Skip to main content

En av druenes viktigste årlige sykluser skjer akkurat nå. Druene skifter farge fra grønn til blå. De svulmer opp og fylles med søt saft og aromaer.

I hele sommer har det kun vært grønne druer på vingården vår i Acquapendente i Italia. Små, harde, sure druekart har hengt på vinrankene.  Jeg fryktet at det skulle kun være grønne druer og hvitvin i år etter at en uvanlig nattefrost ødela de nye skuddene på rødvinstokkene i april. Men for hver dag som går, skifter stadig flere druer farge. Noen vinstokker har kun en klase eller to, mens på andre teller jeg hele fem-seks klaser. Det gir meg håp om at vi faktisk kan klare å lage rødvin også i år.

Druene skifter farge

Druene skifter farge på vingården i Acquapendente i Italia.

Vakkert å se druene skifter farge

Det er et vakkert fargespill å se på vinstokkene nå. Nyanser av rosa, lilla og blått preger druene i det som kalles Veraison (druer skifter farge). Gleden over å se dette i år er større enn noen gang. En ting er frosten i våres, en annen ting er været. Det har vært utrolig varmt og tørt denne sommeren. Det har kun kommet et par regnskurer de siste månedene. Det siste regnet kom som hagl på andre siden av dalen. Vingårder som ligger kun få kilometer unna oss opplevde at druene ble knust av hagl. Heldigvis kom nedbøren kun som fint regn hos oss og ga druestokkene nedbør slik at druene ikke tørket inn.

Druene skifter farge

Hetebølge og druer

Det er hetebølge her nå. Nærmere 40 grader om dagen. Det er utrolig hva druene klarer. I Italia er det ikke lov å vanne druer, kun de nyplantede vinstokkene. Vi vanner de nye vi plantet i vinter, de andre må klare seg selv. For få uker siden var alle druene sure, nå er mange av dem allerede blitt søte i smak. I tiden fremover reduseres syren i druene ytterligere og om to måneder har de forhåpentligvis det rette sukkernivået slik at de kan høstes og bli til god vin.

4 Kommentarer

Legg igjen en kommentar