Stadig flere innreder kjelleren eller går til innkjøp av vinskap. De trenger lagringsviner. Hvilke egner seg og hvordan lagre? Mer om det her og forslag til noen italienske viner fra Sør-Italia.
Nylig var jeg på en smaking av samme vin, men ulike årganger. Distriktet er Taurasi i Campania. Drua heter Aglianico – også kalt Sør-Italias svar på Barolo. Som Nebbiolo (drua i Barolo), trenger gjerne også Aglianico tid. Den yngste vinen var allerede 7 år gammel, men fortsatt føltes den som om den var svært ung. Sjekk lagringspotensialet lenger ned i saken!
Det skulle bli en fin øvelse i å gjenkjenne hvordan en vin utvikler seg med alder. Kanskje du ønsker å gjøre det samme, eller du er på jakt etter lagringsviner til kjelleren?
LES MER: SLIK OPPBEVARER DU EN ÅPNET VIN
Å forutse hvor lenge en vin kan lagre, er litt som å spå. Hver vin og flaske er unik. Noen druer egner seg bedre enn andre, i tillegg kommer det an på hvordan vinene er laget og årgangen. Erfaring fra lignende viner spiller inn og ikke minst hvordan de er oppbevart.
Lagringsviner er også litt «risky». Det kan være flaske- eller korkfeil eller uforutsette ting kan oppstå.
Lagringsviner i gave
Tilbake til smakingen med Taurasivinene. Den ga meg en idé. Neste år er min sønn konfirmant.
– Hva tenker du om å få vin i gave, spurte jeg, og la til at det da var snakk om vin han kunne drikke da han blir godt voksen. – Supert, svarte han med et stort smil.
Nå skal det sies at min sønn er oppvokst med en liten vingård i Italia. Han har bistått med diverse vingårdsarbeid i løpet av vinårene, og han har en god nese for å fange opp lukter i vin.
Kanskje litt i overkant å gi bort vin til noen før de er gamle nok til til å drikke, men hvorfor ikke når vinen kan lagres?
Vel så aktuelt kan det være å gi lagringsviner i gave til brudepar og gode venner som feirer runde dager.
Hvordan lagre vin?
En forutsetning for å lagre vin er selvsagt å ha de rette forholdene tilgengelig. Det holder med en kjeller som har jevn og kjølig temperatur året rundt.
Mange har også laget egne vinkjellere. Enda flere har kjøpt vinskap. Så lenge strømmen ikke går, er de velegnet. Men de fleste koster jo en del. Har du derimot mange lagringsviner som du allerede har betalt litt for, men mangler en egnet kjeller, er det kanskje verdt pengene?
Her er noen enkle tips til hvordan du skal oppbevare lagringsviner:
- Vinen skal hvile liggende, slik at korken og vinen har kontakt.
- Temperaturen skal være jevn året rundt 8 -15 C. Gjerne 8 -10 C.
- Rommet skal være fredfullt, altså ikke mye risting eller reising.
- Flaskene skal ikke ha sollys. Helst mørke rom.
Hva kjennetegner lagringsviner?
De aller fleste viner er ment til å bli drukket unge, mens noen druer og viner trenger tid før de byr på den kompleksiteten de kan ha.
Vinmakere som er med på mine digitale vinkurs får ofte spørsmålet om lagringspotensialet på vinen fra deltakere. En gjenganger av et svar er: «det spørs hvilken stil du ønsker». Foretrekker du vinen ung og fruktig, eller vil du ha aromaer som kan komme med tid, som høstløv, tørket frukt, sopp eller sigarboks?
En vin med alder blir gjerne også rundere. Syra reduseres og tanninene blir mykere.
Lagringsviner bør ha en viss kompleksitet og høy syre som et utgangspunkt. Et kjennetegn er gjerne at de koster litt. Rødviner med heftige tanniner trenger også tid.
Hvitviner på druer som Riesling, Grüner Veltliner og Chardonnay er noen som kan egne seg. Men ikke alle! Modne Champagner kan også være vidunderlige.
