Skip to main content

Lurer du på hvilke viner du skal velge i påsken? Her får du tips til vin til påske, både bobler, hvitt og rødt – og en vin til påskeegget! De passer uansett hvor du nyter fridagene, på fjellet og i byen.

Påske er gjerne den tiden av året da vi endelig kan komme ut av vinterdvalen. Hvem ønsker seg vel ikke påskesol etter en lang, kald og snørik vinter? Vi trenger noen fridager, kjenne sola varme, være ute i naturen, sitte foran peisen og nyte god mat og vin.

En del av meg lengter etter påskeferie i den norske fjellheimen med lange skiturer, kortspill og lammelår. Lage bål i snøen, grille og et glass musserende i sola.

Kjøper kartongvin til påske

Kanskje er det denne hyttekulturen i påska som gjør at nordmenn kjøper inn 1,9 millioner liter kartongvin til påske? Salget av vin til påske øker med 600 000 liter bare på kartong, ifølge Vinmonopolet. Aller mest vin selger polene på fjellsteder som Hemsedal, Beitostølen og Geilo. For noen er påske den uka i året da de har største omsetning. I butikkene i de store byene som Oslo, Bergen og Trondheim derimot, er det få kunder å se, forteller Vinmonopolets pressesjef Jens Nordahl.

 

 

Påske i Italia

Det blir påske på vingården i Italia  for min del. I fjor var påsken senere, og den var varm og solfylt. I år er det kjøligere her, men jeg skal unne meg litt fri. Vi produserer som kjent egen vin, men jeg handler også inn vin til påske.

Det blir helt sikker kjøpt musserende vin, for det lager vi ikke. Et glass bobler i påskesola, det gleder jeg meg til. I Italia er det mye god prosecco, men jeg er også glad i musserende vin laget på champagnemetoden – og det er mye å velge blant, også i Italia.

 

Nylig holdt jeg et vinkurs og delte mine forslag til vin til påske. Nå deler jeg vinmenyen her. Håper tipsene faller i smak!

Musserende vin til påske:

Rotari Riserva Brut 2010, Trentino, Italia. Kr 160. 

En moden sprudlevin med strågul farge. Både fargen og den gule etiketten setter påskestemning. Vinen er laget på champagnemetoden. Det betyr at boblene er laget av en ekstra gjæringsprosess i flaske. Deretter har vinen vært lagret i tre år på før den ble lagt ut for salg. Det er det som gjør at den kan minne litt om kjeks i duften. I tillegg har den også både eple- og sitrusaromaer fra druene, 90 prosent Chardonnay-druer og 10 prosent Pinto Nero-druer. Kjøper du denne, støtter du vinproduksjonen til 1500 små vinbønder som leverer druene til kooperativet.

LES MER: ROTARI

For flere tips se innlegget mitt BOBLER TIL PÅSKE.

Hvitvin til påske:

Wittmann Riesling Trocken 2016, Rheinhessen, Tyskland. Kr 161.

Det er mye god hvitvin. For meg er Riesling både god matvin og passende til å nyte i solveggen.

Denne er også strågul i fargen med aroma av epler, mineraler, blomster og sitrus og markant syre.  Wittmann er internasjonalt anerkjent for sine tørre hvitviner av høy kvalitet. Passer til både sjømat og påskekylling – og som sagt på egenhånd.

Økologisk

 

Old Coach Road Riesling 2016, Nelson, New Zealand. Kr 340 (2,5 liter)

Ønsker du å ha med deg en god kartong? Her har du en Riesling fra New Zealand. På vinkurset sammenlignet vi Riesling fra Wittmann med denne. Noen foretrekk den tyske, andre denne.

Mange mente til og med at denne var rikere og mer aromatisk. Sitrongul i farge med aroma av epler, sitrus, pepper og  petroleum. Frisk! Samme bruksområdet som vinen over.

Rødvin til påske:

Til påske går det mest i rødvin, skal vi tro salgstallene fra Vinmonopolet. Kanskje skyldes det kalde kvelder og ønsket om vin til påskelammet? Rødvin fra Bordeaux i Frankrike, Rioja i Spania, Barolo eller Barbaresco fra Piemonte i Italia passer bra. Selv velger jeg nok en vin fra Italias mest utbredte drue, den vi selv dyrker på vingården, Sangiovese.

Castell’in Villa Chianti Classico 2013, Toscana, Italia. Kr 220

Vinen minner om moreller, tørket frukt, nøtter og lær. Fine tanniner og tydelig syre. Lagringsvennlig vin, har 12 måneder på eikefat.

Denne vinen er laget av en av topprodusentene i Chianti med 100 prosent Sangiovese-druer.  Som tidligere hoffreporter i TV 2, er jeg fascinert av prinsessetitler. Greskfødte prinsesse Coralia Pignatelli delle Leonessa giftet seg inn i en rik italiensk familie og ble vinprodusent. I dag er hun enke og driver vingården.

Økologisk.

Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2015, Toscana, Italia. Kr 179

Denne vinen er laget av samme drue og er fra samme distrikt. En frisk vin med kirsebær, lakris og noe fat. Den er velbalansert, med integrerte tanniner, fat og syre. Smaken og vinen varer lenge i munnen. Nydelig. Denne kan du nyte nå eller spare noen år. Vil gå fint til både lam, pizza og pasta med kjøtt. Har 12 måneder på eikefat. Vingården startet opp i 1966 på landområder som har vært dyrket siden etruskerne var her for over 1000 år siden, sies det. Etruskerne skal for øvrig ha vært svært glade i vin, kvinner så vel som menn.

Vin til påskegodteriet:

Det er ikke bare barna som ønsker seg påskeegg med godteri. Men hvordan finne en vin som passer til? Velg en portvin!

Graham’s Late Bottled Vintage 2012, Douro, Portugal. Kr 120. (37,5 cl)

Er du glad i marsipan og sjokolade? Da passer denne ypperlig.

Den lukter og smaker av mørke plommer, sjokolade, urter og litt pepper. Denne er også lett likbar, ifølge mine kursdeltakere. Portvinen finnes i flere størrelser. Den kan holde i mange uker om den står i kjøleskapet.

LES MER: TIPS TIL PORTVIN 

VIL DU HA HA ENDA FLERE VINTIPS? SE VINER I GLASSET I MARS

Nyte kan man jo gjøre uansett hvor man er! Jeg ønsker deg en riktig god påske!

 

 

 

 

 

3 Kommentarer

  • Merete Kosberg sier:

    Denne hvite bør du absolutt prøve, nyyydelig:
    «G» fra den kjente sauterneprodusenten Guireaud. Kan fint drikkes alene,eller til f.eks.skalldyr. Kanskje også til kylling (har ikke prøvd). Ikke så mange pol som har den, men mitt lille på Ålgård har den. Må være en typisk påskekosvin.

  • Merete Kosberg sier:

    PS: «G» : Bordeaux blanc sec. 2016. Sauvignon semillon. Økologisk. Fullt navn: «Le G de Chateau Guireaud». Pris 179,90

Legg igjen en kommentar