Skip to main content
Sommer, sol og varme. Det er høysesong for rosévin. Her er 9 deilige italienske roséviner du bør prøve.

Når naturen setter i gang med å vise seg fra sin vakreste side med magnolia, epletrær, syriner og sjasmin i blomst, er det lite som slår et glass avkjølt rosé! Og jeg er nok ikke alene om å syntes det.

Vi elsker rosé

Salget av rosévin har vært eventyrlig de siste årene. Bare det siste året (2020) økte rosévinsalget med hele 72 prosent! Ja, det var salgsvekst på vin fra Vinmonopolet generelt, men den var langt lavere (42 prosent).

Tradisjonen tro har de rosa vinene i glassene våre vært franske. Men det kommer som kjent stadig flere land og druer på menyen. Italia ligger nå på andreplass blant de rosa vinene vi kjøper på polet.

Sommer, sol og varme. Det er høysesong for rosévin. Her er 9 deilige italienske roséviner du bør prøve.

Rosato

På pressesmakinger denne våren har jeg smakt mange roséviner. I Innlegget får du høre mer om noen av favoritter fra de italienske, og om min erfaring av rosato fra mine mange år i Italia. Den ene er produsert ikke så langt unna egen vingård. En klassiker fra Banfi i Toscana. Mens den andre er fra nord, i Piemonte og laget av et par fra Norge.

Banfi Centine Rosé 2020, Toscana, Italia. Varenummer: 5579001. Kr 180. Bestilling. Inne på to pol

Pen duft av friske hagebær, bringebær og litt blomst. Frisk og litt sitrende syre. I smak er det godt med blomster før et snasne bær tar over. Fin fylde. Lekker avrunding med ørlite grapefrukt. Små-elegant.

Druer: 75 % Sangiovese og 25 % Merlot. 87 poeng. Terningkast 6. Svært godt kjøp.

Cascina Collina Freschezza Rosato 2020, Piemonte, Italia. Varenummer: 8335001. Kr 190. Bestilling. Inne på ti pol.

Innbydende med røde bær, blomst og noe jordsmonn. Frisk. Brer seg pent ut i smak med bringebær, rabarbra og noe sitrus. Saftig med en fin lengde.

Vinen er laget av det norske paret Hilde og Stein i Nizza Monferrato.

Druer: 100 % Barbera. 85 poeng. Terningkast 6. En god rosévin verdt prisen.

Mer om rosato/rosé og omtale av flere italienske roséviner, får du om du logger deg inn. Er du ikke medlem? Velkommen skal du være!

For å lese denne artikkelen må du ha et medlemskap.


Trykk på linken for å kjøpe et medlemskap - Bli medlem her.
Hvis du allerede har et medlemskap,