Rødviner fra Bordeaux og Burgund i Frankrike kan være svært lagringsvennlige. Det er også en del Riojaviner fra Spania, samt rødviner fra Libanon.
I Italia er Nebbioloviner som Barolo fra Piemonte tidvis så knytte og harske i tanniner at de «må» ligge noen år. Fra Toscana er rødviner på Sangiovese, som Brunello di Montalcino spennende å gi tid (de legges ikke ut i salg før det femte året etter innhøsting).
En kanskje mindre kjent vin er på drua Aglianico i Taurasi ved Napoli. Denne drua kjennetegnes ved at den er tanninrik og har høy syre.
Prøv gjerne selv, en vin med alder opp mot en litt yngre vin for å kjenne forskjell. En god idé er også å kjøpe minst to viner når du skal ha en lagringsvin. Smak den ene nå eller etter noen år, så sparer du den andre lenger.
Her er mine smaksnotater på vinene fra Mastroberardino. NB: Begrenset antall flasker på de eldste vinene. Samtlige er i bestilling.
Radici Taurasi Riserva 2014, Campania, Italia. Varenummer: 1053001. Kr 485 (Inne på noen pol)
Tiltalende duft av fiol, mørke og røde bær, litt tobakk og krydder. God syre. Mye av det samme i smak, med litt pepper og salt. Dyp og konsentrert. Gode, lange tanniner. Velbalansert og elegant. Fortsatt en ung vin. Har potensiale til å lagre i 60 år!, ifølge Piero Mastroberardino. 93 poeng.
Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 2012, Campania, Italia. Varenummer: 12800101. Kr 850
Vin fra et varmere år, gir en mer åpen og «maskulin» vin. Mer tobakk, litt eukalyptus. Mørk sjokolade. Svært konsentrert, noe animalske toner. Tørrere tanniner. Mer krydder enn frukt. Fortsatt god syre. Godt lagringspotensiale også denne. Prøv igjen om 10-20 år. 92 poeng
Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 2007, Campania, Italia. Varenummer: 12799901. Kr 1150
Blomst, bær, ørlite mørk sjokolade, friske middelhavskrydderurter og eukalyptus. Rundere tanniner. Mye blomst og god frukt i smak. Fotsatt frisk syre. Svært velbalansert. Drikker vakkert nå, men fortsatt ung. Tåler 15 år eller lenger. 94 poeng.
Mastroberardino Radici Taurasi Riserva 1998, Campania, Italia. Varenummer: 12800001. Kr 750
Kult, tenker jeg når denne inntas. Vakkert dukker opp igjen. Nydelig frukt og blomst rammet inn av et pent lett krydderlag. Ørlite sjokolade. Frisk og tørr. Delikat og elegant. Utrolig lengde. Bør fortsatt tåle minst ti år til i kjelleren. 94 poeng.
Om du ønsker å lære mer om vin og flere forslag til lagringsviner og ikke er betalende medlem av Det Gode Vinliv, bli det gjerne, så får du flere vintips framover.
Neste vinslipp er i 7. juli. Da lanseres flere gode viner som er egnet til å lagre.
Hei Anne
Takk for sist.
Her var det mye spennende viner til lagring. Liker at vinene kan lagres, da vi ikke kjøper bare til denne dagen, men tenker litt fremover.
Godt å ha til en senere anledning.
Har ikke vinskap, men en god og full vin reol på soveværelset. Der er det mørkt, bra temp.
Vinskap hadde vært tingen, så…….
Hilsen Wenche
Takk for sist – herlig vinkurs! Og god ide med soverom. Mitt fungerer best på vinteren:-) Kanskje du må ønske deg et vinskap, Wenche!? God helg!
Elsker aglianico oppdaget den med en utrolig god vin på polet so dessverre forsvant.var på til bud tror det var nesten 89 kr kjøpte 16 flasker . Husker ikke navnet men den gikk 90 poeng av en vinkritiker. All good things must pass.
Wow – det var da svært rimelig! Og om den var god! Vel, etter 16 flasker av den – er det på tide å prøve ut andre, eller hva? 🙂