Skip to main content

Det brenner i munn. Det varmer i hele kroppen. Det er så godt. Jeg elsker chili og vin. Derfor har vi også chili på vingården. Det setter piff i så mange retter.

Min kjærlighet for chili begynte da jeg studerte og bodde fem år i Albuquerque i New Mexico, USA. Der spises det chili til frokost, lunsj og middag.

Mitt første møte med denne brennhete varianten var rett etter at jeg landet i Albuquerque for første gang. Jeg kjente ingen og gikk alene på en restaurant. Den lokale retten kom på bordet. Det ble en smertefull opplevelse. Til tross for at jeg var skrubbsulten var det ikke mulig å spise opp maten. Det endret seg snart.

Chili til tørk. Typisk syn utenfor et hus i New Mexico, USA. Foto: Pixabay.

Problemet er bare det at chili og vin og ikke er en vanlig kombinasjon. Øl er drikketilbehøret, vil nok de fleste mene. Men det finnes da alltid unntak, og de lærde strides. Denne artikkelen viser omfanget. I min vinutdanning WSET lærte jeg følgende.

Dette gjør chili med vin:

  • Vinen blir tørrere og mer bitter
  • Sødme og frukten i vinen reduseres 
  • Det sterke og hete fremheves

Vinvalg til mat med chili: 

  • Vin som er lave i alkohol
  • Fruktige viner
  • Vin som har noe sødme

Det er jo selvsagt en rekke andre faktorer som spiller inn. Én av dem er de andre ingrediensene som finnes i retten. En annen vel så viktig faktor, er din personlige preferanse. Det kan hende du liker at en vin forsterker effekten av chili, eller en tørr vin fremfor en søt.

Chili og vin. En Pinot Noir passer til en green chili chicken enchiladas.

Green Chile Chicken Enchiladas og en Pinot Noir.

Her er mitt siste forsøk. Jeg laget en klassisk Green Chile Chicken Enchiladas. Til den åpnet jeg en Pinot Noir fra California som jeg hadde fått i gave av en venn.

Kombinasjonen var fortreffelig. En utsøkt vin og et nydelig måltid!

Tyler Santa Barbara Pinot Noir 2014. California, USA.  270 kr. 

Lys i fargen, smaksrik i munnen. Bringebær og urter, og en anelse eik. Elegant og delikat.

Jeg vil også tro at andre slanke, fruktige viner laget av Pinot Noir-druen vil egne seg vel så godt, som den populær vinen Cline.

Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2015. California, USA. 160 kr.


En frisk, saftig og fruktig vin. Lett å drikke og like. Et kupp og en vin du vil elske, mener Apértif i sin omtale.

På hvitvinsfronten bør en Riesling passe godt. Men hva med å prøve noe annet og kanskje nytt? Som en vin laget av vermentinodruen fra Italia?

Lunae Colli di Luni Vermentino 2015. Liguria, Italia. 170 kr. 

 En aromatisk vin. Kjenner du fersken, honning og krydder? For meg var denne en fryd å drikke. Dette er en vin du kan kose deg med å drikke alene eller med mat.

Det er bare å prøve seg fram med kombinasjonen chili og vin! La meg gjerne vite hvordan det går! Håper du får en het og deilig seanse!

 

 

Legg igjen en kommentar