Det går mot høytid for søtsaker. Hvilke skal du velge? Her er forslag til 8 italienske dessertviner.
– Jeg liker ikke søt vin. Det er noe jeg har hørt mang en gang på vinkurs og vinreiser. Men så serveres en dessertvin og den kan oppleves som en aldri så liten åpenbaring.
– Hvorfor drikker vi ikke dette oftere?
Portugiserne har portvin og madeira. Franskmenn har sauternes og i Ungarn har de tokay. Men hva med Italia?
Her vil jeg fortelle deg om tre ulike italienske dessertviner. Alle er laget på tørkede druer. De er ikke tilsatt druebrennevin, som portvin er, og har en alkoholprosent som en vanlig vin, dvs 15 % vol eller under. De går derfor under segmentet hvitvin eller rødvin.
Gammel vinstil
De er kanskje lette å overse, men da går vi glipp av noen skikkelige godsaker. Nye vinstiler er det heller ikke. Dette er vin med lange tradisjoner.
Passito skal ha bli laget i 2300 år på Sicilia. Metoden sies å ha opprinnelse i nord-Afrika. Og ifølge mytologien har den forført guder.
I Valpolicella er Recioto den eldste kjente vintypen, og kalt faren til Amarone. Romerne elsket søt vin, inkludert denne.
Vin Santo (hellig vin) er kjent siden middelalderen, men mange mener den er mye eldre. Ble omtalt i løpet av historien som «helbredende». Navnet kan ha kommet da kristendommen gjorde sitt inntog. Grekerne kan ha lært opp italienerne, da vi også finner Vin Santo på den greske øya Santorini.
Hva passer de til:
Må man ha italienske desserter til italienske dessertviner?
Nei, flere av dem passer godt til alt fra kransekake, bløtkake, sjokolade og norsk juledesserter. Og er du en som sverger til portvin til blåmuggost og pepperkaker? Prøv italienske dessertviner.
Vin santo:
Du har kanskje fått Vin Santo servert med cantucci (italiensk kjeks), som er en egen dessert på mange menyer? Da kan det være at du har fått servert rimeligere og enklere Vin Santo, som det også er mye av. De jeg har notert under derimot, er i en helt egen klasse!
Karamellpudding, tiramisu, julekaker, salte nøtter og pepperkaker med blåskimmelost.
Recioto: Sjokoladekake eller ren sjokolade, delfiakake, riskrem, lagrede oster, blåskimmelost og kos.
Passito: Multekrem, sjokolade og blåskimmelost.
Temperatur på italienske dessertviner
De aller fleste dessertviner bør serveres kjølig. Det gjelder også for italienske dessertviner.
Serveringstemperaturen bør være mellom 6-8 grader C, ifølge WSET der jeg har min vinutdannelse. Men for noen dessertviner, syns jeg det er alt for lav temperatur.
Prøv deg fram, og finn din favoritt. Bare ikke server den i «romtemperatur». Sett den i kjøleskapet, og la den stå ute en liten stund før du serverer den.
Hvorfor?
- Om den er for kald, klarer du ikke kjenne alle de deilige og komplekse aromaene.
- Om den er for varm, kan sødmen bli for markant, og vinen oppleves som sirupaktig.
Vin Santo: 8 – 12 C. Gjerne litt varmere. 13-15 C, er også godt.
Passito: Rundt 12 til 14 C.
Recioto: 12 – 16 C. Anbefaler den lavere delen av skalaen.
Hvordan er de laget:
Recioto di Valpolicella: dessertvin fra Valpolicella. Den er laget på blå druer: Corvina, Molinara og Rondinella (de samme som er brukt i Amarone).
Druene tørkes til under halvparten av original størrelse før fermenteringen begynner. Gjæringen stoppes ved at vinen nedkjøles eller filtreres. Noen måneders lagring på eikefat.
Vin Santo: Kan lages flere steder i Italia. Mest kjent er den fra i Toscana. Her er druene hovedsaklig hvitvinsdruene Trebbiano og Malvasia. Italias store rødvinsdrue Sangiovese kan også benyttes. Druene tørkes etter innhøsting. Vinen har ofte lang lagring (flere år) på eikefat før den flaskes opp.
