– En lykkelig vinmaker med vakre omgivelser, lager god vin, sier Grev Fransesco Marone Cinzano.
Toscanas største økologiske vinbonde ved Col d’Orcia i Montalcino forførerer norske vinelskere med Brunello, men må ta klimaendringer på alvor.
Mørke skyer ligger tungt over over fjellet Monte Amiata sør i Toscana. Det er her i Val d’ Orcia, på andre sida av grensa og fjellet for vingården vår i Lazio at vi ankommer.
Grev Fransesco Marone Cinzano tar oss i mot. Han er pent kledd i en sporty beige dressjakke, velfrisert og med et lunt smil.
– Vil dere først se litt av eiendommen, spør han og gir oss egentlig ikke noe alternativ.
Jeg er på besøk og har med meg en gruppe. Flesteparten av dem har vært med på mange digitale vinkurs, deriblant dét da greven var med oss.
– Først og fremst er vi bønder, sier han mens vi følger ham gjennom eiendommen.
– Her har vi ingen gjerder. Alle ville dyr er invitert hit. Vi er opptatt av at vi er en del av naturen som alltid har vært her, fortsetter Cinzano, som for øvrig også er en ivrig jeger, og forteller at egne gårdsprodukter skal serveres oss til lunsj.
Spor etter villsvin syntes på den tørre bakken. Hønene kakler fra hønsegården som står ved siden av grønnsakshagen med tomater, løk og salat, og eget gartneri der de lager nye vinstokker av gamle planter.
– Dette er urspelt. Det blir høyere, men inneholder ikke de store mengdene gluten som mye moderne korn har. Den lager vi pasta av, forteller han mens vi har korn på den ene sida og tobakk på den andre.
Da faren, grev Alberto Marone Cinzano kjøpte gården i 1973, var vinmarker en mindre del av virksomheten. I dag er Col d’Orcia en vesentlig aktør i Montalcino.
Sønnen har vært en vesentlig pådriver for å påse at en av Italias mest anerkjente rødviner, Brunello, holder kvalitet og at den kun inneholder drua Sangiovese.
Han påpeker at Montalcino ikke sliter med monokultur, da vinmarker kun er plantet på 15 prosent av området.
I 2013 ble gården sertifisert økologisk, og er nå Toscanas største økologiske vinprodusent.
Skyene har nå lagt seg tungt over Col d’Orcia, og de har med seg torden. Greven er redd vi skal bli våte, men håper inderlig at skyene har med seg regn. Vi skynder oss inn i det mørke rommet, der vinen hviler.
– Den viktigste tida i kjelleren er tida vinen får her på fat, hvor den lagres på små eikefat eller store. Det kan være et år eller fire til fem år, forteller Cinzano.
Klimaendringer til besvær
Vi hører regndråper som møter taket over oss. 2022 har hittil vært svært så tørr, fra vinter til sommer. I tillegg har det kommet hete, alt for tidlig i sesongen. Gjennomsnittstemperaturen for mai og juni ligger flere grader over normalen, melder meteorologene.
Det begynner å bli farlig likt den ekstreme 2017-årgangen.
– Det året var det både rekordvarme og tørke. Vi fryktet at det ikke ble vin fra 2017, mange druer tørket rett og slett inn.
Mens klimaendringene har vært positive for land som England, Tyskland og Skandinavia, er de blitt en utfordring andre steder, slik som i i Montalcino.
Tørre og varme sesonger gir mindre saft og vin med høyere alkohol.
– På 1970 og 80-tallet slet mange med for lav alkohol i vinene i Montalcino. Den lå under 13 prosent. I dag er vi på 14,5 og frykten er at den kan bli enda høyere.
Men greven er i forkant, og forteller at de i varme år må drive annerledes i vinmarken.
– Vi endrer på hvilke og hvor mange blader som er på vinstokkene. Noen drueklaser må beskyttes med bladverk slik at de ikke blir solbrente. Druene høstes tidvis tidligere. Vinen kan gjæres på lavere temperatur, og noen får mindre tid på fat, fortsetter vinbonden.
Også 2020 og 2021 var varme, det så vi da jeg besøkte Col d’Orcia i oktober 21 på bildet over og under.
– Brunello skal ikke smake av tre
Regnet høres ut som det har gitt seg, og vi hører lyden av vin som tappes på karaffel. Cinzano vil at vi skal smake på vin som fortsatt står på fat, og kommer i salg, slik at vi kan kjenne på årganger og hvordan fatene påvirker vinen.
– En brunello må få tid på fat for å «forfine seg». Men vi vil ikke at den skal smake tre, men av aromaene som finnes i drueskallet.
– Om vi vil ha fatpreg, lar vi vinene stå litt på disse mindre, helt nye barriques, sier han.
Hva er brunello?
Brunello er en egen klone av Sangiovese. Den har medium til høye tanniner, høy syre, medium body og høy alkohol.
Regelen er minst fire års lagring, to av dem på på fat, og den kan først lanseres 1. januar det 5. året etter innhøsting.
Lagringsvennlige rødviner
En brunello er kjent for å være svært lagringsvennlig, gjerne ti til tretti år. Men mange kan stå mye lenger, ifølge Cinzano. Han legger til at det var Clemente Santi fra vingården som i dag er kjent som Biondi Santi, som oppdaget hvor lagringsvennlige vinene på denne Sangioveseklona var etter å ha fått tid på fat på 1860-tallet.
VIL DU LÆRE MER OM ITALIENSKE VINER? BLI MED PÅ DIGITALT VINKURS 8. JULI
Vi går fra vinkjelleren over i hovedhuset til Col d’Orcia. De mørke skyene er blåst bort. Regnet som falt er knapt synlig. Varmen brer seg som et teppe, og det er kun sol i sikte. Kan det gå mot tidenes varmeste juni, spør værmelderen Il Meteo.
Nå skal vi smake vin som allerede er flasket opp, en del av dem finnes på Vinmonopolet i Norge. Fra kjøkkenet strømmer det på med gode lukter.
Før lunsj skal vi smake på 8 ulike rødviner. Det er Brunello og Rosso fra ulike vinmarker, men også et par «super toskanere» på franske druer. Det 9ende glasset fylles først til desserten.
Brunello: 2017-årgangen
Brunello 2017 er nå kommet i salg. Det ble 30 prosent mindre vin fra det året på grunn av varmen og tørken.
Den står selvsagt på menyen da jeg og gruppa som er med meg på vintur til Italia setter oss ved bordene.
LES MER: VINREISER
Brunello 2017 har fått 4 av 5 stjerner i årgangsvurdering, etter to toppår i 2016 og 2015.
2019 årgangen fikk toppscore igjen, men fra denne er det kun Rosso di Montalcino som er lansert. Brunelloen fra 2019 kommer først i salg i 2024.
Jeg og de andre som er med meg denne dagen takker for en uforglemmelig dag, mat og viner i nydelige omgivelser. Greven responderer:
– Den som lager vin i vakre omgivelser blir lykkelig. En lykkelig vinmaker lager selvsagt god vin. Der har du meg, smiler han før vi sier «arrivederci» (på gjensyn). Noe i meg føler at hit kommer jeg nok igjen.
Brunello versus Rosso – og hva spiser vi til?
En Brunello bør drikkes til de store høytidsmiddagene, og ikke til hverdags, mener Cinzano. De er typiske kjøttviner, til rødt kjøtt, vilt (gjerne villsvin), modne oster og trøffel eller modne oster.
En Rosso di Montalcino, er laget på de samme druene, men ofte fra yngre vinstokker. De er gjerne friskere og fruktigere. De har ingen krav om lagring på fat, selv om mange har fått noe tid på eik. Den kan lanseres september året etter innhøsting. Det er ingen krav til lagring på fat, selv om mange har fått noen måneder. Den er svært matvennlig og passer til mange pastaretter eller gryter.
Viner fra Col d’Orcia som finnes på Vinmonopolet:
Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2017, Toscana, Italia. Varenummer: 4454001. Kr 340 (Basis)
Vinen fra den varme og tørre 2017-årgangen er nå i salg på Vinmonopolet, og den er i basis.
Klimaet setter absolutt preg på vinen som fremstår mer drikkeklar og mer konsentrert enn 2016-årgangen som nok var friskere og mer elegant.
