Skip to main content

Det er tid for portvin. Jeg elsker å drikke det, men det er også så godt i mat. Dessuten lagrer den så bra både åpnet og uåpnet. Her får du omtale av 10 portvin til jul.

Jeg har gledet meg lenge til desember, måneden da jeg unner meg portvin. Den egenartede portugisiske vinen fra området som er ett av de siste der druer fortsatt fottråkkes. Druene vokser i innlandet, ofte på små parseller i bratt terreng. Vinen lagres på eikefat, noen i mange mange år, for deretter tradisjonelt sett å bli sendt med båt ned elven Douro til havnebyen Porto.

Mine besteforeldre og deres generasjon hadde alltid portvin til jul. Det er en lang tradisjon, at Norge forsynte portugiserne med klippfisk, og fikk Portvin og Madeira i retur. Portvin er ikke bare godt å drikke, den egner seg også i mat og har for lengst fått innpass i norske oppskrifter, slik som denne puddingen som skal stamme fra Dronning Maud. Vi bruker portvin i sauser, syltetøy og i dessert.

Selv har jeg i løpet av årene likt å ta et glass en vinterkveld. Det er sent, det er kaldt og med et lite glass portvin, blir avslutningen på dagen til en fin seanse for ettertanke og drømmer. Men jeg må også ha en portvin til jul.

Det er tid for portvin. Jeg elsker å drikke det, men det er jo også så godt i mat. Dessuten lagrer den så godt. Her får du omtale av 10 portvin til jul.

Portvinssmaking hos Stenberg og Blom. Importøren har et stort utvalg av portviner. Se mer fra seansen og få tips til hvordan du forbereder deg til en vinsmaking I DETTE INNLEGGET.

Jeg er så heldig at jeg både i fjor høst og i år har fått smake en del portviner. Spennet er stort. Noen føles nesten som en vanlig vin du kan drikke til et måltid mat, de fleste passer til modne skarpe oster som blåskimmelost, en ingefærkjeks, en sjokoladebit eller søte kaker.

Portvin: perfekt til dessert. Foto: Pixabay

Åpen portvin – kan holde i uker og måneder

Portvin kommer i små og store flasker. Ikke vær redd for å kjøpe en hel flaske portvin til jul. Det er kanskje den mest lagringsvennlige vinen etter åpning. Den kan holde seg i mange uker og i måneder, ifølge et testpanel i Vinmonopolet. En rekke portviner ble åpnet og smakt tidlig desember for ett år siden. Deretter ble de stående i kjøleskapet med kun en slant igjen i flaska. De aller fleste holdt seg til slutten av mars i år, viser en artikkel Vinmonopolet har publisert på sine internsider.

LES MER: SLIK OPPBEVARER DU ÅPNET VIN

Portvinene varierer i farge, fra røde til brune og gylne. Fra en Masterclass om portvin med Dominic Symington jeg deltok på i november 2018.

Forslag til portvin til jul:

Her er mine smaksnotater på noen av portvinene jeg har smakt. Har du en aldri så liten sans for portvin, eller kanskje har du aldri smakt, velg deg ut en flaske og unn deg en portvin til jul.

Graham’s 10 Years Old Tawny Port. Kr 85 (0,2 liter) og kr 330 (0,57 cl) (Bestilling – inne på 10 pol)

Karamell, ristete nøtter, sjokolade, blomst og moden frukt.

Godt eksempel på hvordan noe både kan være friskt og søtt samtidig. God lengde med nøtter, tørket frukt og et snev av sjokolade og sitrusblomst.

En god portvin til dessert eller bare ta et glass portvin uten noe til. Det fine her er at flaska også kommer i en liten størrelse, til dem som ikke har et stort selskap.

Nyt nå!

Graham’s 20 Years Tawny. Kr 550 (0,75) (Bestilling – inne på 4 pol) Kr 299 på Tax Free.

Denne er ganske lik den 10 år gamle, men den har altså ligget enda 10 år på fat. Det gjør den rundere og rikere. En fantastisk munnfølelse. Hasselnøtter har fått et strøk av honning. Det er søte modne fiken, tørket frukt og litt kaffe. Til tross for alderen, er den fremdeles frisk. Passer også til søte desserter eller ost.

Warre’s Otima 20 Years Old Tawny, 280 kr (0,5 l) (Bestilling – inne på 20 pol)

Denne er også 20 år, men den føles friskere. Her er det valnøtter, honning og litt sitron. Fin syre! Skal du ha multekrem til dessert i jula, vil denne egne seg godt. Navnet Otima betyr optimal. Vinen er faktisk produsert for yngre vindrikkere og kvinner! Selv syns jeg den var artig! Elegant flaske. Drikk nå.

