Skip to main content

Inntørkede druer flere uker før innhøsting, knuste druer etter hagl og oppspiste druer av tørste villsvin. Årets ekstreme tørke – og hetebølge i Italia gjør at italienske vinbønder regner med en reduksjon i druer og vin på mellom 15-40 prosent denne vinhøsten.

Jeg kjørte nylig bil hjem til Norge fra Italia som vinturist. Da besøkte og passerte jeg mange vingårder. Noen har allerede startet innhøstingen, andre steder henger flotte druer fortsatt på vinstokkene, slik som her i Meezzacorona i Trentino.

Ekstrem hete, varme og hagl i Italia gir nedgang i druer og vin for 2017. Men lite druer kan kanskje gi god vin?

Men det er et trist syn mange steder, druer som sliter etter en usedvanlig tørr og het sesong.

Druer og vin hos nordmann i Lazio

Alessandro Parmeggiani driver vinbaren Vineria Ventidue på Frogner i Oslo, men han har også en liten vingård ved Tarquinia i Lazio, ikke så langt unna Roma.

Ekstrem hete, varme og hagl i Italia gir nedgang i druer og vin for 2017. Men lite druer kan kanskje gi god vin?

Alessandro Parmeggiani på vingården i Italia. Foto: Privat.

Da han kom tilbake etter en sommerferie i Norge nå i august, kjente den voksne norsk-italieneren tårene presse på.

– Jeg fant vinranker der halvparten av årets vindruer var delvis oppspist av dyr, og delvis uttørket av tidenes tørke, sier Parmeggiani.

Ekstrem hete, varme og hagl i Italia gir nedgang i druer og vin for 2017. Men lite druer kan kanskje gi god vin?

Druer på vingården til Alessandro Parmeggani etter tørr og het sommer. Foto: Privat.

På et godt år gir druene hans (Sangiovese, Merlot og Vermentino) omlag 1500 flasker vin. Fortsatt står fjorårets vin på fat og håpet er at den blir god nok til at han kan selge den på vinbaren i Oslo. Når det gjelder årets innhøsting er han usikker.

– Sultne villsvin på jakt etter røtter har gravd opp jorda. Oliventrærne formelig gaper etter vann, og produserer selvfølgelig dårlig. Det er tungt å konstatere at det blir lite vin og lite olivenolje herfra i år. For de som virkelig lever av dette, er det full krise, forteller Parmeggiani som bemerker at han kun er en hobbyprodusent som forsøker å lage noe virkelig godt.

Ekstrem hete, varme og hagl i Italia gir nedgang i druer og vin for 2017. Men lite druer kan kanskje gi god vin?

Et trist syn møtte Alessandro Parmeggiani på vingården hans i Italia. Foto: Privat.

Hete, tørke og hagl

Italia har hatt den verste tørke – og hetebølgen på over 60 år, ifølge meterologer. Noen steder er det ny rekord. Det har knapt nok kommet noen regnskurer gjennom vinteren, våren og sommeren. Da det endelig kom regn, hadde det noen steder motsatt effekt. Vingården Podere Orto i Trevinano i Lazio, som lager biodynamisk vin, har fått store deler av hele årets drueavling ødelagt.

Både druene og bladene viser ødeleggelsene etter at det haglet mange og enorme iskuler på vingården til familien i slutten av juli.

Ekstrem hete, varme og hagl i Italia gir nedgang i druer og vin for 2017. Men lite druer kan kanskje gi god vin?

– Det har ikke kommet regn på tre måneder, når det først kom, var det som hagl. 40 prosent av druene er rammet, sier Simona De Vecchis som driver vingården sammen med ektemannen. Det er tøft for den lille familien som har vin som levebrød.

Ekstrem hete, varme og hagl i Italia gir nedgang i druer og vin for 2017. Men lite druer kan kanskje gi god vin?

Jeg besøkte Simona De Vecchis og vingården Poder Orto denne sommeren.

Tidlig innhøsting

Det usedvanlige klimaet har også ført til at mange vinbønder har begynt innhøstingen flere uker tidligere enn vanlig. Noen steder har de nesten ikke druer igjen å høste. De er tørket inn eller spist opp av tørste og sultne villsvin. Andre sliter med få eller lite druer etter at en usedvanlig vårfrost rammet vinrankene i april, slik vi opplevde på vår vingård i Acquapendente i Lazio i Italia.

Ekstrem hete, varme og hagl i Italia gir nedgang i druer og vin for 2017. Men lite druer kan kanskje gi god vin?

Også noen av våre druer har begynt å tørke inn og jeg kan med sikkerhet si at det blir mindre druer og vin i år. Heldigvis har det kommet noen få regnbyger de siste ukene, og i motsetning til vingården Podere Orto, som kun ligger noen kilometer unna, fikk vi regn og ikke hagl. Heldigvis ser nok derfor flesteparten av våre druer fine ut, som druene under.

Ekstrem hete, varme og hagl i Italia gir nedgang i druer og vin for 2017. Men lite druer kan kanskje gi god vin?

Godt år for druer og vin

Den italienske landsbruksorganiasjonen Coldiretti meldte nylig at den italienske vineksporten i år ligger an til en økning på 5 prosent fra 2016. Det er gode nyheter for italienske vinbønder. Samtidig anslår at den totale nedgangen i årets vinproduksjon i Italia, på grunn av været, vil være på 15- 20 prosent, noen steder er nedgangen mye større. Men fortsatt har innhøstingen så vidt begynt og vil vedvare til langt ut i oktober. Og som mange italienere nå sier

I år blir det færre druer og mindre vin, men bedre kvalitet

 

 

 

2 Kommentarer

 • Leif Johannesen sier:

  Været har nok endret seg i vår verden .

  Bergen, regnværsbyen har satt rekord denne sommeren. Reiselskapene jubler, halve Norge drar sydover for å se solen.
  Underegnede dro til Umbria for 3 ukers ferie, men ønsket seg hjem etter en uke.
  Målte en dag 42,5’C i skyggen, og tempen varierte i 3 uker 31-40’C. Den lokale Frantoia var lite optimist, og mente at olivenbærene i år inneholdt lite olje, Men de få druerankene i min hage har merkelig nok aldri vært frodigere.

  Det er trist når avlingen på druer og oliven svikter for de Italienske bønder.
  De fortjener hver krone, arbeidet med vinrankene er vesentlig.
  Men Italienere er tøffinger og har vært gjennom en » vinternatt» før. Det er noe å tenke på for oss nordmenn som har 8000 milliarder i depot, europas beste lønn og trygdeordninger og 3% arbeidsledighet versus Italia som har 20.000 milliarder i statsgjeld og 15% arbeidsledighet.

Legg igjen en kommentar