Skip to main content

I flere år levde jeg et dobbeltliv. Jeg dyrket vindruer og laget vin på vår vingård i Italia, samtidig som jeg jobbet fulltid som journalist i TV 2.

Fra januar 2017 bestemte jeg meg for å gi vinen enda mer tid. Jeg tok en sluttpakke  i TV 2 etter å ha jobbet 18 år i kanalen for å følge vindrømmen. Nå har jeg tatt en vinutdannelse, kan være mer og oftere på gården, holder vinkurs og arrangerer vinreiser.

Kunne ingenting om vin

I 2007 kjøpte jeg, sammen med min mann Bjørn Roger Brevik og min da 3 måneder gamle sønn Sigurd, det vi trodde var en hytte. Men det viste seg snart at vi hadde kjøpt en vingård i Italia. For på eiendommen var det vinranker.

Vi hadde ingen forkunnskaper om det å lage vin. Den tidligere eieren Pierluigi Fioravanti var nok litt redd for å overlevere sitt eget og sin fars livsverk til to uerfarne nordmenn. Heldigvis var han villig til å lære oss om dyrking av druer og vinproduksjon.

LES MER: OM DET GODE VINLIV 

Kunsten å lage drikkbar vin

Problemet var bare det at vinen ikke alltid appellerte til den norske gane og klarte dårlig å reise hjem til Norge. Vi har kastet oss ut i det ukjente, søkt etter kunnskap både lokalt og lenger unna, og prøvd oss frem med ulike metoder. Det har ført til at vi måtte bygge ny cantina (vinkjeller), kjøpe nytt vinproduksjonsutstyr og vi har stelt med vinplantene etter beste evne.

Nå lager vi vår egen rødvin og hvitvin basert på lokale tradisjoner, men med moderne utstyr og kunnskap og vi liker vinen vår! Det har ikke vært en selvfølge å få til. Ja, vi har til og med vunnet priser i den lokale vinkonkurransen.

Fagerikt «ugress» rundt vinrankene på forsommeren.

Gården ligger i Acquapendente, helt nord i Lazio, kun få kilometer sør for Toscana. Det er midt mellom Roma og Firenze. Her er det usjenert, med utsikt til Monte Rufeno og Monte Amiata.

Et eldorado av natur og dyr

Område er regulert til landbruk-, natur- og friluftsområde (lnf). Hele tomta er gjerda inn og det er jeg veldig glad for. På kveldene både hører og ser vi ofte villsvin og rådyr rett utenfor porten. De fleste naboene har relativt små parseller der de dyrker vindruer, frukt og grønnsaker. Flesteparten av dem bor i leilighet inne i landsbyen og mange av dem er pensjonister. De kjører ut til vinmarkene hver eneste morgen, drar hjem til lunsj, for så å returnere på ettermiddagen for å jobbe litt til før de reiser hjem til middag i landsbyen. Det betyr at vi på kveldstid er her ofte helt alene i en radius på flere kilometer.

Vi har mest hvitvinsdruer av sortene trebbiano, malvasia og muskat.

Våre blå druer er stort sett sangiovese.

Gården er på 14 mål. Mesteparten er vinranker, men vi har også mange frukttrær, en liten skog og en jordlapp der vi dyrker grønnsaker.

Vingård i Italia

Fredfullt,  men ikke stressfritt

Vår vingård i Italia er et fredfullt sted. Det er her jeg virkelig kan kjenne at stress fra hverdagen hjemme slipper. Men helt stressfritt er det ikke. For det er alltid mye arbeid som kan og bør gjøres, både ute og inne i cantinaen (vinkjelleren). Det er en jobb jeg gjør med stor glede. Men noen ganger må jeg jobbe med meg selv for å ikke la meg stresse av det også. For i motsetning til mine naboer, bor jeg i Oslo og da blir det fort skippertaksarbeid på gården.

Det er på mitt vinparadis jeg helst vil være. Jeg er her så ofte jeg kan, og det har blitt mange og lange opphold hvert år.

Har du lyst til å besøke oss? Vi arrangerer VINTURER TIL ITALIA

Under kan du se gården fra lufta. Trykk på pila i filmen under og velkommen inn.

 

Har du lyst til å høre og se mer fra mitt vinparadis, så følg meg gjerne. Abonner på bloggen min og på min kanal på You-Tube ved å trykke her.

 

 

 

37 Kommentarer

Legg igjen en kommentar