Det er en etterlengtet sommerferie på vingården i Italia. Her er en liten rapport, samt forslag til noen italienske rødviner.
Sola er på vei opp. Lyset siver inn mellom sprekkene i skoddene. Inn gjennom det åpne vinduet strømmer det på med fuglekvitter.
Hanen hos naboen er også våken. Snart galer den i takt med de litt underlige lydene fra påfuglene som bor litt lenger borte. Det blir stille en liten stund, før skogsduene varsler om at det er en ny dag.
Det er en salig blanding av dyrelyder og støy fra kantklippere til bøndene rundt oss.
Ikke sove bort morgenen
Jeg trekker dyna godt rundt kroppen. Det er småkjølig på soverommet. En del av meg vil sove lenger. Jeg har jo sommerferie på vingården. Men jeg vet at snart slår varmen til, og da blir det nærmest utholdelig og uforsvarlig å jobbe der ute.
Sommerferie på vingården er ikke høysesong for vingårdsarbeid. Men i år er det annerledes.
Vi har vært borte alt for lenge på grunn av korona. Vi må ta igjen det som skulle vært gjort både i vinter, våres og nå i sommer.
En aldri så liten lukejobb
Druer skal henge fritt og luftig, derfor må ugresset som vokser opp i vinstokkene bort.
Villskudd må fjernes, slik at det blir en god balanse mellom blader og frukt.
En usedvanlig sen vårfrost har gjort at noen planter i år ikke har en eneste drueklase. Det har heller ikke eple-, plomme- eller fikentrærne. Også andre blomstrende busker bærer preg av dette, og trenger en runde med saksa.
Det er som det ingen ende vil ta
Inne i huset og i vinkjelleren har edderkoppene fått spinne i fred for lenge. Et tykt støvlag har lagt seg oppå tønnene med vin som burde vært stukket om, men som nå må tas i det som er «sommerferie på vingården».
Nyte sommerferie på vingården
Det er bare å stå opp. Lage en kopp kaffe og nyte den vakre morgenstunden, og kjenne på en enorm glede over å være her igjen, før vi setter i gang.
Gjerdet rundt øvre del av eiendommen skulle vært reparert, slik vi gjorde for et par år siden på det nederste feltet, etter en trist opplevelse.
LES MER: VILLSVIN SPISER DRUER
Det viser seg at både hulepinnsvin og villsvin har klart å komme seg inn siden vi var her sist.
De har spist både røttene på irisblomstene og grønnsakshagen vår venn har anlagt her før vi kom.
Det begynner å haste også med å fikse dette før druene blir neste ut.
Det er et paradis av arbeid her. Noe må skyves på eller rett og slett bli oversett. Som en vin, handler det om å finne balanse.
Når dagen er på hell og sola er på vei ned på den andre sida av gården, er det på tide å nyte igjen, da med et glass vin – både innkjøpte og egenproduserte.
Hvor vanskelig er det å lage vin?
Som vin fra andre vingårder er også noe av vår «tja» eller «helt ok», mens noen viner får fram et stort smil.
Jeg sjekker nyhetene fra Norge og på Aftenposten leser jeg at Ingvild Tennfjord skriver, «det er skikkelig vanskelig å lage vin», og kjenner at jeg er så enig.
LES MER: SPENNENDE INNHØSTING 2020
Vi har både tatt utdanning i vinproduksjon, og mange års erfaring. Å lage vin er arbeidskrevende, men det er også mye annet som må slå til og som vi ikke alltid har kontroll over.
HAR DU LYST TIL Å LÆRE MER OM ITALIENSK VIN? BLI MED PÅ DIGITALT VINKURS 30. JULI – VIN FRA CAMPANIA. Vi går direkte fra vår vingård, og møter vinmakeren som har laget vinene vi skal smake.
Jeg slår et slag for dem som forsøker og som får det til. Her er forslag til noen italienske rødviner du kan få tak i på Vinmonopolet i Norge:
Cascina del Rosone Barbera d’Asti Anfora 2018, Piemonte, Italia. Varenummer: 12149401. Kr 260. Bestilling.
Norske Tove og Are Hunskaar oppfylte drømmen om å kjøpe vingård rett før Covid slo til. I Piemonte lager de vin, sammen med deres italienske vinmaker.
Fin duft av kirsebær, nøtter og jordsmonn. Litt rustikk stil. Rund og sitter godt. Fin syre. Lette, myke tanniner. Noe krydder på lengde.
Druer: 100 % Barbera. 87 poeng. Terningkast 6. Økologisk.
Tenuta Moraia Costa Toscana Rosso 2018, Toscana, Italia. Varenummer: 12740506. Kr 500 (3 Liter) Bestilling.
Det er en del «ræl» på boks, syns jeg. Men denne innfrir.
Rød og mørk frukt. Et fint krydderpreg med nellik, lakris og kakao, samt et lett jordsmonnspreg. Saftig med fin fylde. Sitter godt, med gode tanniner. Lett-likelig og godt dette med en bra lengde.
Til deg som vil ha en rødvin med litt pondus. Passer til grillmat eller kveldskos.
60 % Sangiovese, 25 % Merlot og 15 % Syrah. 86 poeng. Terningkast 6. Økologisk.
Tomassetti Renudo Sangiovese 2020, Marche, Italia. Varenummer: 11717301. Kr 190. Bestilling
Jeg er fornøyd med vår rødvin på Sangiovese fra koronaåret 2020. Den er fruktig og frisk, samtidig har den god dybde og kompleksitet.
Sangiovese er gjerne en drue vi forbinder med Toscana. Men den vokser over hele Italia. Denne fra Marche er spennende. Den er gjæret på karbonsk maserasjon (gjæringen starter inne i druene). En typisk produksjonsmetode i Beaujolaisvin fra Frankrike.
Duft av friske kirsebær og urter. God syre. Saftig og frisk. Lavendel, roser og urter i smak. Lette og lange tanniner. Fresht.
Druer: 100 % Sangiovese. Økologisk.
Fèlsina Fontalloro 2007, Toscana, Italia. Varenummer: 12967402. Kr 400. (0,37 cl). Bestilling. Inne på en del pol.
En liten eksklusiv vin som viser hvordan vin på Sangiovese kan lagres så fint. Mange nordmenn har et forhold til denne vingården. Som så mange andre, håper nok også de at vinturismen snart tar seg opp igjen.
Lavendel, nøtter, røyk, kakao og tørket frukt. Svært konsentrert. Lange og fine tanniner. Flott balanse og lengde.
Kan lagres noen år til, men den er nydelig nå.
Druer: 100 % Sangiovese. 92 poeng.
Lanza Valpollicella Classico 2020, Veneto, Italia. Varenummer: 13220401. Kr 145. Basis.
Denne vinen er en av nyhetene som kom i basis i juli.
Friske røde bær og hint av gran. Tørr. God syre. Saftig og ung. Fint stink i smak. Noe tørket frukt i smak. Balanserte tanniner. Mye vin for pengene.
Druer: 60 % Corvina, 35 % Corvina og 5 % Molinara. 84 poeng. Økologisk.
For flere forslag til nye viner, se dette innlegget.
Riktig god sommer!
Hei Anne! Så spennende å lese om arbeidet på gården! Det må være tøft nå etter så lang tid borte grunnet corona. Og takk for gode vintips, prøver meg først på Lanza Valpollicella.
Så fint å høre, Margit! Håper vinen smaker og riktig god sommer til deg! 🙂