Skip to main content

Det er tid for «vinteronn» eller vinterarbeid på vingården. Vinstokkene skal beskjæres mens sevja fortsatt ligger i dvale. Dette er det første arbeidet med det som skal bli årets vin.

I de kaldeste vintermånedene er jeg mer i Norge enn på vingården i Italia. Men i februar starter vi det nye vinåret med å beskjære vinstokkene. De lange grenene som vokste ut i fjor skal klippes, flesteparten kuttes helt tilbake.

Mange vinbønder i Italia har allerede gjort det, beskjært vinstokkene. I vårt området er februar tid for beskjæring, om lag en måned før våren setter inn.

Her kan du se liten film fra vingården i februar og beskjæring av vinstokker:

Det blir en utfordring i år, spesielt på rødvinstokkene som ble angrepet av en usedvanlig vårfrost i april. Både skuddene som skulle gi druer i fjor, men også i år, frøs og visnet. Det fikk stor konsekvens for vinproduksjonen i 2017, men jeg frykter at det også vil påvirke mengden rødvin vi klarer lage i 2018.

Hvitvinstokkene derimot klarte seg gjennom den ene frostnatta, og de bør bli lettere å beskjære og vil forhåpentligvis gi mer frukt, om vi klarer holde villsvin unna modne druer og om det ikke blir en så veldig varm sommer som i fjor.

Det er tid for vinteronn eller vinterarbeid på vingården. Vinstokkene skal beskjæres før det blir for varmt i luft og mens sevja fortsatt ligger i dvale. Det er det første arbeidet med det som skal bli årets vin. 

Alle grenene på vinstokkene skal klippes. Bildet er tatt 1. desember 2017.

Det er også mye annet å gjøre av vinterarbeid på vingården. Vi setter opp nye stolper, fjerner en og annen død vinstokk og planter nye. Flesteparten av vinstokkene våre ble plantetrett etter 2. verdenskrig. Fordelen er at de gir få, men gode druer. Ulempen er at en del av dem nå har gjort sitt og må erstattes med nye planter. Det tar fort 4-5 år før en liten vinplante faktisk gir druer til vin.

Krokus i blomst ved vinrankene. Februar 2017.

Jeg er snart på vei og håper nyte de første vårtegnene. Det kan være regn og kun noen få plussgrader på denne tida. Men det kan også være varmere solfylte dager. Vi har en stor jobb å gjøre og kun en uke til å gjøre det på denne gangen. Egentlig bør vi også beskjære en del av frukttrærne på gården. Mange av dem kommer i blomst tidligere enn vinstokkene. I fjor rakk vi ikke beskjære alle trærne før våren satt inn.

Det er tid for vinteronn eller vinterarbeid på vingården. Vinstokkene skal beskjæres før det blir for varmt i luft og mens sevja fortsatt ligger i dvale. Det er det første arbeidet med det som skal bli årets vin. 

Plommetre på vingården blomstrer i midten av mars.

Men jeg gleder meg. Vinterarbeid på vingården er en perfekt vinterferie, selv om jeg nå sitter i Oslo og ser opp på vakre snødekte marka, og den frister. Hva med deg, hva skal du gjøre i vinterferien? Har du lyst til å bli med på årets beskjæring, er du hjertelig velkommen. Om du ikke har anledning til å komme innom i Italia, abonner på bloggen her, på min You Tube-kanal eller på Det Gode Vinliv på Facebook. Ønsker deg en flott vinter(ferie), hvor enn du måtte tilbringe den!

Tips til rødvin i vinterferien

Trenger du tips til en rødvin til vinterferien? Hva med en italiener laget på druen Sangiovese, samme rødvinsdrue som vi har på vingården. Vinmakeren er en kvinne og hun lager vin ikke så langt fra oss i Toscana. Derfor er også en av hennes viner med meg når jeg skal holde vinkurs for damer, før jeg setter meg på flyet til Italia.

Carpineto Dogajolo Rosso, Toscana, Italia 2016. Kr 133

Kirsebær, urter, vanilje og rose. Frisk og fruktig med litt krydder, snev av pepper, lakris og pepper. Fin syre. Behagelig og elegant. Varer en stund. Kun 1, 6 gram sukker. Lekker etikett.  Mye vin for pengene!

70 prosent Sangiovese og 30 prosent Cabernet Sauvignon-druer.

 

 

Carpineto Chianti Classico Riserva 2013, Toscana, Italia. Kr 205

Denne er eldre og det kjennes. Det er mer modne bær. Moreller, bjørnebær, vanilje, urter og røyk. Fortsatt frisk syre og merkbare tanniner, men de integreres fort. En bløt, rund og saftig vin. Smaken varer lenge. Kan fint lagres noen år, men er også god nå. Sjekk voks-seglet på etiketten.

80 prosent Sangiovese og 20 prosent Canaiolo-druer.

 

4 Kommentarer

 • kirsten olsen sier:

  Hei Anne
  Det høres så spennende ut med egen vingård. Jeg har vært endel i traktene rundt Roma tidligere, da som kunstinteressert. Nå er jeg pensjonist og veldig opptatt av italiensk mat. Så jeg vil gjerne følge med på dine brev/epost for å føle at jeg er i Italia i alle årstider og ikke minst høre om druer og vin. Lykke til med arbeidet!
  Beste hilsen
  Kirsten Olsen

  • Hei Kirsten. Så hyggelig å høre fra deg! Veldig fint å høre at du vil følge meg også! Du har kanskje noen gode innspill selv til både meg og de som følger bloggen! Del gjerne! Mange takk for gode ønsker! Håper du finner det jeg deler her interessant! Ønsker deg en fin dag! Vh Anne

 • Wenche Melgård sier:

  Hei Anne

  Kjøpte Carpineto Dogajolo Chanti Rosso, det var en vin som virkelig falt i smak hos oss. Serverte den sammen med andebryst, helt lekkert. Kommer til å kjøpe flere av den.
  Koser meg når jeg leser bloggen din.
  Hilsen Wenche

Legg igjen en kommentar