Skip to main content

Med en gang du åpner porten til vingården, kjenner du det nok – druer som gjærer. Lukta er intens, det er også lyden og synsinntrykkene.

Vinmarken er så tom nå. Kun en og annen drueklase henger igjen på druestokkene. De er overlatt til de ekstra mange summende insektene som har inntatt vingården i år.

Har du hørt, luktet eller sett druer som gjærer? Vi har nå druemost som kan gi 1300 liter vin i vinkjelleren på vingården i Italia. Der er alltid like spennende - om fermenteringen kommer i gang. For druene må som kjent gjære for at den skal bli til vin. I innlegget får du se det koke - små og store bobler bruser.

Bier og veps forsyner seg av restene etter årets druehøst.

Kanskje er det fordi druene var så mange og søte i år? Druesukkeret var høyt og bærene så modne at en del av dem var gått over holdbarhetsdato.

Årets innhøsting ble foretatt over flere dager, med en pause da regnet kom. Nå er også de druene knust og presset, mens stilker og skallet er fordelt i vinmarken, der de fungerer som gjødsel.

Har du hørt, luktet eller sett druer som gjærer? Vi har nå druemost som kan gi 1300 liter vin i vinkjelleren på vingården i Italia. Der er alltid like spennende - om fermenteringen kommer i gang. For druene må som kjent gjære for at den skal bli til vin. I innlegget får du se det koke - små og store bobler bruser.

Presset drueskall ligger i vinmarken mellom vinrankene – og avgir også lukt av druer som gjærer.

Druemost som kan gi 1300 liter vin står nå på fire gjæringsfat i vinkjelleren – betraktelig mer enn fjoråret som ga rekordlite vin.

Det er alltid like spennende – om fermenteringen kommer i gang. For druene må som kjent gjære for at den skal bli til vin. Kanskje er du kjent med den spenningen om du har laget vin av bær eller frukt? Prosessen er ganske lik.

Har du hørt, luktet eller sett druer som gjærer? Vi har nå druemost som kan gi 1300 liter vin i vinkjelleren på vingården i Italia. Der er alltid like spennende - om fermenteringen kommer i gang. For druene må som kjent gjære for at den skal bli til vin. I innlegget får du se det koke - små og store bobler bruser.

Modne druer fulle av saft. I skallet har de egne gjærceller.

I begynnelsen legger jeg øret forsiktig ned mot fatet – for å lytte etter den lyden som karakteriserer druer som gjærer. Så etterhvert – vet jeg det med en gang går inn døra til vinkjelleren.

Lukt av gjær – som en moden brøddeig – slår i mot meg.

Vanligvis er det så stille inne i vinkjelleren. Men nå koker det. Gleden er stor da jeg hører lyden. Den blir høyere og høyere, en intens brusing pågår i vinfatene.

Først ligner det badeskum, deretter putrer det – små bobler som etterhvert felles inn i det som minner om store såpebobler. Du må nesten trykke på pila i bildet under – for kanskje du syns det er en like fin opplevelse som meg å se og høre?

Når nesten all sukkeret i mosten er spist opp av gjæren blir det mer fredfullt. Fortsatt kan jeg se at druene gjærer, men nå er det krusninger – bølgeformete bevegelser  – som om det er noen som puster fra bunnen av fatet.

Til slutt blir det som å se på et stille tjern – det er da druene er blitt til vin.

For å sjekke at det ikke er noe sukker igjen – bruker jeg et hydrometer. Det skal stå på null og gjerne i noen dager før den pumpes over på fat – der skal den hvile, kun avbrutt av å bli pumpet over et par ganger til.

Har du hørt, luktet eller sett druer som gjærer? Vi har nå druemost som kan gi 1300 liter vin i vinkjelleren på vingården i Italia. Der er alltid like spennende - om fermenteringen kommer i gang. For druene må som kjent gjære for at den skal bli til vin. I innlegget får du se det koke - små og store bobler bruser.

Av druer er du kommet og til vin skal du bli.

Vil du vite mer om gjær og vin – kan du lese denne artikkelen, på Aperitif.

Sannsynligheten for at årets druer på vår vingård blir til vin er nå 99 prosent, vil jeg si. Jeg gleder meg til å smake den neste år. Kanskje sees vi i Italia, og smaker den sammen?

Holder du også på å lage vin av bær eller frukt, ønsker jeg deg lykke til! Fortell meg gjerne hvordan det går i kommentarfeltet under.

 

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar