Skip to main content

Målet med vingården er at den skal være mest mulig ren og fri for kjemikalier. Nå har vi tatt et valg – å gjeninnføre en gammel metode: Vi skal binde opp vinstokker med naturlig materiale som finnes på eiendommen.

På gården vokser det et tre med en helt spesiell funksjon. Det har tatt meg en stund å forstå hvilken nytte dette treet har, se fordelene ved å bruke det og faktisk klare å benytte det.

Det ligner på et piletre, før alle grenene klippes av én gang i året. Etterpå står det igjen som en snauklipt stamme.

Målet med vingården er at den skal være mest mulig ren og fri for kjemikalier. Nå har vi tatt et valg - å gjeninnføre en gammel metode: Vi skal binde opp vinstokker med naturlig materiale som finnes på eiendommen. Det gledelige er at dette erstatter plast og gummi vi tidligere brukte.

Det skjer tidlig om våren, da grenene fortsatt er myke og lette å tøye. De tynne grenene samles i bunter og legges mørkt og kjølig, gjerne i små huler. Der har mesteparten blitt liggende, men ikke nå lenger -for det kan erstatte plast med naturlig materiale.

Målet med vingården er at den skal være mest mulig ren og fri for kjemikalier. Nå har vi tatt et valg - å gjeninnføre en gammel metode: Vi skal binde opp vinstokker med naturlig materiale som finnes på eiendommen. Det gledelige er at dette erstatter plast og gummi vi tidligere brukte.

Det er mange valg å ta når det gjelder det å dyrke vinstokker og druer. En av dem er materialene vi bruker i vinmarken. Plast er som kjent en mye omtalt trussel mot naturen, og noe mange mener må erstattes med fornybare og nedbrytbare materialer.

Binde opp vinstokker med kvist

Tidligere har jeg fortalt om å det å beskjære vinstokker. Neste økt med årets druer og vin, er å binde opp vinstokker. Selve planten og de få, lange grenene som er igjen, bindes opp til trestokkene og ståltrådene.

Målet med vingården er at den skal være mest mulig ren og fri for kjemikalier. Nå har vi tatt et valg - å gjeninnføre en gammel metode: Vi skal binde opp vinstokker med naturlig materiale som finnes på eiendommen. Det gledelige er at dette erstatter plast og gummi vi tidligere brukte.

De første årene kjøpte vi inn plasthyssing for å binde opp vinstokker. Det skulle holde lenge, og var det mest praktiske, tenkte vi. Vi så at vår venn Pierluigi brukte grener til å binde opp. Vi forsøkte å gjøre det samme, men grenene brakk eller smuldret opp da vi skulle feste dem, og vi ga raskt opp.

Målet med vingården er at den skal være mest mulig ren og fri for kjemikalier. Nå har vi tatt et valg - å gjeninnføre en gammel metode: Vi skal binde opp vinstokker med naturlig materiale som finnes på eiendommen. Det gledelige er at dette erstatter plast og gummi vi tidligere brukte.

Men heller ikke plast holder evig. Den må iblant klippes bort, eller så faller den av og ned i jorda. Jeg har flere ganger plukket små plastbiter fra bakken, og nylig fikk jeg nok. Da  bestemte jeg meg for å gi kvistene et nytt forsøk, og nå har både mannen min og jeg endelig fått teken på det.

Målet med vingården er at den skal være mest mulig ren og fri for kjemikalier. Nå har vi tatt et valg - å gjeninnføre en gammel metode: Vi skal binde opp vinstokker med naturlig materiale som finnes på eiendommen. Det gledelige er at dette erstatter plast og gummi vi tidligere brukte.

Metoden som benyttet her i generasjoner, er gjeninnført – vi bruker nå kvist. Plasthyssing byttes ut med kvist. Antakelig betyr det mer jobb, da grenene har en kortere holdbarhet. Men det er det verdt.

Målet med vingården er at den skal være mest mulig ren og fri for kjemikalier. Nå har vi tatt et valg - å gjeninnføre en gammel metode: Vi skal binde opp vinstokker med naturlig materiale som finnes på eiendommen. Det gledelige er at dette erstatter plast og gummi vi tidligere brukte.

En glede å erstatte plast

Ønsket mitt er å drive mest mulig økologisk. Jeg velger naturgjødsel fremfor kunstgjødsel. Det samme gjelder sprøytemidler. Heller ikke selve vinen tilsettes annet enn en liten dose sulfat. Så det at vi kan erstatte plast med naturmateriale gjør meg virkelig glad – naturligvis!

Målet med vingården er at den skal være mest mulig ren og fri for kjemikalier. Nå har vi tatt et valg - å gjeninnføre en gammel metode: Vi skal binde opp vinstokker med naturlig materiale som finnes på eiendommen. Det gledelige er at dette erstatter plast og gummi vi tidligere brukte.

Kunnskapen har også gitt meg ny respekt for dette ene treet som står der år etter år, og har denne nytteeffekten for hele vingården. Det finnes også norske forskere som mener de kan erstatte plast, slik som disse.

Bli gjerne med og prøv en gang – det er faktisk ganske gøy! Fortsatt har vi en god bunt igjen liggende i hulen, og mer oppbinding må nok til, i alle fall én gang, i løpet av årets sesong. Hvis ikke, satser vi også på at treet gir kvister også neste vår!

Har du lyst til å bli med på vintur til Italia – kan du lese mer om det HER eller denne linken planlagte TURER

 

 

Legg igjen en kommentar