Noen viner er som gründere og de av oss som vil følge drømmen. Det kan ta tid før de blir optimale. Her er noen erfaringer og viner fra 2020. Håper det inspirerer.
Lett nervøs, spent og nysminket logger jeg inn på Zoom på Pc’en. Men så ser jeg dem, der de dukker opp i ulike ruter på skjermen.
Det er musikeren som skulle turnere utenlands, kokken som skulle levere mat til firmafester, flyveren som skulle fly passasjerer verden rundt, kirkesangeren, hun som akkurat hadde startet butikk, paret som planla bryllup i utlandet og reiseoperatøren som skulle bistå eventyrlystne nordmenn. Andre er i full jobb. Men alle er vi påvirket av korona.
Det som forener oss er en felles reise- og selskapssyke, interesse for vin og mat og et rørende fint felleskap.
2020 ble virkelig ikke som planlagt for svært mange av oss. For noen innebar det mindre sosial omgang og færre reiser. For andre var det i tillegg «et være, eller ikke være» for bedriften eller det å følge drømmen.
For Det Gode Vinliv skulle digitale vinkurs få en uventet betydning. Mer om det snart.
Statistikken er allerede mot deg. Etter fem år er 7 av 10 bedrifter gått konkurs eller nedlagt, ifølge SSB og omtalt i en artikkel i Miniforetak.
Selv startet jeg opp for fire år siden, da jeg sa opp jobben i TV 2 for å drive med vin på heltid. Underveis har jeg flere ganger delt reisen og erfaringene med deg.
LES MER: HVA SKAL TIL FOR Å OPPFYLLE DRØMMEN
Det å gå direkte, var ikke den delen av tv-reporterjobben jeg likte best. Jeg foretrakk å møte mennesker ansikt til ansikt og fortelle historier fra redigeringsrommet. Slik jeg har elsket møtene med folk på vinkurs og vinreiser jeg har organisert i ettertid.
Men det siste året har jeg igjen gått mye «live», om enn på en litt annen måte. Jeg stortrives, og jeg er så takknemlig over å ha fått et nytt og uvurderlig nettverk av fine folk å dele vinglede med.
Året som grusla planer
Du satt kanskje for et år siden, som meg, og la en plan for 2020? Kalenderen ble fylt opp med aktiviteter, reiser, drømmer og gjøremål som «selvsagt» skulle gjennomføres. Billetter var kjøpt, avtaler gjort, lokaler leid, overnatting bestilt.
For Det Gode Vinliv lå alt til rette for at 2020 ville bli en suksess. Vinkurs skulle holdes flere steder i landet og vi var nesten fullbooket allerede ved årets begynnelse når det gjaldt grupper som ville bli med på vintur til Italia.
Men så kom nedstengningen i mars, og avbestillingene, samt reiserestriksjonene som gjorde at vi ikke fikk dratt til vingården i Italia. Hvordan i all verden skulle Det Gode Vinliv klare dette, og hvem var jeg nå til å inspirere andre til å følge drømmen?
Se muligheter – ikke begrensinger
Nærmest i affekt, (kanskje var det et overlevelsesinstinkt?), inviterte jeg etter få dager til noe for meg helt nytt – vinkurs på nett. Jeg var heldig. Folk meldte seg på.
Det gjorde de også da de første restriksjonene lettet og vi igjen kunne møtes til vinkurs i samme rom, om enn med større avstand.
Sorgen over ikke å kunne dra til vingården på mange måneder gikk endelig over i juni, da vi satte oss i bilen og kjørte de mange milene gjennom Europa.
LES MER: REISEN TIL VINGÅRDEN
Det ble flere turer, ikke med grupper av reisende på vintur til Italia som planlagt, men alene. Heldigvis fikk vi hjelp av italienske venner til å bistå med noe vingårdsarbeid, som innhøstingen.
Å legge vingården brakk i ett år, var ikke et alternativ. I stedet fortsatt vi å pusse den opp og pleie både den gamle og nye vinen, i håp om en dag igjen å kunne dele både stedet og vinen med andre.
Og vi rigget opp et «tv-studio» mellom vinrankene. Her hvor det for få år siden knapt var telefondekning, møttes vi på digitale vinkurs.
Det viste at det fortsatt var mulig å følge drømmen under korona. Viruset med dets påfølgende restriksjoner, stoppet oss ikke, vi fant nye prosjekter og møtesteder.
Gi opp eller satse?
Siden jeg startet for meg selv, har jeg også blitt kjent med andre gründere, og vi har støttet og heiet på hverandre, også da våre bedrifter ble rammet av korona.
Men viruset hadde kun tatt sommerferie, og med gjensynet på høsten, kom meldingene – flere av dem måtte gi opp, selv om de hadde jobbet så hardt og hadde virksomheter med gode forutsetninger for å lykkes, om det ikke var for korona.
Det var umulig ikke å kjenne på deres sorg. For rett bak eget pågangsmot lå frykten. Det var økonomiske støtteordninger, men ikke for alle. Vi måtte «tjene» hver eneste krone selv, men uten de planlagte arrangementene.
Måtte jeg også gi opp og bli arbeidssøkende? Skulle et virus stoppe meg fra å følge drømmen?
Tørre å investere og ta seg betalt
Å starte opp for seg selv innebærer gjerne mange og lange arbeidsdager, uten overtidsbetalt.
Mye av min arbeidstid siden oppstart har blitt brukt på vinsmakinger for pressen, og å skrive om vin og vintips i innlegg og artikler. Noen av dem har mange tusen lesere. Men i motsetning til da jeg jobbet i media, har denne jobben vært ulønnet.
Som selvstendig næringsdrivende må man jo selvsagt også ha inntekter. På sikt må ethvert gründerprosjekt kunne drives lønnsomt for å overleve.
I en situasjon med så mange avlyste betalte oppdrag, bestemte jeg meg likevel for å satse. Kunne jeg gjøre som så mange andre bloggere og mediehus, legge innlegg bak betalingsmur?
Jeg måtte våge å investere. Jeg brukte sparepengene og bestilte en ny nettside fra et firma, slik at jeg kunne begynne med betalt medlemskap. I bakhodet lurte selvsagt fru fornuft på om ikke det var en tabbe.
Uvurderlig støtte fra venner og nettverk
Ved årets slutt står en potterose på terrassen hjemme på Kampen i Oslo fortsatt med blomster i knupp. De har klart seg trass i alt regnet, mørket, kuldegrader og mangel på sol i årets siste måned.
Ennå har ikke sprengkulda slått til. Når den kommer, må den nok tas inn i varmen om den skal overleve. Alle trenger litt pleie og omtanke – vi klarer ikke alt på egenhånd.
For å oppfylle drømmen og gründerprosjektet, er støtte og heiing fra venner og et nettverk avgjørende, viser en undersøkelse gjengitt i Ledernytt.
Det Gode Vinliv vil ikke klart å opprettholde driften om det ikke var for dere som har klappet på sidelinja, var med på kurs og ble betalende medlemmer og lesere.
De digitale vinkursene skulle vise seg å bli en av de viktigste aktivitetene og inntektskildene i 2020, det som gjorde at det fortsatt var mulig å følge drømmen og ikke gi opp mitt gründerprosjekt.
Å starte med betalt medlemskap, har ført til noen færre lesere på vinbloggen. Forståelig nok vil ikke alle betale for vintips. Men investeringen er i ferd med å bli tilbakebetalt. For en del av dere har blitt medlemmer, og det både inspirer og forplikter meg til å fortsette og å ikke gi opp.
Musikeren byttet ut rockekonserter med gitarspill i begravelser mens han øver med bandet på gamle og nye låter på kveldstid slik at de er klare for den turneen når konsertlokalene igjen åpnes, kokken har lært mye om vin og jobber nå med å dele av kunnskapen om mat og vin på Vinmonopolet, paret som skulle gifte seg i utlandet har flyttet bryllupet til 2021 i Norge, kirkesangeren begynte å sende direkte-konserter på facebook og tar i mot donasjoner, reiseoperatøren startet nettbutikk med salg av varer, men jobber også med å opprette et nytt selskap med nye reiseprosjekt som står klare når reiserådene oppheves.
Det siste året har gitt meg nye prosjekter som jeg for ett år siden ikke en gang vurderte. Slik er det også for mange av dem som har vært med på kurs. Det handler om kreativitet og å ikke gi opp drømmen.
Nytt år – nye muligheter
Ett nytt år står for tur. Hva vil det bringe? Vi har vel alle erfart at det vi før tok for gitt, ikke er det. Å fylle kalenderen betyr ikke at hendelsene blir gjennomført.
2021 går også mot et krevende år for mange av oss. «Korona-året» har gjort at situasjonen nå er kritisk for mer enn en av tre oppstartsbedrifter, viser en undersøkelse omtalt i E24.
Når vi skal inn i det femte året, er ønsket at Det Gode Vinliv er blant mindretallet i statistikken som klarer det. For det er mulig!
Nå planlegges nye vinkurs og treff, både digitalt og i samme rom – og vinreiser til Italia, som besøk fra deg i vinkjelleren. Og kanskje dukker det også opp nye spennende prosjekt i det nye året?
