme hit, til den ene og den andre vinimportøren. Det står flaske etter flaske på rad. Jeg kan smake hver eneste en.

De siste dagene har jeg hatt et vinmaraton og smakt flere hundre viner. Her er noen tips til vinsmaking som gjør det mulig.

Mange gode viner å smake. Her er et lite utvalg av nye viner/årganger på polet i november.

Spørsmålet er om jeg klarer det? Underveis møter jeg den erfarne sommelieren og vinblogger Liora Levi. Bloggen hennes kan du lese her. Jeg spør henne om hun smaker på alt. « Ja, jeg gjør det fordi jeg føler det er urettferdig om jeg utelater noen,» svarer hun. Da er det bare å gå i gang, med noen tips til vinsmaking i bakhodet. Kanskje kan du også ha nytte av disse, selv om du har et mindre utvalg vin å smake?

Tips til vinsmaking 

Vær opplagt og uthvilt

Legg deg tidlig dagen før og forsøk få en god natts søvn.

Spis mat uten sterke krydder

Hold deg til brød og mild ost, eller annen mat som ikke setter seg i smaksløkene dine før og underveis i vinsmakingen.

Pass på konsentrasjon 

Slå av mobiltelefon. Fokuser på å være i glasset. Lukk gjerne øynene og la sansene få fritt spillerom. Ta tiden du trenger.

Forsiktig med lukt 

Både sigaretter, parfyme, kroppskremer, halspastiller eller tyggis kan påvirke lukte- og smakssansen din og de andre rundt deg. Vær så nøytral som mulig i lukt.

Drikk vann

Pass på at du ikke blir dehydrert. Vinen spytter du ut, men vannet drikker du!

Samme drue – ulik vin

Det er viner med unike personligheter, selv om de er laget på samme drue av samme produsent i samme år, kun med noen høydemeters forskjell i voksested, får jeg vite.

De siste dagene har jeg hatt et vinmaraton og smakt flere hundre viner. Her er noen tips til vinsmaking som gjør det mulig.

Liz Mortensen fra Blend Wines forteller entusiastisk om Beaujolaisvin og Gamay-druen. Ved siden av meg Andrè Brattland fra www.botti.no

Det er musserende viner, hvite viner, røde viner, vin på kartong, vin i stor og liten flaske, basert på kjente og ukjente druer. Hos Stenberg & Blom har de satt fram et utvalg portvin jeg sent vil glemme. Det oser av nøtter, tørket frukt, karamell, og så mye annet godt. Tennene mine blir mørkere og mørkere, og jeg blir mer og mer salig, selv om jeg spytter ut hver eneste dråpe.

De siste dagene har jeg hatt et vinmaraton og smakt flere hundre viner. Her er noen tips til vinsmaking som gjør det mulig.

Morten Motrøen i Stenberg & Blom har satt fram et stort utvalg med portviner. Her skjenker han Geir Salvesen og Arnie Stalheim.

Det er pressesmaking før slipp av nye viner i november både hos vimportører og Vinmonopolet. De siste har vinene som du finner på de fleste pol, mens importørene setter fram flest viner som må bestilles.

Det er siste dag. Det går i ett med vinsmaking i samme rom fra 9:30-13! Da er det en ørliten pause før en ny importør setter fram enda flere flasker. Klokka 15 klarer jeg ikke mer. Jeg er ør. Jeg har smakt flere hundre viner på tre dager.

De siste dagene har jeg hatt et vinmaraton og smakt flere hundre viner. Her er noen tips til vinsmaking som gjør det mulig.

Kristin Alsvik fra Moestue er siste importør som åpner flasker for pressen denne uka.

Vin nok til mange innlegg og tips til vinsmaking

Nå handler det om å velge ut hvilke viner jeg skal omtale. Jeg har en bunke med nye smaksnotater. De skal kategoriseres. Underveis har jeg notert viner i kategorier som «Gode viner fra Burgund», «Gaveviner», «Billig og godt», «Vin til jul» osv. Mulighetene er så mange!

LES MER: VINER SOM FORLENGER SOMMEREN

Jeg håper du følger med, at vinene faller i smak, og at du deler slik at jeg kan fortsette å få komme på pressesmakinger, enten som vinbloggeren for Det Gode Vinliv, eller kanskje jeg finner et mediet som vil publisere det!? Vet du om ett der det kan passe inn, si fra! Og fortell meg gjerne hvilke tips til vinsmaking og hvilke viner du ønsker at jeg omtaler.

 

 

 

Legg igjen en kommentar