Det har vært en kraftig økning i produksjon og salg av økologisk vin de siste årene. Men er det egentlig bedre, og bør vi sprøyte druene? I så fall må jeg få et sertifikat.
I løpet av de siste ukene har naturen nærmest eksplodert på vingården i Italia. Tusenfryd har laget hvite tepper i lang tid allerede. De siste tulipanene lyser opp i rødt, gult og lilla, rosene har små knupper og på vinstokkene spretter det fram lysegrønne skudd.
Krav om sertifikat
Men det er lite tid til å nyte det som skjer i vinmarkene i disse dager. Jeg sitter mye på skolebenken med mål om å få et «plantevernsertifikat», som er påkrevd om jeg skal kjøpe sprøytemidler, selv de som er tillatt i økologisk landbruk.
Mer biologisk mangfold
– Italienske myndigheter ønsker mer biologisk mangfold og mindre bruk av kjemikalier, sier en av lærerne på kurset.
Diskusjonen går om sammenhengen mellom bruk av kjemikalier i landbruket og færre pollinerende insekter.
– Hvilken effekt har det å gå over til økologisk vinproduksjon, spør én i salen?
17 av 24 studier viser at økologiske vinprodusenter øker det biologiske mangfoldet, viser en ny rapport.
Italia i verdenstoppen
I Italia blir flere og flere vinmarker økologiske. Italia ligger nå på andre plass i volum av økologisk vin i verden, kun forbigått av Spania. Likevel, flesteparten av vinbøndene i rommet sier at de bruker kjemikalier. For selv om antallet økologiske vinprodusenter øker, er det kun 15 prosent som er sertifisert økologiske. Dette er likevel langt over gjennomsnittet i verden, der kun 5 prosent av vinmarkene er økologiske.
Skadelig effekter
Noen av de eldre vinbøndene ler når det vises fram ulike vernedrakter, som et av en heldekkende hjelm og drakt.
– Ja, det kan ligne på et romvesen, men det er viktig å beskytte seg. Kjemiske sprøytemidler kan ha alvorlige helsekonsekvenser både for mennesker, insekter og naturens kretsløp, fortsetter agronomen som foreleser.
Økologisk vin økt med 60 prosent
Stadig flere ønsker både å produsere og drikke økologisk vin. I Norge har salget økt med hele 60 prosent fra 2014 til utgangen av 2018, ifølge tall fra Vinmonopolet. I volum ble det solgt fem millioner liter i fjor, som tilsvarer sju prosent av all vin som ble solgt i Norge.
Kurset jeg tar, får meg til å tenke på de økologiske vinbøndene jeg har truffet, som Giovanni Manetti ved Fontodi i Toscana, hvis ene rødvin jeg anbefalte til påske.
– Jeg var helt avhengig av kjemikalier og følte meg lenket til sprøytemidler. Det ville jeg gjøre noe med, og det har gått fint. Heldigvis fikk jeg med de eldre mennene som jobber for meg, og etter hvert også naboene, fortalte Manetti, som har drevet økologisk siden 1990.
Fakta om økologisk vin:
Reglene varierer i ulike deler av verden, men her er noen fellesnevnere:
- naturgjødsel i stedet for kunstgjødsel
- ingen bruk av kjemikalier
- redusert bruk av sulfat
- tillatt å sprøyte med kobbersulfat
- fokus på et biologisk mangfold i vinmarken ved å plante blomster som tiltrekker «nyttige insekter» som for eksempel marihøner, og forbedrer jordsmonnet.
LES MER: NATURVIN
Årets sprøyting er i gang
Ør i hodet av alle fagbegrepene jeg ikke forstår på italiensk, og all informasjon om farer og regler for sprøytemidler, kjører jeg hjem til vingården etter endt kursdag.
Det er slutten av april, likevel det er ikke like frodig overalt — sprøytingen er allerede er i gang. Det er akkurat det samme synet som møtte meg flere steder på samme tid i fjor da jeg var på vintur i Bordeaux i Frankrike.
