Sensommer er bjørnebærtid i Italia, men også flere steder i Norge. Er du god på å bruke dem? Bjørnebær, ost og vin er en strålende kombinasjon. Her kommer en oppskrift og vintips.
Bjørnebær vokser vilt her i Italia. De lange, tornete grenene lager enorme buskas, og stikker opp på de mest uønskede steder. Men smakfulle er de. I tillegg har vi også plantet en rad med hagebjørnebær på vingården.
De er sent modne, først i august. Noen år er de små og litt tørre. Men i år er de store og myke, og skinner i blålilla. Det er da de er som best.
Det er bare å gå i gang med å plukke, selv om det er aldri så varmt. Snart har jeg tre store begre, nok til å fylle en passelig, stor kasserolle.
Den intense fargen setter seg på hendene. Den minner meg om at disse bærene er fulle av antioksidanter, som jo også er de blå druene som henger rundt meg, og som nå er i ferd med å skifte farge.
Sunne og anvendelige bær
Bjørnebær er faktisk ansett av mange som en real helsebombe, for de har også mye vitaminer og fiber. Egenskapene skal være godt både for immunforsvaret, synet og hjertet.
De kan spises på flere måter. Noen ganger heller jeg oppi bær i en kake, som sukkerbrød. De kan også fryses ned, tas opp i løpet av vinteren, varmes og serveres til is som dessert. Bjørnebær er også gode i saus, med litt vin. Men de gir også veldig godt syltetøy.
Målet mitt er å lage ett slik at jeg kan servere bjørnebær, ost og vin til gjestene mine i løpet av det neste året.
Oppskrift på bjørnebærsyltetøy:
Bjørnebær og sukker i en kjele. Jeg bruker maks en tredel sukker. Modne bjørnebær har mye sødme. Smak deg fram. Norske bjørnebær kan være litt surere.
Kokes opp på medium/svak varme.
2-3 sitroner skvises og helles i mot slutten. Det gir syltetøyet litt syre og bedre holdbarhet.
Rør ofte og kok til det tykner av seg selv. Er det vanskelig å få knust alle bærene, bruk en hurtigmikser, og kok opp igjen.
Imens, ha nyvaskede glass på rist i ovn på 180 grader C. La stå 20 minutter. Kok lokkene.
Når syltetøyet har tyknet, hell det i glassene, men ikke helt til randen om du følger siste steg under eller om de skal oppbevares i fryseren.
Sett på lokk.
For å bedre holdbarheten:
Et alternativ som jeg bruker på bjørnebærsyltetøy er å helle noen dråper konjakk oppå syltetøyet i glassene, før lokkene settes på.
For ekstra, lang holdbarhet, sett glassene i en kjele med kokende vann i fem minutter. Pass på at de er dekket av vann. Åpnes lokket under kokingen, skru dem på igjen. Skru til etter at du har tatt de ut av vannet. Da kan syltetøyet vare i årevis.
Bjørnebær, ost og vin – som forrett
Før servering, ta ut osten fra kjøleskapet i god tid, slik at den blir rom-temperert. Da kommer smaken bedre fram.
Her serverer jeg syltetøyet med en fyldig og myk Pecorino-ost, men det passer også godt til bakt brie.
LES MER: Fikensyltetøy er en annen av mine favoritter til ost og vin. Oppskriften finner du HER.
Server med en tørr og fruktig hvitvin. (Se vinforslag under)
Vil du lære mer om å sylte eller safte frukt og bær, anbefaler jeg deg å følge Marmeladedamen.
Forslag til bjørnebær, ost og vin:
Mitt valg til ost, er helst hvitvin. Velger du en rødvin, pass på å ha en som ikke har for mye tanniner, gjerne en fruktig og ueiket rødvin, spesielt til søtere oster. Har du en moden og salt ost, som parmesan eller pecorino, kan den tåle en kraftigere rødvin, for eksempel en på druen Sangiovese.
Musserende vin er selvsagt ypperlig. De passer til alt. Rosévin kan også matche.
Italienske hvitviner:
Vette di San Leonardo 2019, Trentino Alte Adige, Italia. Kr 250. Varenummer: 11814101 (Bestilling)
Innbydende med aroma av hvit fersken, nesle og stikkelsbær. God stofflighet og syre. Også noe sitrus og mineralitet i smak. Deilig.
Druer: 100 prosent Savignon blanc. Terningkast 6.
Gini Soave Classico 2019, Veneto, Italia. Kr 160. Varenummer: 4246701
Modne epler, søte hvite blomster, og relativt mineralsk til Soave å være. Frisk og saftig med en god og rund munnfølelse og en fin lengde.
Mye god vin for pengene.
Druer: 100 prosent Garganega. Økologisk. Terningkast 6.
Planeta Etna Bianco 2018, Sicilia, Italia. Kr 300. Varenummer: 12204001 (Bestilling)
Duft av smørblomst, eple og noe vulkansk røyk. God syre. Ren og pen med sitrus, urter og fin mineralitet. Kompleks og velbalansert. God ettersmak som varer.
Druer: 100 prosent Carricante. Terningkast 6.
Castignano Montemisio Offida Pecorino 2019, Marche, Italia. Kr 130
Denne vinen er laget på druen Pecorino, samme navn som på osten, og de to går ypperlig overens. Druen øker i popularitet og du kan fortsatt få mye-vin-for pengene her. Dette er et glitrende eksemplar.
Rund og rik. Urter og litt blomstereng. Gul, moden frukt. Fin syre. Mineraler og litt krydder i utgangen. Frisk og saftig. Vinen sitter godt og har en fin lengde. En flott vin til en svært rimelig pris.
100 prosent Pecorino-druer. Terningkast 6.
Branu Vermentino di Gallura 2018, Sardinia, Italia. Kr 200
Denne dufter av sol og sommer. Fin frukt og blomster. Vinen har en god syre, med smak av litt urter, mineraler og noe blomster. Den danser lett i munn. Sitter godt og lenge. Denne er behagelig god!
100 prosent Vermentino. Terningkast 6.
La Mesma Gavi 2018 , Piemonte, Italia. Kr 232 (Bestillingsutvalget. Varenummer: 10814801)
Fruktig og floral. Duft og smak av blomstereng, aprikos og urter. Rund, med en frisk syre som gjør den nesten perlende på tunga.
Kommer fra en vingård som er drevet av tre søstre som er opptatt av å ha et biologisk mangfold, og null bruk kjemikalier.
100 prosent Cortesedruer. Økologisk. Terningkast 6.
God apetitt!
Hvordan er det med deg, har du smakt kombinasjonen bjørnebær, ost og vin?
Eller lager du ett annet syltetøy som kan passe?
Denne artikkelen var først publisert 18. august 2019, og var oppdatert 9. september 2020.
Fin og inspirerende artikkel. Tips: solbærsyltetøy, en god blåmuggost, og en Barolo 😁
Hei! Så hyggelig å høre. Og kombinasjonen din til en Barolo, høres da også ut som en å forsøke! 🙂 Anne