Skip to main content

Jeg er spent og litt nervøs på det som venter meg. Samtidig kjenner jeg på glede. Jeg skal ta en eksamen i vin.

Jeg er en av nærmere tjue vinstudenter. Sammen har vi sittet i mange timer over flere uker og fulgt med på forelesninger om vin. Vi har smakt utallige viner fra hele verden, rød, hvit og rosé, med og uten bobler, hetvin og sprit. Jeg har lært å smake og spytte ut god vin. Lest og pugget. Nå skal vi bevise.

En forseglet eksamensoppgave med 50 multiple-choice oppgaver på engelsk ligger på bordet foran meg på Kulinarisk Akademi.

Spent vinstudent Anne Fredrikstad viser fram eksamensarket mens vinlærer Heidi Iren Hansen forklarer reglene.

Det er helt stille. Vi har hver vår blyant og viskelær. Noen av studentene i rommet har tatt eksamen en gang før. De klarte det ikke første gang. Jeg prøver å skyve tanken om at denne gangen kan det være meg som ikke består, unna. Klokka settes. Klar, ferdig, gå. Første spørsmål, jeg undrer. Venter, tenker, så til neste. Er det a og b, eller bare c? De fleste spørsmålene går greit. Men det er noen jeg er usikker på.

Jeg tenker: «om jeg bare består, så er det greit», samtidig lurer en annen drivkraft i meg. Jeg vil jo gjerne ha en god karakter. Det er få minutter igjen. Jeg må bare bestemme meg, og så krysser jeg av de siste svarene med en viss engstelse. Først noen uker senere kommer svaret.

Eksamensresultatet sendes med post fra England. Jeg åpner konvolutten og drar fram et diplom. Det står «Pass with Distinction». Det er beste karakter. Jeg er stolt og fylt med stor lettelse. I konvolutten ligger også en «pin». Vinlærer Heidi Iren Hansen gratulerer, og oppfordrer meg til å feire med bobler.

Diplomutdannelsen til WSET frister. Før det må jeg ta nivå 3. Vindiplomet har gitt meg ny inspirasjon og nytt mot. Jeg vil lære mer. Jeg har fått tro på at jeg kan klare det. Jeg har fortsatt studenten i meg, selv om det er mange år siden jeg gikk på universitetet.

Det er aldri for sent å sette seg på skolebenken og lære noe nytt. Det gir en fantastisk følelse av mestring og glede.

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar