Skip to main content

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Klassiske viner som er ypperlige til vinterkvelder – og mat. Her er seks gode kjøp.

Siste uka i november kom årets spesialslipp av Bordeaux 2018-årgangen. Den skal være en av tidenes beste. Åpne, likevel lagringsvennlige, og mange dyre. Men det er også andre gode viner og årganger som innfrir og er lettere tilgjengelige.

Druer i røde Bordeauxviner

Nitti prosent av all vin fra dette franske distriktet er rødviner. Røde Bordeauxviner kjennetegnes gjerne ved at de er attraktive, klassiske og laget primært på druene Cabernet Sauvignon og Merlot. Noen har litt Cabernet Franc. Det er også tillatt med druene Petit Verdot, Carmenere og Malbec.

Det er mange vindistrikt rundt om i verden som forsøker seg på samme druer og stil. Ett av dem er som gjør det med hell er supertoskanere fra Italia, også kjent som «Bolgheri-viner».

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Ypperlige til vinterkvelder - og mat. Her er seks gode kjøp. 

Røde Bordeauxviner kan være svært lagringsvennlige. Du finner både ferdigmodnede og mer drikkeklare yngre viner på polet.

Hvilken mat passer til røde Bordeauxviner?

Dette er vinen mange forbinder med en god biff og bearnaissaus. Andre er ideelle til lam og vilt. Men gode oster, kan også være et alternativ, eller om du vil ha mindre kjøtt, en god vegetargryte, gjerne med bønner eller sopp. Selv en god pasta kan fungere.

Mulighetene er mange. Som Frédéric Vicaire fra Ch. Coufran svarte på digitalt vinkurs «Vinen passer til alt bortsett fra laks».

Neste digitale vinkurs er 3. desember og tema er portvin, se mer HER. 

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Ypperlige til vinterkvelder - og mat. Her er seks gode kjøp. 

Her er bunnfallet fra en 20 år gammel Bordeauxvin. Siste vinslanten i flaska.

Vin med bunnfall

Velger du å åpne en gammel vin, som en rød Bordeaux, har den gjerne grums eller bunnfall. Dette er naturlige sedimenter som dannes med alder, eller fordi vinen er ufiltrert. Farlig er det ikke, men det er verken lekkert i glasset eller behagelig å drikke.

Mer om fjerning av bunnfall fra vår vingård i Italia –  FJERNE BUNNFALL

Et tips er å sette flaska oppreist i minst noen timer, gjerne en dag, før den åpnes. Hell forsiktig. Om du passer på, vil sedimentene forbli på bunnen, eventuelt samle seg under flaskehalsen på slutten. Et alternativ er å helle vinen på karafell.

Vinslottene er mange i Bordeaux.

Mekka for vinslott – Chateau

Ingen «fine wine» distrikt er større enn eller har flere vinslott enn Bordeaux. Chateau betyr slott, men kan være av ulik størrelse og finesse, og er som en vingård å regne. Merk at vinene derfor kalles opp etter slottet og Chateau forkortes til Ch.

Vinmonopolets spesialslipp av Bordeaux, ble i år først lansert i nettbutikken, før den kom i salg på polets spesialbutikker.

Gikk du glipp av handelen, er det fortsatt viner igjen. Du finner 17 vinforslag i denne artikkelen (kun for betalende medlemmer/abonnenter):

BORDEAUX 2018 – GJØR ET KUPP

Ikke alle bor i nærheten av et slikt pol. Her er noen andre Bordeauxviner som er lettere tilgjengelige, uansett hvor i landet du bor. Svært gode kjøp er det også!

6 gode røde Bordeauxviner:

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Ypperlige til vinterkvelder - og mat. Her er seks gode kjøp. Ch. Malagar 2015. Varenummer: 13711505. Kr 400 (Magnum) Bestilling, inne på noen pol

En rødvin fra et annet toppår. Fin konsentrasjon med mørk frukt, litt kakao, kaffe og lakris. Fortsatt ung, med lett tørre, lange tanniner. God syre. Flott lagringspotensiale. Minst ti år.

Det er også en vin fra samme vinslott på polet fra 1998 til kun 180 kr! En ferdig moden vin.

Druer: 50 % Cabernet Sauvignon og 50 % Merlot. 89 poeng.

 

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Ypperlige til vinterkvelder - og mat. Her er seks gode kjøp. Ch. Lafitte-Tramier 2010. Varenummer: 3337001. Kr 280. Basis

Moden mørk frukt, noe blomst, litt røkt preg og paprika. Sitter godt med lange, myke tanniner. Fin klassisk stil. God syre. Noe krydder, selv om denne ikke er lagret på fat.

Kan fortsatt lagres i en del år (10 år)

Druer: 60 % Merlot, 35 % Cabernet Sauvignon og 5 % Cabernet Franc. 88 poeng.

 

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Ypperlige til vinterkvelder - og mat. Her er seks gode kjøp. Ch. Coufran 2010. Varenummer: 3463701. Kr 296. Basis

En kompleks vin med plommer, svisker, lakris, lær, sjokolade, tobakk og sedertre. Fortsatt frisk. Rund og myk med god syre. Modne, runde tanniner. Godt med krydder, lakris, sorte oliven og litt sjokolade i smak.

Typeriktig stil. Kosevin. Nyt nå eller lagre noen år til (10 år).

Druer: 85 % Merlot og 15 % Cabernet Sauvignon. 90 poeng.

 

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Ypperlige til vinterkvelder - og mat. Her er seks gode kjøp. Ch.  Redon 2018. Varenummer: 13455401. Kr 189. Bestilling

Innsmigrende i duft med med mørke og røde bær og pent krydder. Saftig. Lange og silkemyke tanniner. Godt bærdriv også i smak, med lakris og hint av pepper. Fin lengde.

En ung Bordeaux som innfrir. Den er drikkeklar, om du er ute etter en vin som ikke trenger lagring. Men kan fint lagres i fem år. Og merk at den er fra samme årgang som den som ble lansert i spesialslippet denne uka!

Druer: 51 % Merlot og 49 % Cabernet Sauvignon.  88 poeng.

 

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Ypperlige til vinterkvelder - og mat. Her er seks gode kjøp. Ch. Roland la Garde Tradition 2017. Varenummer: 7774401. Kr 210. Basis

Mange syns det er vrient å drive økologisk i Bordeaux, på grunn av det tidvis våte været. Men hos Chateau Roland har de tatt utfordringen. De er både økologiske og biodynamiske.

En konsentrert vin med godt med mørk frukt og krydder. Likevel, relativt frisk og saftig. Fin struktur og tanniner. Nyt nå eller i løpet av de neste fem til åtte årene.

Druer:  80 % Merlot og 20 % Cabernet Sauvignon. 89 poeng.

 

Gode, røde Bordeauxviner trenger ikke være dyre. Ypperlige til vinterkvelder - og mat. Her er seks gode kjøp. Ch. Le Grand Verdus Bordeaux Supérieur 2017. Varenummer: 13748101. Kr 160. Bestilling

Godt med moden rød og mørk frukt, samt krydder. Sitter godt. Lett tørre og lange tanniner. En enkel, men smakfull vin. Drikkeklar.

For prisen er dette mye god vin for pengene. Drikkeklar eller lagre i fem år.

Druer: 60 % Merlot og 40 % Cabernet Sauvignon. 85 poeng.

 

Ikke vært i Bordeaux? En tur hit kan anbefales. Mitt reisebrev finner du HER.

 

Legg igjen en kommentar