Skip to main content

Tønner med vin fyller cantinaen. Noen av dem er flasket opp. Jeg må huske å skrive på flaskene. Dette er min vinetikett. Det er tidkrevende og ikke veldig profesjonelt.

Siden vi kjøpte en liten vingård for ti år siden, har jeg lett etter den rette etiketten. Jeg har ennå ikke funnet den. Tiden er overmoden for å sette en vinetikett på flaskene av flere årsaker.  HAR DU LYST TIL Å SE HVORDAN DET SER UT INNE I VINKJELLEREN MIN – KAN DU SE DENNE VIDEOEN HVOR JEG VISER DEG TØNNER MED VIN OG FLASKER UTEN ETIKETT:

Potensielt kan jeg flaske opp mellom 1000 og 2000 flasker i året. Dersom jeg skal importere vinen til Norge, krever det en vinetikett. Foreløpig er det kun de som besøker oss på vingården som får ta med vin hjem.

Vinnervin uten vinetikett

I løpet av årene har vi klart å lage mer enn drikkbar vin. En del er faktisk blitt ganske god. Det har vi fått høre både av dem som har smakt den, og de to gangene vi leverte inn vinen til den lokale vinkonkurransen. I år vant vi med hvitvinen fra 2016, i fjor fikk vi førsteplass for rødvinen vår fra 2015. Da ble det litt forvirring om hvor i kommunen vinen var laget. Årsaken var mangel på etikett og navn.

Diplom da vi vant i konkurransen «beste rødvin». Fordi vi ikke har navn eller etikett, ble eiendommen ført opp som Bocciona, som er nabogården!

Vinetikett som reflekterer

Jeg har lett etter det rette emblemet eller bilde som kan indikere hva som er i flaska. Det ligger glede, men også arbeid bak. Den bør beskrive stedet, innholdet og lidenskapen som ligger i vinproduksjonen. Jeg fant dette bildet laget av en lokal kunstner. Jeg valgte å vise det fram til noen få, men det ble nedstemt. Hva syns du?

Jeg trenger innspill. Derfor tok jeg også  kontakt med Blå Design. Et selskap som har laget flere flotte vinetiketter. Det var et veldig motiverende møte med en inspirerende gjeng. Men dette er deres levebrød og vinen min er fortsatt en dyr hobby. Samtidig er sluttpakka mi fra TV 2 i ferd med å ta slutt. Spørsmålet er om jeg skal satse sparepengene på en vinetikett?

Flere hundre liter med vin står i tønner på vingården vår i Italia. Når vinen flaskes opp er det uten vinetikett. Det er på tide å ta et valg. Her får jeg hjelp av Blå Design i Oslo.

Jeg er også både imponert og berørt av kunsten til min tidligere kollega i TV 2, Hedda Kise. Da jeg så dette bildet under kjente jeg meg umiddelbart igjen i hva jeg til tider føler når jeg lager vin eller smaker. Hedda er raus og sier at jeg kan bruke bildet, men med noen betingelser.

Flere hundre liter med vin står i tønner på vingården vår i Italia. Når vinen flaskes opp er det uten vinetikett. Det er på tide å ta et valg. Dette bilde av Hedda Kise inspirerer.

Live Love Laugh av Hedda Kise. https://www.heddakise.com/

Lag din egen vinetikett

har flere oppmuntret. Nettet er full av steder som trykker dem. Min mann har tatt det på kornet og i sommer tok han et bilde av meg mens jeg drakk vår rødvin blant vinrankene på vingården vår. Han redigerte det og foreslo det vinetikett. Men jeg er litt skeptisk. – Bilde av meg på vinflaska?

Flere hundre liter med vin står i tønner på vingården vår i Italia. Når vinen flaskes opp er det uten vinetikett. Det er på tide å ta et valg. Kan dette være en?

Hva skal vinen hete?

Vinen mangler også navn. Det Gode Vinliv, slik som bloggen? Carlecolle, som eiendommen vår heter på et gammelt kart? Navnet er så ukjent at selv ikke de som bor i landsbyen vår i Acquapendente i Italia har hørt om det.

Jeg er i villrede. Hva om jeg aldri finner den rette etiketten eller navnet? Jeg føler at jeg bør ta en avgjørelse. Mange av dere vet hvor vanskelig det er. Denne avgjørelsen er vel i kategorien et luksusproblem, dog likevel en utfordring. Kanskje er det ikke vanskeligere enn å bruke denne tegningen barna til noen italienske venner laget til meg?

Flere hundre liter med vin står i tønner på vingården vår i Italia. Når vinen flaskes opp er det uten vinetikett. Det er på tide å ta et valg. Kanskje er det så enkelt som dette bildet tegnet av barna til noen venner i Italia.