Passito: Delvis tørkede druer, enten på vinstokkene eller etter innhøsting. Kan lages flere steder i Italia og på ulike druer. Den mest berømte er Passito di Pantelleria fra øya ved samme navn, tilhørende Sicilia. Kan lagres i stål eller eikefat.
Vinen er laget på muskatdrua Zibbibo, også kalt Muscat of Alexandria. Druene tørkes delvis på vinstokkene.
I november kom det også to Passitoviner fra øya Lipari i basis. Disse er laget på Malvasia.
Lagring av italienske dessertviner:
Noen har gode lagringspotensiale og kan vare i tiår uåpnet. Det kommer an på kvalitet og type.
Er de først åpne, mellom 1-4 uker i kjøleskapet. Men dette er jo så godt, og har du selskap, forsvinner den nok fort. De fleste flaskene er kun halvparten av en vanlig vinflaske.
Det er kommet flere i basis nylig, men flesteparten er i bestilling – og det er i sistnevnte segment at du finner de aller beste!
Forslag til noen italienske dessertviner:
Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico 2015, Toscana. Italia. Kr 370 (0,37 cl) Basis
Gyllen i farge.
Pent og innbydende med duft og smak av salt karamell, tørket frukt, aprikos, honning og marsipan. Frisk og saftig i smak trass god sødme. Myk og lett fyldig. Velbalansert, og kompleks med så mange lag å lukte og smake på. Nydelig lengde!
Dette er så godt! Nyt nå eller spar i ett eller to tiår!
Druer: 45% Malvasia, 25 % Trebbiano og 30 % Sangiovese. 92 poeng.
Carpineto Farnito Vinsanto del Chianti 1999. KR 499 (50 cl) Bestilling
Gyllengul i farge.
Her har vi en Vin Santo som har enda flere år bak seg. Ble lansert i november 2023. Vinen har hvilt hele 16 år på eikefat. Litt dyrere enn den over, men det er mer i flaska.
Aroma av nøtter, godt med tørket frukt, dadler, honning og aprikosmarmelade, Fortsatt fin syre. Ikke oversøt. Godt dette!
Bør fint tåle et par tiår til, men drikker fin, fint nå.
Druer: 70 % Trebbiano og 30 % Malvasia. 90 poeng.
Donnafugata Ben Ryé Passito di Pantelleria 2021, Sicilia, Italia. (37,5 cl) Kr 400 (bestilling, inne på noen pol)
Pen og ren duft av blomster, muskat, nøtter, litt tropisk frukt og tørket frukt. Snasen og frisk i smak. God sødme. Floral og krydret i smak med noe syltet appelsinskall, fiken og lett salt utgang.
Mange lag her. Edle dråper. Flott lengde!
Bør fint tåle et par tiår til i flaske.
Ingen eik, kun ståltanker. Min favoritt i kategorien.
Druer: 100% Muscat of Alexandria. 90 poeng.
Virgona Malvasia delle Lipari Passito 2021, Sicilia, Italia. (50 cl) Kr 378, 80. Basis
Duft av nøtter, knekk, salt, te og aprikos. Går videre i smak med en dæsj salt og noe appelsinzest. Fresh og sitter fint.
Tåler fint 5-10 år.
Druer: 100 % Malvasia. 87 poeng.
Colosi Na’Jm Malvasia delle Lipari Passito 2021, Sicilia, Italia. (50 cl) Kr 319. Basis
Sval inngang med en del blomst og sitrus. Myk i smak med mandler, honning, appelsinskall og tørket aprikos. En liten sukkerbombe, men har syre som bærer den. En kledelig, litt salt avslutning.
Tåler fint 5-10 år.
Druer: 100 % Malvasia. 88 poeng.
Planeta Passito di Noto 2021, Sicilia, Italia. (50 Cl) kr 335. Bestilling
Honning nøtter, valnøtter og hasselnøtter, appelsin og litt blomst.
En ganske frisk Passito. Saftig i smak med litt aprikos og en del sitrus på lengde.
Druer: 100 % Muscat. 87 poeng.
Accordini Recioto della Valpolicella 2019, Veneto, Italia. Kr 300 (0,5 l) Bestilling (inne på noen pol)
Pent med solbær, rosiner, kryddder og sjokolade. Sitter godt med fin sødme. Tørr på lengde. Velbalansert. Samma aroma i smak med en del frukt og sjokoladenoter. Balansert og godt!
Tåler fint noen års lagring.