Moden og med mye fukt, både friske kirsebær og tørket frukt, lavendel og noe krydder. Balansert med ok syre. Tørre, lett avrundede tanniner. En lett robust vin som likevel sitter akkurat som den bør.
Nyt nå eller spar den i ti år.
Druer: 100 % Sangiovese. 90 poeng
Col d’Ôrcia Rosso di Montalcino 2019, Toscana, Italia. Varenummer: 754301. Kr 240 (bestilling)
2019 var et nydelig år for Sangiovese i regionen.
Denne har et pent preg av morell, roser, lavendel og en del jordsmonn. God syre. Godt med friske kirsebær i smak med et fint lag krydder. Fine, men litt tørre tanniner som sikker vil myknes med noe mer tid.
En lagringsvennlig Rosso med en god og lang ettersmak.
Druer: 100 % Sangiovese. 88 poeng.
Col d’Orcia Banditella Rosso di Montalcino 2018, Varenummer: 4930601. Kr 300 (Bestilling)
Vi går ett år tilbake og til druer fra en enkeltvinmark. Denne har som den andre rossoen fått et år på fat.
Pen inngang med blomster og kirsebær. Saftig og lett. Velbalansert med silkemyke tanniner. Lekker fruktpreg. En små-elegant vin som kan nytes nå eller lagre i noen år til.
Druer: 100 % Brunello. 89 poeng
Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva 2013, Toscana, Italia. Varenummer: 4930801. Kr 875 (bestilling)
Her har du en vin som allerede har fått noen flere år på seg. Den er også en riserva, som betyr at den har fått hele fire år på store fat, samt tre år på flaske før den er lansert.
Druene kommer også fra noen av de beste vinmarkene til Col d’Orcia – opp i åsen mot Montalcino. Vinen lages kun i de beste årganger.
Aj, dette er pent en liten eksplosjon med nøtter, mokka, kaffe, litt tobakk, blomst og både moreller og bjørnebær. Tørre, men lange modne tanniner. Fin mineralitet fra jordsmonnet med sand og limestone kommer også i god kombinasjon med krydder.
En lekker, elegant og balansert vin. 93/94 poeng.
Col d’Orcia Nearco Sant’Antimo 2016, Toscana, Italia. Varenummer: 1821601. Kr 325
Dette er en av grevens Supertoscanere – som betyr at vinen er laget på typiske Bordeauxdruer.
Nydelig modne moreller, blåbær og bjørnebar. Modne, lett tørre og lange tanniner. Fin syre og struktur. En velbalansert vin med en flott lengde og litt eleganse.
Nyt nå eller spar gjerne i ti år til eller lenger.
Druer: 55% Merlot, 20% Petit Verdot, 15% Syrah og 10% Cabernet Sauvignon. 90 poeng.
Col d’Orcia Pascena Moscadello di Montalcino 2015, Toscana, Italia. Varenummer: 1852502. Kr 350 (0,37 cl)
En tradisjonell dessertvin fra Montalcino som skal stamme fra renessansen, og referert til som «nektar fra gudene». Den er laget på druer som har delvis tørket inn på vinstokkene.
Aroma og smak av nøtter, fersken, aprikos og gule blomster og blomst god smak. Også denne vinen har fått et år på eikefat, men merkes i liten grad. Fin sødme som balanseres med god syre.
En nydelig vin til julekaker, eplekake, blåskimmelost, multekrem og en rekke andre desserter.
Druer: 100 % Moscato. 89 poeng.
PS: VIL DU LÆRE MER OM ITALIENSKE VINER? BLI MED PÅ DIGITALT VINKURS 8. JULI
Hei, vi var også på besøk hos Col Dòrcia i slutten av september 2021. Fire av medlemmene i Carljohansværn Vinselskab hadde gleden av et besøk hos Fransesco og hans sønn Santiago. Vi lagde en artikkel om besøket som ble presentert på NVKF´s nettsider. nvkf.no/artikler/page/2/
Veldig artig produsent med gode produkter.
Alf Bøhmer
Hei Alf. Ja, da var dere heldige. Fine folk! Fin artikkel også! 🙂 Anne