Skip to main content

Klimaendringer truer vin og vinproduksjonen, forteller vinmakere både i Australia og New Zealand. Økte temperaturer og mer ekstremvær er en utfordring både for små og store vinprodusenter.

Den varme maimåneden i Sør-Norge minner mange av oss på at det er noe uvanlig som skjer med været. Mens det har vært rekordvarme og sol i Norge, har det vært regntungt og kaldt lenger sør i Europa. I fjor var det derimot en ekstrem tørke og hete i Italia. Verdens vinproduksjon ble notert til historisk lav, og været i Europa fikk skylda. Det opplevde vi også på vår vingård i Italia. Også «down under» merker de at klimaendringer truer vin og vinproduksjonen

Lindeman’s i Australia lager mye og rimelig vin som passer til selskap og hverdager med lavbudsjett. Dog Point i New Zealand har mindre kvanta og produserer vin til høyere priser – vin til de anledningene du vil og kan unne deg noe godt. (SE SMAKSNOTATER NEDERST I SAKEN) Men begge står overfor samme utfordring – klimaendringer truer vin.

Klimaendringer truer vin og vinproduksjonen, forteller vinmakere både i Australia og New Zealand. Økte temperaturer og mer ekstremvær er en utfordring både for små og store vinprodusenter. Her er noen vintips fra Lindeman's og Dog Point, og mer om hvordan verdens vinproduksjon endres på grunn av været.

Enolog Mark Thwaites har tatt med vin fra Australia til Norge.

Lindeman’s produserer 80 millioner liter vin i året. Deres vin er blant bestselgerne i flere land, deriblant Norge. De er kjent for å lage rimelige, lette og ukompliserte viner. Nylig var jeg på en vinsmaking med en av selskapets ti enologer, Mark Thwaites, da han besøkte Oslo og Europa for første gang.

Hvordan er det mulig å selge vin så billig når den må fraktes fra andre sida av verden?

– Det er fordelen med å være store. Vi kan få ned kostnader og selge vin til priser mange har råd til, sier Thwaites.

Selskapet har produsert vin i Australia siden 1843. På 1980-tallet begynte de å lage vinen Bin 65 Chardonnay, som viste seg å bli en stor salgssuksess.

Klimaendringer truer vin og vinproduksjonen, forteller vinmakere både i Australia og New Zealand. Økte temperaturer og mer ekstremvær er en utfordring både for små og store vinprodusenter. Her er noen vintips fra Lindeman's og Dog Point, og mer om hvordan verdens vinproduksjon endres på grunn av været.

I dag selger de vin til over 100 land, både rødt, hvitt, rosé og musserende. Én ting er å fortsatt lage vin som folk liker, men det er også trender i vin. Derfor har de gjort noen endringer.

–Vi gir nå vinen mindre eikekontakt og forsøker lager friskere viner, sier Thwaites.

Hetebølge i Australia

Den blide enologen forteller at de sliter med nye varmerekorder. I sommer var det 45 grader i vinmarkene.

–Vi har store områder med vinmarker. Det er allerede for varmt mange steder. Dersom temperaturen øker med 2-3 grader, er det svært, svært bekymringsfullt.

Frykter ørken i vinmarkene.

Leter etter nye vinområder

Mange av druene vokser i Sør-Øst Australia, der flere vinprodusenter nå opplever at klimaendringer truer vin og vinproduksjonen. Lindeman’s tar trusselen på alvor.

-Vi sliter med vannmangel. Derfor jobber vi nå med sparetiltak på vann. Dessuten leter vi etter nye områder der vi kan dyrke druer, som i Victoria. Også den kjølige øya Tasmania kommer nå som et nytt vinland som er interessant for oss, forteller Thwaites.

Vitikulturist Nigel Sawman fra Dog Point på New Zealand har også nylig gjestet Norge, og inviterte et knippe vinjournalister til vinsmaking. Også han er opptatt han er bekymret for hvordan klimaendringer truer vin.

Klimaendringer truer vin og vinproduksjonen, forteller vinmakere både i Australia og New Zealand. Økte temperaturer og mer ekstremvær er en utfordring både for små og store vinprodusenter. Her er noen vintips fra Lindeman's og Dog Point, og mer om hvordan verdens vinproduksjon endres på grunn av været.

Dog Point dyrker druene Sauvignon Blanc og Pinot Noir.  Dyrkingen er økologisk og hver vinstokk tillates få drueklaser.

– Vi ønsker å få frem det unike som hver sesong gjør med druene og vinen. Vi ønsker fruktige og rene viner. Det er naturlig gjæring og vi lar en del av vinene få kontakt med bunnfallet, sier Sowman.

Klimaendringer truer vin og vinproduksjonen, forteller vinmakere både i Australia og New Zealand. Økte temperaturer og mer ekstremvær er en utfordring både for små og store vinprodusenter. Her er noen vintips fra Lindeman's og Dog Point, og mer om hvordan verdens vinproduksjon endres på grunn av været.

