Skip to main content

Enhver landsby, uansett hvor liten eller stor, har minst en, helst flere landsbyfestivaler i Italia i løpet av sommeren. Hele storfamilier går sammen for å gi deg en lystig aften.

Det er fredag kveld i juli. Forrige helg var det vinfestival her da vi var så heldig å vinne med vår vin. Denne helgen er det den lokale herreklubben, mennene i landsbyen som jobber frivillig for å samle landsbybefolkningen til sosiale sammenkomster og organisere blodgivere i kommunen som inviterer.

De har med seg koner og barnebarn til å kokkelere, servere og underholde. For 10 euro per person får vi hver vår pasta (penne arrabiata) og en tallerken med grillet kjøtt og bønner. Osen fra grillen som er laget av kull fra tre, gir en herlig aroma. Familier stiller seg i kø for å betale og setter seg ved langbordene. Hvitvin, rødvin, vann, øl og brus settes på bordene.

På bordet mitt sitter min ektemann, sønn, bonusdatter og kjæresten, samt vårt gode vennepar fra Acquapendente, Fiorella og Pierluigi Fioravanti. Vi har så vidt satt oss før vinen og pastaen serveres. Vi er glade for å få mat, men tenker at neste rett kan godt vente. Det skal gå troll i ord.

Vi drikker og prater mens mørket senker seg over himmelen og stjernehimmelen åpenbarer seg. Men det tar sin tid. Fiorella begynner å lure, bordet bak oss kom da lenge etter oss og har allerede fått servert grillkjøttet, hva med oss? Nye fat med kjøtt bæres ut, men de serveres andre bord. Fiorella roper på en av de unge jentene som frivillig bruker lørdagskvelden til å servere uten å få lønn og ber henne sjekke hvordan vi ligger an. Se en liten film fra festivalen her.

Det går litt tid til, så er det endelig vår tur. En liten misforståelse, sier servitøren. Det har kommet mange flere enn forventet og blitt litt kaos i serveringen.

Varmt, mørt og saftig grillet kjøtt. Det var verdt å vente på. Mette og fornøyde ruser vi hjemover med et stopp på piazzaen for en gelato (is) og gleder oss allerede til neste festival, med mat og vin og god stemning, tilrettelagt av lokalbefolkningen som ikke gjør det for penger, men for å gi deg og meg en herlig kveld til en rimelig penge en varm sommerkveld.

Landsbyfestivaler i Italia kommer som en perler på en snor i august. Er du i Italia og det er en festival i nærheten, pass på å dra dit og nyt den!

 

En kommentar

Legg igjen en kommentar