Omstridt ugressmiddel
I vinmarkene rundt Orvieto har de sprøytet bakken. Det er mest sannsynlig glyfosat, verdens mest brukte ugressmiddel, også kjent som «RoundUp». Feltene under vinstokkene, der det burde summe av bier som forsyner seg fra fargerike vårblomster, er brunsvidde. Om dosen er stor nok, trenger ikke vinbøndene verken slå eller harve her i år.
Bruken er tillatt, men omstridt. Flere studier har vist at middelet blant annet er kreftfremkallende, slik som denne som var publisert i februar i år.
– Det er påvist glyfosat og andre kjemiske sprøytemiddel i økologisk vin, for de kan enten renne over ved regn eller blåse over til naboen dersom det er vind, forteller agronomen på den neste kursdagen. Hun ramser opp krav om værforbehold og regler for avstander til bekker, parker og innsjøer fra vinmarker som skal sprøytes .
Det får meg til å tenke på filmen jeg tok i fjor sommer. Min vinmark var et vakkert vilnis, mens naboens så ut som om den befant seg i et helt annet klima.
Tilbake på vingården med en stor tekstbok foran meg, med informasjon om plantevern, sprøytemidler og sprøytemaskiner på italiensk, ser jeg på de små skuddene som spretter fram på vinstokkene.
Vingården er nypløyd. Å sprøyte med ugressmiddel er uaktuelt, og vegetasjonen i vinmarken må nok klippes noen ganger. Men skal druene sprøytes?
«Det bør gå minst tre døgn før man går inn ubeskyttet inn i et sprøytet område,» står det i pensum.
Vi bor midt i en vinmark. De nærmeste plantene er bare få meter unna. Å sprøyte virker mindre fristende, og jeg skjønner hvorfor stadig flere ønsker å kjøpe og lage økologisk vin.
Mens jeg ser utover de mange vårblomstene på vingården, tenker jeg på eksamen i mai. Hvordan i all verden skal jeg klare den når jeg bare forstår halvparten av det som blir sagt? Spørsmålet er om det gjør noe om jeg ikke består og dermed ikke får kjøpt sprøytemiddel?
Alternativet er at vi ikke sprøyter i det hele tatt. Men selv i økologisk landbruk er det lov å sprøyte med kobbersulfat mot sopp og skadeinsekter.
God vin fordrer sunne druer. Vi driver i et område med tidvis mye morgentåke, og jeg undrer meg på om vindruene våre overlever på egenhånd?
LES MER: FOR MYE REGN PÅ DRUENE
Færre druer
Flere studier, deriblant denne, har vist at i økologisk vinproduksjon er tendensen mindre utbytte (færre druer og mindre vin) enn i konvensjonell produksjon.
Jeg tenker på en av naboene våre som sluttet tvert å sprøyte. De hadde ikke en eneste sunn drueklase ved innhøsting. Flere av vinstokkene fikk sykdommer de ikke klarte å stanse. Men hva med økologiske vinprodusenter som gjør det bra?
– Økologisk vin er fremtiden
–Vår erfaring er at mindre bruk av kjemikalier gir bedre kvalitet på vinen, og at det får frem områdets og druenes egenskaper. Økologisk vinproduksjon vil øke og det er fremtiden — for alle, sier Manetti, som også er leder for Consorzio Vino Chianti Classico.
Jeg ser bort på de sårbare, nye skuddene. De er så fulle av liv og gir håp om et nytt vinår.
Jeg har vurdert å slutte å sprøyte, også tidligere. Årsaken til at jeg fortsatte, kan du lese og se mer om her:
LES MER: SPRØYTE DRUER
Målet for 2019 er at de små drueblomstene får vokse, bli til druer og vin i sunne, fargerike omgivelser av blomster, bier og sommerfugler, og uten bruk av kjemikalier.
Hva med å bruke økologiske sprøytemiddel? Det kommer nok an på været, og ikke minst om jeg består eksamen og får sertifikatet som gjør at jeg kan kjøpe dem.
