Kan man kjenne smaken av vulkan i en vin? Ja, mener Andrea Occhipinti som lager vulkanske viner ved Bolsenasjøen i Lazio i Italia.
Druene må ha områdets vakreste utsikt, tenker jeg da jeg kjører inn grusveien som leder til vingården jeg har avtale om å få besøke.
Vi er i Gradoli, mellom 400 og 500 meters høyde over havet, på nordvestsida av Bolsenasjøen, kjent som den største vulkanske innsjøen i Italia.
Langs vannkanten ligger det blinkende svart sand, som minner om utbruddene som startet for over 300 000 år siden, og holdt det gående til 5000 år siden.
Det er lite utvalg av vin fra Lazio på Vinmonopolet i Norge, enda færre fra dette området rundt Bolsena. Men Andrea Occhipinti har to viner i bestilling. Som liten vinbonde i Acquapendente, kun et par mil unna, har jeg vært nysgjerrig.
Han tar i mot meg med et smil. Det første han tilbyr er en omvisning i vinmarken, deriblant for å se på jordsmonnet, som har vulkanske rester. Hva mener du er det unike med din vin, spør jeg?
– Det er det vulkanske jordsmonnet, svarer han, uten å tenke seg om.
Hva er vulkanske viner?
Jordsmonn får stadig større fokus i vinverden. Kan de lange røttene til vinstokkene fange opp smaken av jorda de vokser? Tema er omdiskutert.
Likevel, stadig flere fanger opp noe unikt i viner som som kommer fra områder som har vulkanske rester. Og hva lukter og smaker det?
Min erfaring er at de kan ha preg av mineraler, salt eller røyk. Kanskje har du smakt vin på drua Assyrtiko fra øya Santorini i Hellas? Eller fra Campania i Italia, der vulkanen Vesuv begravde den romerske byen Pompeii?
Fokus på naturlig vin
Men det er jo også andre elementer som spiller inn. Andrea satser på lokale druer: Aleatico, Procanico og Grechetto Rosso. Og han lager vin mest mulig naturlig. Han driver økologisk og styrer stort sett unna svovel.
Les mer: Hva er det med naturvin?
Å lage vin på den mest naturlige måten, og fokusere på å få fram druas karakter, mineralitet fra jordsmonn og klima, er det flere vinmakere som gjør.
På Sicilia, der den aktive vulkanen Etna gjerne assosieres med et eget preg på vinene, lager vinmakeren Arianna Occhipinti vin med samme fokus. Etternavnet er likt, og jeg undrer, er de i slekt?
– Bestefaren min var også fra Sicilia, faktisk samme området som Arianna Occhipinti. Men vi er ikke i slekt, bare venner.
Lager vin han vil drikke selv
Andrea Occhipinti kommer ikke fra en familie med generasjoner av vinbønder.
– Jeg begynte konvensjonelt, men gikk ganske raskt over til å lage vin på naturmetoden.
– Hvorfor, spør jeg?
– Det gikk på hva jeg selv vil drikke, svarer han.
Han har staket veien selv. Han er opprinnelig fra Roma (10 mil sør), og begynte først på økonomistudier, men hoppet av etter noen år.
– Økonomi var ikke noe for meg. Jeg likte natur, landbruk og dyr. Så jeg hoppet av studiene og begynte på landbruksskolen, og fikk interesse der for vinproduksjon.
Nyutdannet lette han etter sitt vinsted, og falt for vinmarkene ved Gradoli i Bolsenasjøen i 2004. Området har tradisjonelt vært drevet av små vinbønder som bor i landsbyen, og de har vært kjent for å lage søt vin, spesielt på drua Aleatico.
– Jeg gjorde som de lokale og laget søt dessertvin i starten. Men jeg liker jo egentlig ikke så godt søt vin, så jeg begynte å lage rødvin, sier Occhipinti.
En vindrøm går i oppfyllelse
Det vekket litt oppsikt den gangen. Og hvordan kunne en ung nyutdannet bygutt lage og ikke minst selge vin herfra, på «naturvinmetoden» og på relativt ukjente druer?
– Jeg var heldig. En importør fra New York i USA fant meg og vinene. Siden var det flere. I dag selges vinene mine i 25 ulike land, forteller ham.
Det er slike historier som imponerer meg. Fra egen erfaring, vet jeg at det kan være en kunst å lage god vin. Så jeg må spørre:
– Har alt bare vært suksess?
Han tar meg inn i vinkjelleren, som for øvrig ikke er knyttet til strøm, men drives av solcelledrevne batterier og et aggregat, og peker på en tank.
– Det er klart at en del vin ikke har blitt som jeg håpet. Denne er et godt eksempel. Vinen smaker eddik.
– Hva gjør du med den, heller den ut, spør jeg.
Han begynner å le, og sier:
– Nei, jeg har tenkt å forsøke lage eddik av den.
Andrea Occhipinti henter vin som er flasket opp, og heller i glasset mitt.
Occhipinti Rosso Arcaico 2020, Lazio, Italia. Varenummer: 11519501. Kr 230. Bestilling.
Druene har tretti dagers skallkontakt og fått hvile på amfora.
En fruktig vin med både rød og mørk frukt. Saftig. Fin syre. Lette tanniner. Noe jordsmonnspreg, friske krydderurter og ørlite salt. Tørr og fin lengde. Deilig!
Kan nytes alene, eller til lettere retter, gjerne italiensk pasta, grillete grønnsaker eller litt salte oster.
Druer: 50% Aleatico og 50% Grechetto. Økologisk, vegansk og naturvin. 87 poeng. Terningkast 6.
Occhipinti Alea Viva 2020, Lazio, Italia. Varenummer: 11520001. Kr 250. Bestilling. Inne på to pol.
Kun laget på Aleaticodruer. Gjæret på sement og lagret på ståltank. Kortere maserasjon (skallkontakt).
Fin rød frukt og blomst. Lett og saftig. Men godt med smak av krydder og kirsebær. Sitter pent og godt med fine, lette tanniner.
Druer: 100 % Aleatico. Økologisk, vegansk og naturvin. 88 poeng. Terningkast 6.
Andrea Occhipinti lager også en rekke andre viner som ikke er på Vinmonopolet. Jeg får også smake på flere av dem, deriblant en hvitvin og rosévin. Og det viser seg at han ikke helt har brutt med tradisjonen om å lage søt vin på Aleatico.
Destinasjon for vinturer?
Vinene er unike, og vinmakeren fin. Får jeg ta med noen av mine vingrupper hit, spør jeg?
– Klart det, svarer ham.
Endelig guide for vingruppe igjen. Her på vingårdsbesøk hos Andrea Occhipinti.Og slik ble det. Første vinturen etter stans i reisearrangørdelen til Det Gode Vinliv på grunn av Covid, troppet jeg opp med seks flotte damer fra vinklubben «Kvinner i Vinen» i Stavanger.
LES MER: VINREISER TIL ITALIA
2021-sesongen har vært varm og tørr. Druene er i vinkjelleren, og til våren 2022 kommer det nye årganger fra den romerske vinmakeren, også på Vinmonopolet. Jeg kommer gjerne tilbake med en ny gruppe for å smake på disse vulkanske druene og vinene med den storslåtte utsikten.