Hva gjøres med vinen etter at den er ferdig-gjæret? Det er høst på vingården. Bli med inn for å se årets siste arbeid med den nye vinen.
– Sol, jeg har knapt nok sett deg på flere uker.
Oktober/november har vært regntung og grå i Oslo. Men når jeg nå åpner porten til vingården vår i Italia en formiddag i november, kjenner jeg sola varme, og spre glede og energi.
Selfie på vingården en vakker novemberdag.
Det er kun få uker siden jeg var her sist. Likevel, gresset er blitt høyt, selv om det er sen høst på vingården. En valmue har tatt feil av sesongen, mens bier og andre insekter fortsatt holder stand. Kvikksølvet viser 20 grader midt på dagen.
Sommerlige tegn i november.
2022 har vært usedvanlig varm og tørr, men så i høst kom regnet. Ja, midt i innhøstingen faktisk. Vi rakk de røde, men måtte vente med de grønne.
LES MER: INNHØSTING AV HVITVIN 2022
Varmen har vedvart og gitt rekordtemperaturer også i oktober og november i Italia. Det gjør det frodig, og at noen skatter dukker opp (mer om det snart).
Vingårdsarbeid kaller
Det er årets nye vin som vi høstet i oktober som «roper på meg» fra vinkjelleren. Etter at druene er høstet, knust og ferdig-gjæret, pumpes de over på nye fat.
I bunn av tankene har det samlet seg opp «bunnfall» – rester av fruktkjøtt, drueskall, samt sedimenter fra gjæringen som har falt til bunnen. Dette helles ut.
I rosevinen er det ikke bare bunnfall, men det har også kommet til ufarlige «tartariske krystaller» i fatet.
Men det stopper ikke der. Arbeidet gjøres flere ganger inntil vinen er «klar». Vi gjør det både med hvitvinen, rosevinen og rødvinen.
Vin med eller uten bunnfall
Noen ønsker at vinen, både hvit og ræd, får mer eller lenger kontakt med bunnfallet. Det kan gi vinen kompleksitet. Et eksempel er en musserende vin på den tradisjonelle metoden (Champagnemetoden) der restene etter andregangsgjæringen i flaske gir vinen et autolysepreg (kjeks, gjær, sopp eller nøtter).
Vår erfaring er at om den står for lenge med et tykt bunnfall, er ikke det til det beste. Vinene kan forbli uklar og bli mindre fruktige om vi ikke fjerner det.
Bunnfallet helles ut i vinmarken, manuelt.
Vegansk vin
Det handler om å klarne vinen. Dette kan også gjøres ved å tilsette produkter som fiskemel eller eggehvite. Disse tar med seg «fnokker» etter gjæringen i vinen, som faller i bunn. I så fall er ikke vinen vegansk, da den er tilsatt animalske produkter.
LES MER: HVA ER VEGANSK VIN?
Men foreløpig er vinen kun druer som har gjæret, og vi har tilsatt noe svovel for å beskytte mot oksidering.
Innimellom arbeid med «å stikke om vinen», må den også smakes.
Et høydepunkt er selvsagt å smake på den nye vinen. Er den fruktig, konsentrert, tørr, tanninrik eller lett? Den er vin etter at den er ferdig-gjæret, men trenger mer tid for å bli optimal.
Det fine med å bo i to land, og noen novemberdager i Italia er selvsagt varmere sol og mildere vær, kunne nyte høstfargene som har forsvunnet med vinden og regnet i Norge, og ha noen fridager.
Høstfarger en novemberdag på vingården.
Selv om gresset er langt, kan jeg bare glemme å klippe det. Innimellom sol kommer det regnskyll. Det rekker ikke tørket opp.
Mer å høste enn bare druer
Men når sola skinner kan jeg gå tur på egen gård. Vi har 15 mål, deriblant skog. Jeg høster de siste grønnsakene og urtene i hagen, plukker modne persimon og så kommer jeg over en innhøsting jeg ikke var forberedt på.
I skogen der villsvin har laget en sti, lyser det gult blant høstløvet. Men det er ikke løv, det er sopp og det i store mengder.
Det er et sjeldent stort «piggsopp-år» på vingården.
Med høst på vingården, går sola tidlig ned også her, og i takt med den faller temperaturen. Det er innetid og en ny glede – den over å kjenne på peisvarmen og høre den sprake, med et glass egenprodusert vin i hånda.
Rødvin foran peisen.
Nå kan vinteren bare komme! Naturen trenger det også på vingården i Italia.
Ser utrolig flott ut. Og ikke minst givende å se sin egen vin bli til. Håper å få besøkt dere en gang.
Selger dere vinen i Italia?
Takk, Helge. Ja, bare å komme innom i Italia:-)