Et hvitt og etterlengtet teppe har lagt seg over vingården. Vinter i vinmarken er viktig, men det er en sesong som blir stadig mildere.
– Her er det fortsatt varmt. Sommeren gikk aldri over, sier vår oppsynsmann Pierluigi til meg på telefon da jeg ringer ham i midten av januar for å si at nå er vi snart på vei til vingården vår i Italia.
Sol og 15 grader høres vidunderlig her jeg sitter i kalde, snørike Oslo. Men noe skurrer. Det kan være fine dager i januar, dog ikke hele vinteren. Og det bør være frostnetter.
Da min mann og kameraten ankommer gården, rekker de så vidt å få handlet inn mat og fyrt opp i peisen, før det begynte å dale ned hvite tunge fnugg.
Klimaendringer påvirker vinproduksjon
Det har vært mye snakk om klimaendringer og hvordan dette påvirker vin. Varmere somre og mildere vintre har vært gladnytt for vinentusiaster i nordlige distrikt. Det lages nå vin på steder der det før var «utenkelig», som i Sverige, Belgia og Patagonia i Argentina.
For de mer tradisjonelle vinlandene betyr varmere og tørrere somre at de kan få overmodne druer, inntørkete druer, vin med høy alkohol og lav syre. Like ille er ekstreme værfenomen som hagl, slik vi selv opplevde sist sommer.
LES MER: EKSTREMVÆR I VINMARKEN
Hvorfor er det viktig med vinter i vinmarken?
Et mindre omtalt tema er at også vintrene blir mildere i vinproduserende land. Hva gjør egentlig det med vinstokkene?
Etter innhøsting faller gjerne temperaturen. Bladene skifter farge og faller til bakken. Vinstokken går i dvale, samler krefter og næringstoffer til en ny sesong.
LES MER: VAKKER OG MILD VINTER PÅ VINGÅRDEN
Insekter – til glede og besvær
I vinmarken er det et yrende liv. I høst merket jeg at det var usedvanlig mange insekter så sent i sesongen. Det varme været førte til at det klekket svermer, som ellers burde ha forsvunnet etter innhøsting.
Noen insekter er til nytte, men slettes ikke alle. De kan gjøre stor skade om de får overvintre og formere seg, slik som bladsikader, blant annet i Chablis i Frankrike og i nord-ITalia
Jeg tar opp tema med vinkollega Jane Nisbeth Huseby ved Oslo Wine School, som jeg ofte møter på vinsmakinger.
– Risikoen med varme vinterdager betyr at insekter som kan skade vinstokkene kan overleve, sier Jane, som underviser i vinutdannelsen WSET, som jeg selv har tatt.
Hun er i sluttfasen for å bli selveste «Masters of Wine», svært bereist og godt kjent med at dette er et økende problem i flere vindistrikt.
Jane legger til:
– Det er flere ting en vinprodusent kan gjøre for å redusere skadene. Det viktigste er å påse at det ikke er døde blader og grener på bakken da disse er yngleplasser for insekter og soppsykdommer.
Det er verken trivelig eller praktisk å rense opp falne blader i vinmarken på vingården i Italia denne snødagen i januar. Men ifølge værvarselet blir snøen ikke liggende lenge.
Snøen er kjærkommen her, som så mange andre steder. Tenuta Carretta i Piemonte mener at snø er en indikasjon på de beste vinmarkene.
– Ikke tro at det er vår ennå
– Det andre problemet med varmere vintre er at vinstokkene våkner opp for tidlig og begynner å gå i knupp tidlig i sesongen. Det kan bli et problem om du får frost. Derfor har mange vinprodusenter gått over til å beskjære senere på vinteren, forteller vinlæreren.
Sen vårfrost er et økende problem i flere vindistrikt og kan gjøre at store deler av årets avling går tapt. Frankrike har lidd stort de to siste årene.
Vi har fortsatt til gode å beskjære våre vinstokker. Vi venter til februar. Det viktige er å gjøre det før sevja begynner å stige. De små skuddene er skjøre og kan bli tilintetgjort på et blunk av frost, noe vi selv har erfart.
Vinterarbeid på vingården
Det er vakkert med snø på vinmarken, men årets første smelter allerede da sola tiner både vinmark og folk. Vinbonden og kameraten setter i gang med å jobbe. De «stikker om den nye vinen» i vinkjelleren og ikke minst smaker de på den – ute.
LES MER: VARM SENHØST OG VINGÅRDSARBEID
Snøen har gjort godt. Den har tilført jorda fuktighet, som den kan trenge om vi går nok en varm sommer i møte.
Kanskje kommer det flere snødager, men det viktigste? Det er nok at nettene holder seg under null, slik at vinstokkene kan få hvile litt lenger og at eventuelt utøy blir tatt knekken på.
Neste gang jeg kommer hit, er det fortsatt vinter i vinmarken, men da er målet å beskjære. Et aldeles herlig vingårdsarbeid venter.
Har du lyst til å gå mer i dybden av vinproduksjon og vinsmaking og få en formell vinutdannelse, holder Jane kurs i WSET både digitalt og fysisk. Mer HER.
Selvsagt kan du også bestille eller være med på mine vinkurs, eller vinreiser til Italia.
Nyt vinteren, for snart kommer våren!
Foto: Vinbonde Bjørn Roger Brevik.