Mer ekstremvær på New Zealand

– Været er veldig forskjellig fra år til år. Men de siste årene har vi opplevd større variasjoner og mer ekstremvær. I år har vi hatt en måned med rekordvarme, en annen med rekordmye regn. Det er tydelig tegn på klimaendringene. Heldigvis klarte vi få druene i hus og i god behold også i år, sier Sowman.

Klimaendringer truer vin og vinproduksjonen, forteller vinmakere både i Australia og New Zealand. Økte temperaturer og mer ekstremvær er en utfordring både for små og store vinprodusenter. Her er noen vintips fra Lindeman's og Dog Point, og mer om hvordan verdens vinproduksjon endres på grunn av været.

Kanskje er det slik at i fremtiden vil vinproduksjonen flyttes til kjøligere områder, slik som Skandinavia? Det er allerede flere små produsenter som har startet opp i Norge.

En studie fra Harvard universitetet har tatt for seg hvordan klimaendringer truer vin. Den påkeper at  klimaendringer vil føre til at nye druetyper må plantes. Australia og New Zealand har i den anledning en fordel, de har mindre restriktive regler om hvilke druer som kan være i en vin enn vindistrikt i Europa.

Enn så lenge – la oss nyte vinene som produseres i dag. Har du lyst til å forsøke vinene til Lindemann og Dog Point? I så fall, her er en liten oversikt over de som finnes i Norge, pris og mine smaksnotater,

Lindeman’s Bin 25 Brut Cuvée, Australia. Kr 110. Bestilling

En fruktig vin med pære, fersken, sitrus, nøtter og honning. Frisk og syrlig. Dette kan nok kalles budsjettbobler. En enkel musserende, men mye vin for prisen. Boblene er produsert på Charmat-metoden.

100 prosent Chardonnay-druer.

Lindeman’s Bin 30 Sparkling Rosé, Australia, Kr 115. Bestilling (inne på 7 pol)

Her er det røde bær, spesielt jordbær. Det er også sitrus og blomster. Denne ble nylig lansert i Norge. Produsenten har laget en egen variant for nordmenn, med mindre restsukker enn den som selges i andre land.

77 prosent Chardonnay , 20 prosent Pinot Noir og 3 prosent Colombard-druer.

 

Lindeman’s Bin 35 Rosé 2017, Australia. Kr 115. Bestilling (inne på 11 pol)

Bringbær og jordbær og noe grønn pepper. God fylde. Behagelig og ukomplisert.

70 prosent Grenache, 23 prosent Shiraz og 5 prosent Mataro-druer.

 

Lindeman’s Bin 65 Chardonnay 2017, Australia. Kr 125. Basisutvalget (inne på 249 pol)

Dette er den ikoniske og mestselgende vinen fra Lindeman’s. Det lages 10 millioner flasker i året av denne. Det merkes at eikekontakten er redusert i denne årgangen. Hvite fersken, ananas og snev av krydder. Lett syrlig og litt bitter på slutten.

100 prosent Chardonnay.

 

Lindeman’s Bin 50 Shiraz 2017, Australia. Kr 125. Basis (inne på 136 pol)

Her er det mye å kjenne på: sjokolade, kaffe, rød frukt og lakris. Vinen er lagret på eikestaver, noe som gjør vinen rimeligere enn vin på eikefat. Et godt kjøp!

100 prosent Shiraz-druer.

 

Dog Point Sauvignon Blanc 2016, Marlborough, New Zealand.  Kr 237. Bestilling (inne på 7 pol)

Her kommer de kjente stikkelsbærene inn som kan prege vin laget på denne druene. Det er også noe brennesle, tropisk frukt og lime. Vinen er fermentert med druenes egne gjærceller i ståltank. Nesten sprudlende i munn. Ren, aromatisk og smaksrik. Du kjenner vinen varer lenge i smak. Verdt prisen.

100 prosent Sauvignon blanc-druer.

 

Dog Point Section 94 2015, Marlborough, New Zealand. Kr 305. Bestilling (inne på 11 pol)

Her er det mer krydder. Vinen er gjæret og lagret på gamle eikefat. Hvite blomster, melon og grapefrukt. Snerten syre. Varer lenge. En god vin. Drikk nå eller om 5 år. Passet ypperlig til fiskesuppe.

100 prosent Sauvignon blanc-druer.

Dog Point Pinot Noir 2015, Marlborough, New Zealand. Kr 295. Bestilling (inne på 8 pol)

Lukt og smak av gule frukter og hasselnøtter fra franske eikefat. En sitrusdreven vin med lime og grapefrukt. Noe flint. Frisk og og syrlig. Denne kan godt lagres. Deilig vin.

100 prosent Pinot Noir-druer.

 

Dog Point Pinot Noir 2015, Marlborough, New Zealand. Kr 345. Bestilling (inne på 11 pol)

Mye røde bær og krydder. Her er det plommer, moreller, vanilje, anis og nøtter. En smaksbombe i munn. Det er rent, det er pent og kompleks. Frisk og med en god lengde. Drikker godt nå, eller kan legges i kjelleren. Anbefales.

100 prosent Pinot Noir-druer.

Legg igjen en kommentar