Tema for septemberlanseringen hos Vinmonopolet er vin fra kjølige klima. Det er mye godt, men forbered deg på å betale.
Mens det kjølner i lufta satser Vinmonopolet på nye viner fra kaldere klima. Nå lanserer de for første gang vin fra blant annet Canada og New York i basisutvalget.
– Bjørn spiser druer
Ansatte fra Vinmonopolet har vært i Canada, og det gjorde inntrykk:
– I Canada sliter de med at bjørner spiser druene. Det var ville hester ute på jordene, forteller Monika Wessel som er produktsjef på Vinmonopolet.
På vingården i Italia har vi erfaring med at villsvin spiser druer. I fjor spiste de et helt felt med innhøstningsklare druer. Jeg har også hørt at en del vingårder konkurrerer om druene med rådyr og fugl. Men bjørn?
– Mesteparten av vinen i Canada selges lokalt. Regionen Okanagan er et populært turistområde, deriblant for styrtrike ishockeyspillere, sier Wessel.
Hva er det som kjennetegner vin fra kjølige klima? De har gjerne høyere syre og litt lavere alkohol. De er ofte aromatiske og kan være elegante. Les mer om det bloggen til Wine Folly.
Den kjølige øya Tasmania, der danske kronprinsesse Mary kommer fra, seiler også inn på polet. I tillegg til bjørnelandet Canada, kommer det også nye viner fra New Zealand, og en rekke andre land.
God vin fra New York
En vin fra kjølig klima som imponerte meg var en fra New York., et heller ukjent amerikansk vinområde – selv om de har holdt på i over 60 år å lage druer på 1600 familiedrevne vingårder, ifølge The New York Wines and Grape Foundation.
For øvrig fortsetter satsingen på dyre britiske sprudleviner og ufiltrert viner – eller det mange kaller naturvin. Noen viner er også laget i amfora (leirkrukker), som var den opprinnelige metoden fra antikken.
Utvalget på lanseringen er stort både i basis og i bestillingsutvalget. Men vin fra kjølige klima koster. Flesteparten av vinene er ikke i den rimelige kategorien. Dette er også et godt vinslipp for deg som liker rødvin. Jeg har nevnt noen, men kunne godt omtalt flere.
Vin fra kjølige klima – hva med Norge?
Det kommer stadig flere land og vin fra kjølige klima på vinkartet. Kanskje vil også vin fra nærliggende områder som Danmark og Norge snart bli å finne på norske pol, avslutter Monica Wessel.
– Jeg var nylig på Norsk Vinskue og smakte 21 norske viner. Norsk vin er helt i startgropa, men kvaliteten er økene.
Det er sannelig mye spennende og godt der ute. Nesten for mye, spør du meg. En del ligner hverandre, andre står ut som unike, mens noen er så sære at jeg rynker på nesa, mens du kanskje elsker dem. Prøv deg fram. Her er noen av mine favoritter fra nyhetslippet i basisutvalget på Vinmonopolet 7. september:
Wiston Cuvée Rosé NV, England. Kr 309
Røde bær, mineraler, litt kjeks og en anelse smør. Elegant i aroma. Fin syre – sitter stramt og godt. Gode kremete bobler.
96 prosent Chardonnay og 4 prosent Pinot Noir-druer.
Quails’ Gate Chardonnay 2016, British Columbia, Canada. Kr 252
Krydder fra eik på lukt. På smak kommer også sitrus, eple, nøtter og smør. God lengde. Eikepreget, men ikke dominant.
100 prosent Chardonnay-druer.
Cirielli Trebbiano d’Abruzzo 2016, Abruzzo, Italia. Kr 286
Gullaktig i fargen. Innbydende med honning og gul frukt. God og lang ettersmak av frukt, honning og krydder. Den er også laget på Trebbiano-druer som egentlig ikke er så aromatiske. Her kommer druene til sin rett. Kanskje er det metoden? Den har stått på amfora. Den er også ufiltrert og økologisk.
100 prosent Trebbiano-druer.
Pascal Clement Montagny 1er Cru Les Coères 2017, Burgund, Frankrike. Kr 280
Modne epler og mineraler med litt blomster. Fin syre. Etter litt lufting kommer det røyk og krydder. Behagelig og lett. Kan med fordel lagres i 3-5 år.
100 prosent Chardonnay-druer.
Cave Spring Riesling Icewine 2016, Ontario, Canada. Kr 339
Det føltes som å stikke nesa bort i en blomsterbukett. Også modne fersken og sitrus. Høy syre, men den maskeres, for her er det mye sukker – 291 g/liter! Icewine er laget på druer som med vilje har blitt hengende på vinstokkene til etter frost. En krevende prosess. Perfekt til dessert, ost eller litt kveldsnacks!
100 prosent Riesling-druer.
Røde viner:
Fox Run Cabernet Franc 2016, New York, Usa. Kr 220
Nydelig mørke hagebær og solmodne grønnsaker. Snasen syre. Litt røyk på slutten. Varer lenge. Må være god til grillede grønnsaker.
100 prosent Cabernet Franc-druer
Trinity Hill Hawkes Bay Syrah, 2016, New Zealand. Kr 200
Frisk og elegant på lukt. Grønne urter, bjørkebark, bær og noen blomster. Denne er lett og god med en fin syre. En behagelig, ikke veldig krevende vin.
100 prosent Syrah-druer.
Haywire Gamay Noir 2o16, British Columbia, Canada. Kr 280
Kirsebær og pepper. Litt bålnoter og en god syre. En følelse av burgundvin. Varer lenge! Bør egne seg til grillmat og kjøttretter. Veldig god!
100 prosent Gamay-druer.
Nichol Nate’s Vineyard Syrah 2016, British Columbia, Canada. Kr 265
Grønn pepper og urter bak et teppe av røde kirsebær. Lett krydderpreg og fin syre. Ikke for kompleks, dog en lekker vin. Varer lenge.
100 prosent Syrah.
Pig in the House Organic Shiraz 2016, New South Wales, Australia. Kr 190
Druen shiraz eller syrah, kan ha mynte og eukalyptus aromaer. Her er de tydelige. Det gjør den frisk og at den skiller seg ut. Det er også modne mørke bjørnebær og litt krydder. Artig. Økologisk.
100 prosent Shiraz-druer.
Faiveley Bourgogne Pinot Noir 2016, Burgund, Frankrike. Kr 215
Deilige søte, modne bær og noen roser. Snerten syre. La det ligger noen dråper igjen i munn og kjenn etter. Kommer det mer? Lakris eller krydder. En behagelig vin. Rimelig til å være fra ett av verdens dyreste vindistrikt.
100 prosent Pinot Noir-druer.
Le Demi Bordeaux 2015, Bordeaux, Frankrike. Kr 90 (0,5 l)
Bær og litt paprika. Blomst på lengde. Den har god syre og sitter godt. En enkel og svært rimelig bordeauxvin selv om det er noe mindre volum enn i en vanlig flaske.
100 prosent Merlot-druer.
Infiltrado 2017, Jumilla, Spania. Kr 170
Nydelige søte røde bær, urter og lakris. God syre. Sitter fint. Ufiltrert for å beholde smak og frukt – det klarer de i denne. God matvin.
5 prosent Garnacha, 25 prosent Syrah og 70 prosent Monastrell-druer.
Castillo de Zalin Monastrell 2017, Jumilla, Spania. Kr 125
Modne mørke bær, vanilje. Smak av lakris, tørket frukt og litt fatkrydder. Sitter godt i munn. Rimelig og god spansk vin.
100 prosent Monastrell-druer.