Det er to år siden sist jeg tok en eksamen, med tema vin og i Italia, men den var på engelsk, og jeg bestod.
LES MER: VINKURS I FIRENZE
Det siste året har salget av økologisk vin i Norge økt med 16 prosent, ifølge Vinmonopolets tall.
Hva mener du, foretrekker du økologisk vin eller konvensjonell?
Her er noen forslag til italienske, økologiske viner, om du har lyst til å forsøke:
De to første er fra sør-Italia. De kommer i «miljøsmart emballasje» i 0,5 og 0,25 liter. Ser du marihøna på kartongen? Det bladlusetende «lykkeinsektet» brukes for øvrig flere steder som et alternativ til sprøytemidler.
San Crispino Catarratto Inzolia, Sicilia, Italia. Kr 82 (0,5 l) og kr 45 (0,25 l).
God og fin, søt frukt på nese. Aroma av pære og fersken. Også litt sitrus og krydder på smak. Fruktig og tørr.
60 prosent Catarratto- og 40 prosent Inzolia-druer. Økologisk. Terningkast 4.
San Crispino Syrah Merlot, Sicilia, Italia Kr. 82 (0,5 l), kr 45 (0,25 l)
En bærpreget vin med røde og mørke bær, samt litt urter både i duft og i smak. Fin syre og lett krydderpreg i smak.
60 prosent Syrah- og 40 prosent Merlot-druer. Økologisk. Terningkast 4.
Moncaro Organic Rosé 2018, Abruzzo, Italia. Kr 429 (3 liter). Inne på noen pol. Bestillingsvare nr.: 8311606)
Lekker rosa farge. Forsiktige røde bær og blomster i duft og smak. Sval, saftig og lett-likelig! Enkel, men godt.
100 prosent Montepulciano-druer. Økologisk. Terningkast 5.
Valfaccenda Roero Arneis 2017, Piemonte, Italia. Kr 255. Bestilling. Varenummer: 10207101
Vin laget av et ungt par med en nyopprettet vingård i Piemonte, og premiert som beste italienske unge vinprodusent i 2017
Urtepreg med modne epler og litt tørket frukt. Middels syre. En balansert og god matvin. Fin utgave av den hvite druen fra Piemonte.
100 prosent Arneis-druer. Økologisk. Terningkast 5
Vola Volé Passerina, Abruzzo, Italia. Kr 490 (3 liter). Bestilling. Varenummer: 8295106
Dette vinkooperativet er opptatt av å bevare biene, som det fremgår av etiketten.
En fruktig vin med moden frukt. Fin syre. Saftig, med noe blomst og urter i smak. Varer lenge.
100 prosent Passerina-druer. Økologisk. Terningkast 5.
Querciabella Chianti Classico Riserva 2013, Toscana, Italia. Kr 350
Nydelige kirsebær, krydder som muskat og litt urter. God konsentrasjon. En flott vin som bør passer godt til et bedre kjøttmåltid. Varer lenge. Drikk den nå, eller spar den i fem år. Den vil nok ikke tape seg.
100 prosent Sangiovese-druer. Økologisk og biodynamisk. Terningkast 6.
Takk for dette interessante innlegget. Foretrekker absolutt økologisk vin. En både trist og optimistisk lektyre. Håper alle får øynene opp for hvor farlig «RoundUp» er for helsen.
Takk for tilbakemelding. Ja, jeg er også opptatt av dette! Informasjon og kunnskap er nøkkelord! Ønsker deg en fin dag! Vh Anne
Det er flott at flere og flere sprøyter mindre og mindre. Da blir naturen mer og mer i balanse. Vi får heller tåle den lille ubalansen vi kan få av et glass vin. Økologisk.
Fint poeng, Rolf! 🙂
Hei, interessant og inspirerende lesning. Skulle tro at når andelen økologisk drift øker og salget av sprøytemidler reduseres vil produsentene komme opp med mer natur/helsevennlige produkter?
Bh Arne Lie
Tusen takk, Arne! Du har et godt poeng der! Det ser ut til å gå den veien:-) Vh Anne