19 Kommentarer

 • Merete Kosberg sier:

  Du kunne kontakte Lisa Barsi på Fattoria Le Pòggiola i Serravalle Pistoiese. Hun hadde også problem med vinetikett. Hun fikk en vinetikettdesigner (!!) som kom med forslag. Men noen av vinene hennes er det mannen hennes som har designet, vel så fine. Hva med å ta utgangspunkt i naturen rundt? Valmuer er f.eks noe nordmenn vil like. En rød drueklase? En Bacchus med druer i håret? Men unngå for mye «dilldall» . Ellers synes jeg bildet mannen din laget er kjempefint!

 • Jorunn Skifjeld Jensen sier:

  Hei!

  Jeg ville valgt bildet som mannen din har tatt av deg til etikett. Kanskje lagt til litt mer farge i bakgrunnen på bildet.

  Ellers ville jeg valgt navnet til eiendommen deres, Carlecolle, og fått navnet frem fra «glemselen».

  Synes dere er tøffe som satser!

  Hilsen fra Jorunn ?

 • Erik Tellefsen sier:

  Hei, først takk for en strålende blogg som jeg leser fast. Ville nok valgt Carlecolle som vinnavn. Viktig med autensitet og lokal forankring. Som etikett, bildet som din mann har laget gir nok et ganske godt uttrykk for hele bakgrunnen til at du valgte dette. Lykke til videre.

 • Hanne Abelset Holte sier:

  Hei Anne! Jeg ville valgt Carlecolle og bildet som mannen din har tatt. Begge deler viser hvor vinen kommer fra og hvem som har lager den. Bildet han har tatt og redigert er utrolig fint og er jo i tillegg veldig personlig!
  Lykke til med valget ?

 • Caroline Schøning sier:

  Hei Anne,
  Her har du mange gode ideer, jeg tror at det er ganske viktig å vite om du vil at etiketten er for et norskt marked eller italiensk…eller kanskje begge deler ? Og om dette skal være din private etikett eller om vinen også kommer til salgs på vinmonopolet og i enotecaer i Italia.
  Jeg likte veldig godt bildet som mannen din tok av deg, hvis du ikke vil ha deg selv på etiketten kan du bruke bakgrunnen som er fantastisk. Det kommer også ann på hvor mange farger du vil bruke i trykken…..jo flere farger….jo dyrere blir etiketten.
  Jeg ser på møte som du hadde med Blå design at det er mange bilder av deg på PC så da regner jeg med at du vil «jobbe» rundt Anne. Hva om å ta et hint av tegningen til barna og la vinen hete Vinanne eller VinAnne i et ord ? Selv elsker jeg håndskrevete etiketter som ikke er alt for perfekte. På italiensk heter det «l’indeciso sceglie sempre il peggiore» som betyr at den som er usikker og litt «nei foresten» alltid velger feil. Hør på magefølelsen og hopp i det. ?
  P.S. Jeg er enig i de som nedstemte den første, for meg er vin en nytelse og ikke en «eksplosjon»

 • Berit Schau sier:

  Hei

  Helt klar på at du bruker bildet som mannen din har tatt av deg. Veldig bra og personlig. Og bruk Carlecolle på vinen. Få frem det glemte stedsnavnet. Supert??

 • Finn Ansten Johansen sier:

  Hallo Anne!
  I noen år har jeg fulgt Craggy Range fra NZ og Mary-Janne Hutchinson . Hun er på Instagram med mange innspill.
  Se den etiketten som Craggy Range har, enkel lett og huske og har en referanse til vingården.
  Når er de den i vind blitt markedsført og er så bra at den vanskelig å få tak, dessuten har prisen skutt i været.
  Hennes Instagram navn er crmaryjeanne der ser du hvordan etiketten er.
  Ja har en datter som drev Galleri Mimosa i Gamlebyen i Fredrikstad,. Hun solgte den for 5-6 år siden, men den eksisterer ennå og har blitt stor. Den logoen var enkel og blir husket.
  Lykke til
  Finn Ansten

 • Kjersti Moen sier:

  Din manns bilde + vingårdens gml navn = hvem dere er. Imponerende hva dere allerede har fått til og lykke til med framtidig vinproduksjon?.

 • Lisbeth sier:

  Jeg stemmer absolutt for bildet som mannen din har laget 🙂 Kjempefint 🙂 Lykke til

 • Ragne sier:

  Carlecolle er et fantastisk navn! Kan man kjøpe vinen nå fra den nevnte importøren?

  • Hei Ragne! Takk for tilbakemelding på navn! Importøren tar foreløpig ikke inn vinen. Det gjenstår fortsatt en del før den kan importere, dessverre! Men stikk innom i Italia da, så skal du få smake! 🙂

Legg igjen en kommentar