Skip to main content

Jeg er vinturist i Italia, i Franciacorta, det største vindistriktet i Italia som lager sprudlevin på champagnemetoden. Det er noe jeg lenge har ønsket meg og en lykkens dag.

I sommer har jeg stort sett vært på egen vingård, luket og passet på årets druer og besøkt et par små vingårder i eget distrikt. Nå er jeg på vei hjem til Norge i bil med familien. Første stopp er Italias svar på Champagne, Franciacorta.

Grønne bratte fjell ved foten av Alpene stuper ned i Iseo-sjøen og munner ut i vinmarker som allerede er i gang med innhøstingen. Det er rent, pent og eksklusivt.

Vinturist i Italia. Franciacorta - en sprudlende perle.

Vinturist i Italia – i en hemmelig sprudleperle

Jeg har bestilt guidet tur ved vinhuset som var det første til å lage den musserende vinen som i dag har gitt distriktet en egen DOC. Guido Berlucchi startet opp på 1960-tallet. Det er ungt for det gamle vinlandet Italia å være.

Nå er vingårdene og produsentene mange. Fortsatt omtaler vinjournalister området som Italias hemmelige sprudleperle.

Vinturist i Italia. Franciacorta - en sprudlende perle.

Jeg er ikke alene om å være vinturist i Italia. Sammen med vinturister fra Belgia, Holland, Storbritannia og Italia får jeg en innføring i det spesielle mikroklima.

Fjellene og Iseo-sjøen som kjøler ned druene og stopper heten fra sør gjør området perfekt for hvite druer som Chardonnay, får vi høre fra entusiastiske vinguiden Antonio Grimaldi, som for øvrig har googlet meg og sett at jeg har lang erfaring som hoffreporter, og påpeker at han har samme etternavn som fyrsten av Monaco.

Vinturist i Italia. Franciacorta - en sprudlende perle.

Lagres på bunnfall

Deretter føres vi ned i den kalde og mørke kjelleren til det vakre vinhuset Berlucchi. Her ligger flasker med metallkork, stablet sidelengs og på tvers. De lagres med bunnfallet, som er restene etter den ekstra dosen med gjær og sukker vinen som ble tilført etter førstegangs-gjæring, for å få til en ekstra gjæring og naturlige bobler i flaska.

Vinturist i Italia. Franciacorta - en sprudlende perle.

Mange av flaskene har ligget her i årevis. Reglene er strenge. Vinen må lagres minimum 18 måneder på bunnfall før det kan fjernes og selges. Riserva-vinene må vente i hele 60 måneder. Underveis vises en film om hvordan prosessen foregår.

Se filmen fra mitt besøk:

Mot slutten føres vi ned i det aller helligste, nederst i den eldgamle vinkjelleren. Bak gitter og monter står den aller første Franciacorta-vinen fra 1961.

Vinturist i Italia. Franciacorta - en sprudlende perle.

Vinturist i Italia. Franciacorta - en sprudlende perle.

Egne glass

I egenproduserte Franciacorta-glass helles det vin. Glassene er ekstra store til sprudlevinglass å være, årsaken er at dette må til for å få fram den spesielle aromaen, forteller Grimaldi.

Så luktes og smakes det. Nydelig, intet mindre. Vinene er absolutt på høyde med smak og pris med Champagne. Det får vi også se da vi til slutt vises inn i butikken. Årsaken er metoden er mye dyrere og tidkrevende enn den mer kjente italienske sprudlevinen, Prosecco. Selvsagt må et par flasker med i bagasjen.

Vinturist i Italia. Franciacorta, en sprudlende perle.

Lykkelige vinturister

Fornøyde vandrer hele familien ut av vinhuset og nyter utsikten av dette vakre og unike landskapet. Jeg er i vinturist i Franciacorta og i kveld skal jeg nyte kvelden i den sjarmerende landsbyen Sarnico ved Iseo-sjøen i Lombardia i Italia. Selv min 10-år gamle sønn smiler og sier

dette gjør meg lykkelig.

Jeg har tidligere omtalt Franciacortavin, se denne artikkelen. Besøket her har gitt meg både mer kunnskap og enda større interesse for disse edle italienske dråpene. På vei hjem til Norge ligger det flere vingårder. Jeg vil absolutt forsøke meg som vinturist igjen.

 

 

 

 

6 Kommentarer

Legg igjen en kommentar