Det er viktig å feire små og store bragder, og ikke minst kjærligheten. I måneden med «alle hjerters dag» eller Valentinsdagen, er det en god anledning til å feire med bobler.
Mange av oss forbinder den nok med den amerikanske «Valentines Day», men opprinnelig stammer den fra romerne. 14. februar feiret de begynnelsen av våren og gudinnen Juno, dronningen over de romerske guder. Det hele kulminerte i en fertilitetsfestival, med ofringer og et elskovslotteri som førte kvinner og menn sammen.
Siden har det vært flere martyrer ved navn Valentin. I dag er det gjerne den romerske kjærlighetsguden Cupid som knyttes til denne dagen.
Om du tenker at Valentines dagen er en kommersiell greie du ikke ønsker å bli med på, hva med å hylle kjærligheten, fruktbarheten og en kommende ny vår? Og om du ikke får feiret på selveste dagen, kan du kanskje ta det igjen en annen dag?
I midten av februar setter vi i gang med et nytt vinår på vingården i Italia, forhåpentligvis omgitt av vårtegn. Det er klart at jeg vil feire fruktbarheten, om enn ikke ofre annet enn litt god vin og når arbeidet er utført, ja, da er det tid for å feire med bobler.
Det er også andre grunner til å feire med bobler. Vinbloggen har bursdag. Den ble startet i februar 2017.
Det er så inspirerende å se at bloggen vokser. Nye følgere som deler min lidenskap for vin og vinproduksjon kommer til, og innleggene leses av stadig flere. Det må selvsagt markeres.
Hva skal vi feire med? Musserende gjør seg alltid. Det er litt kort tid om du skal bestille, dessverre. For det er så mange gode musserende viner der ute, men som ikke er i basis. Men her er noen forslag til viner du kan benytte når du ser at det er tid for å feire med bobler:
Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut, Champagne, Frankrike. Kr 364 (basis)
Ren og fin med moden frukt og kjeks. God fylde og konsentrasjon. Flott syre og smak av mineralitet, sitronskall, epler og kjeks. 30 måneder modning på bunnfall. Veldig godt!
100 prosent Pinot Noir-druer.
Terningkast 6
De Moncel Brut, Champagne, Frankrike. Kr 250 (bestilling). Varenummer: 10205601
Her en rimeligere Champagne som innfrir. Mye godt å smake og lukte på som nystekte croissanter, serinakaker, smør, eple og sitrus. Merkbar sødme. Rund og god fylde. Lett-likelig.
55 prosent Pinot Meunier, 30 prosent Pinot Noir og 15 prosent Chardonnay-druer.
Terningkast 5
G. Reynolds Finissima Reserva Brut Nature 2016, Spania. Kr 120 (basis)
Du trenger ikke fleske til med en dyr Champagne. Denne gjør susen. En nykommer på Vinmonopolet i januar.
En Cava som klarer få frem gode kjekstoner etter 20 måneder på bunnfall fra andregangsgjæring i flaske. Den er også fruktig med eple og sitrus. I tillegg varer den en stund. Mye vin for pengene!
50 prosent Xarel·lo, 35 prosent Macabeao og 15 prosent Parellada-druer.
Terningkast 6
Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Brut Franciacorta Riserva 2012, Franciacorta, Italia. Kr 225 (basis)
Eple, litt urter, blomst, brøddeig og en anelse smør og sitron. Frisk og syrlig. Deilig!
Franciacorta-vin, er en av mine personlige sprudlefavoritter fra Italia. Den er gjerne kalt «Italias svar på Champagne», men med en unik personlighet.
90 prosent Chardonnay og 10 prosent Pinot Nero-druer (Pinot Noir).
Terningkast 6
Giol Prosecco Spumante Brut 2017, Prosecco, Italia. Kr 140 (basis)
Frisk og fruktig med litt pære, blomst og sitrus. En helt fin og tørr Prosecco til en rimelig pris, og den er økologisk.
100 prosent Glera-druer.
Terningkast 5
Blir det for mye med en helflaske? Det er en rekke sprudleviner i halvflasker. Hvilke er litt avhengig av ditt pol. Men denne er inne på mange butikker.
Philizot & Fils Brut numéro 3, Champagne, Frankrike. Kr 140 (0, 375 cl) (bestilling – inne i mange butikker). Varenummer: 10132002
En gjenkjennelig Champagne i aroma med eple, sitrus, og nybakt brioche. Fin syre og kremete bobler med litt sødme på avrundingen. En rimelig Champagne som leverer. Pluss for også å komme i en liten flaske.
35 prosent Pinot Noir, 35 prosent Chardonnay og 30 prosent Pinot Meunier-druer.
Terningkast 5
Kilder: Britannica og Forskning.no