LES MER: VINREISER TIL ITALIA
Om du har som mål å følge drømmen i det nye året, håper jeg du ikke gir opp, men finner inspirasjon og mulighet til å få til det du ønsker! Kanskje blir du med i ett av nettverkene som har hjulpet meg, slik som Fjellflyt?
Er du en av dem som måtte gi opp? Erfaringen er at de som starter opp igjen har større sjanse for å lykkes, skriver Ledernytt
Bedre med alder og erfaring
Det tar ofte noen år før du kan avgjøre om ditt nye prosjekt er bærekraftig. Og du lærer av erfaring. Slik er det også med vin. De fleste viner bør og skal konsumeres i løpet av kort tid. Men noen må ha år før de kan by på sitt beste, og eldre vinstokker gir gjerne mer konsentrerte og edlere dråper enn unge.
Det er med vin som med folk og drømmer. De blir gjerne bedre med tid.
Fem viner med lagringspotensialet:
Her er noen av vinene vi har smakt på vinkurs i 2020, og som burde være gode lagringsviner, også i følge vinmakerne som gjestet de digitale kursene.
Unger Gottchelle Kremstal Reserve Grüner Veltliner 2018, Niederösterreich, Østerrike. Kr 220. Varenummer: 11124401. Bestilling
Fint floralt preg. God og rik frukt. En liten eksplosjon i smak av krydder og mineralitet. Frisk og snasen syre. Noe fedme. Lang lengde.
Druer: 100 prosent Grüner Veltliner. 89 poeng. Bør kunne lagres i 10 til 20 år, mener vinmaker Petra Unger.
Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2019, Vinho Verde, Portugal. Kr 190. Varenummer: 3045301. Basis, kategori 3
Lett duft av moden gul frukt, noe blomst og pepper. Mye godt også i smak med epler og noe mineralitet. Ung og frisk syre.
Druer: 100 prosent Alvarinho. 88 poeng. Bør tåle 5 til 10 år, ifølge vinmaker Luis Cerdeira.
Il Poggione Rosso di Montalcino 2018, Toscana, Italia. Kr 207. Varenummer: 1026201. Basis, kategori 6.
Kompleks i duft og smak med lavendel, kirsebær, salvie, kakaobønner og kaffe. God syre og fine tanniner. Fin, fin lengde.
Druer: 100 prosent Brunello (Sangiovese). 89 poeng. Storebror Brunello di Montalcino kan ha et lagringspotensiale på flere tiår. Lillesøster Rosso bør tåle 5 til 10 år.
Salwey Spätburgunder 2018, Tyskland. Kr 218. Varenummer: 11963001. Basis, kategori 6
Lette røkte aromaer, moden rød frukt, noe jordsmonnspreg og fin mineralitet. Frisk syre. Lette tanniner. Pent krydderlag med modne bær i smak. God lengde.
Druer: 100 prosent Spätburgunder (Pinot Noir).
89 poeng. Bør kunne lagres i 5 til 15 år, mener vinmaker Konrad Salwey.
Ch. Roland la Garde Tradition 2016, Bordeaux, Frankrike. Kr 200. Varenummer: 7774401. Basis, kategori 6.
Flott mørk frukt, noe jordsmonnspreg, lær og lakris. Markante, dog myke tanniner. Fin frukt i smak med litt lær. God syre og fin lengde.
Druer: Merlot 80%, Cabernet Sauvignon 20%. 89 poeng. Bør kunne lagres i minst 10 år, ifølge vinmaker Guillaime Martin. Økologisk og biodynamisk.
Alt godt ønskes deg i 2021!
Takk for inspirasjon fra det gode vinliv i 2020, Anne. Alltid en fryd å lese det du skriver, følge deg på vingården og ikke minst se ditt blide åsyn på vinkurs på Zoom eller på nett/Facebook.
Så hyggelig å høre, Tove! Takk til deg for følge dette året! Lykke til med eget vinprosjekt! Håper vi sees i 2021!
Hei Anne
Da har jeg meldt meg inn. Interessant historie du presenterer her. Har også begynt å følge deg på instagram. helgegrundstad
Ønsker deg alt hell framover og i 2021, håper å få meg en vinreise i år eller neste år.
Så hyggelig å høre, Helge! Mange takk. Alt godt til deg også – og krysser fingre for at du får til vinreise! Vi følges også på Insta:-)
Hei Anne.
Har lært utrolig mye av deg, angående lukter og smaker på vin. Dette er virkelig gøy 😍. Har noen ganger ikke luktesans, men smak sansen den er der 👍.
Gleder meg til neste møte.
Så veldig hyggelig å høre, Wenche! Mange takk! De har vært en sann glede å dele vinglede med deg. Ser fram til flere!
Herlig og inspirerende lesing, Anne! Gleder meg til neste vintreff og ønsker deg alt godt for 2021:)
Anja