Cockburn’s Special Reserve, 180 kr (0,75). Kr 169 på Tax Free (1 liter)

Rubinrød. Friske, kirsebær i lukt og smak. Her kommer det også en del mandler eller marsipan.

En gammel kjenning og en av verdens meste solgte portviner. Dette er vinen for deg som foretrekker en ung portvin, heller enn en tung og rik. En bit sjokolade og et lite glass. Den er også så rimelig at den fint kan brukes til matlaging som i sauser. Ikke en vin for kjelleren.

Graham’s Late Bottled Vintage 2013. Kr 120 (0,37 cl) og kr 200 (0,75 cl).  Kr 149 på Tax Free (0,75 cl)

Her er mye friske, røde bær, grønne urter og godt integrert krydder fra fat. Ung, med en fin syre. Lett-likelig.

En portvin til sjokolade til årets jul eller i løpet av de tre neste.

Smith Woodhouse Late Bottled Vintage 2007. Kr 285 (0,75 cl)

Modne røde plommer, litt pepper og krydder fra fat. Fin sødme og syre integrerer og balanserer vinen på en god måte.

Denne kan fortsatt lagres i noen år, men også flott nå til ost og dessert.

Kopke Colheita 1978. Kr 748 (0,75) (Bestilling – inne på tre butikker)

Nøtter, honning, og anslag av marsipan, nellik og svisker. Fortsatt fin syre, så den bør holde en stund til. Som en dessert i seg selv. Nyt!

Graham’s The Stone Terraces Vintage Port 2015. Kr 1450 (0,75). (Bestillingsutvalget)

En svært sammensatt vin. Det er som godteri. Karamell, blomster og sjokolade, men med et strøk av pepper.

Her har du vin fra en liten vinmark med få druer. Andre årgang av vin fra denne marken. Kun få flasker tilgjengelig i Norge. Den er sagt å kunne lagre i 30-40 år. Så en vin for deg med plass og råd til å fylle opp i kjelleren. Men også veldig god nå.

Warre’s Quinta da Cavadinha 2012, Douro, Portugal. Kr 339 (0,75 cl) (Bestilling – inne på 14 pol)

Dyp blårød, bær, tørket frukt, lakris og en krydderkvast. Dette er en av portvinene jeg heller fikk lyst på mat til enn dessert. Et lite kjøttstykke kanskje? Produsenten har vunnet masse priser for tidligere årganger. Denne mener jeg også bør gjøre det bra.  Drikk nå eller spar i et tiår eller to.

Graham’s Quinta dos Malvedos 2012. Kr 200 (0,37) og kr 420 (0,75 cl)

Dette er en mer bærdreven portvin, røde bær og plommer. Samtidig har den litt krydder og gode tanniner. Egner seg mer som dessertvin. Den skal kunne lagres i 15-20 år, ifølge importøren.

Grahams Extra Dry White. Kr 200 (0,75)(Bestillingsutvalget) Kr 159 på Tax Free

En helt annerledes portvin enn de øvrige. Den er elegant og ren. Den er tørr som en sherry og vil ha det samme tilbehøret. Passer fint som en aperitiff. Den skiller seg også ut ved at den ikke er lagret på eikefat. Mer floral i aroma enn fruktig. Ikke lagringsvin.

Er du klar for flere hetviner, hva med en moden madeira?

TIL HIMMELS MED MADEIRA

Dette innlegget ble publisert første gang 10. desember 2017 . Oppdatert 18. desember 2018.

7 Kommentarer

 • Merete Kosberg sier:

  Jeg fikk sansen for portvin da jeg var på en konferanse i Portugal i 1980 (!). Da kjøpte jeg med meg en Quinta do Noval, minst 15 år gammel. Årgangsportvin. Ingen vanlig etikett, malt med hvitt rett på flaska. En vidunderlig vin.

 • Nina Steindal sier:

  Hei
  Har du forslag til en portvin som polet har i sitt vanlige utvalg og som passer til Stilton? Vi trenger den til fredag

  Mvh
  Nina

 • Marianne Nordli sier:

  Flott og spennende liste. Jeg skal ut å handle litt mer til jul skjønner jeg.

  Jeg har eksempelvis en 1985 Kopke Colheita klar for julefeiringen i år. Ser du har listet opp en 1978 årgang. den skal jeg få tak i for den årgangen har jeg ikke smakt.

 • Espen Rikter-Svendsen sier:

  Jeg har en nydelig portvin (Niepoort Vintage 2017) og får middagsgjester om noen dager. Tenkte det kunne være en idé å bygge en dessert rundt vinen. Men hva slags dessert passer til?
  Oster er selvsagt en mulighet, men ikke alle gjestene er like osteglade. Har du noen andre forslag?

Legg igjen en kommentar