Skip to main content

Jo dyrere, dess bedre. Ordtaket stemmer på vinslippet nå i september. Her kommer noen vintips til nye viner som settes i hyllene på norske pol 1. september.

Jeg burde jo vært i Italia og passet på druene mine, føler jeg. Kanskje tenker du det samme, om du følger bloggen min og leser om alle utfordringene vi i år møter på vingården vår, som villsvin som ødelegger druene. Noen dager har jeg bare lyst til å sette meg på flyet. Selv om det er noen uker til den planlagte innhøstingen, hører jeg om mange naboer i Italia som høster nå, for å redde druene fra å bli rosiner eller villsvinmat.

Her kommer noen vintips til nye viner. Denne gangen er det jo dyrere, desto bedre. 1. september settes det nye viner fram på Vinmonopolet. Her et bilde fra egne druer på vingården vår i Italia.

Men uansett hvor sterk dragningen er, så har jeg bopel i Oslo med mann og barn. Hva har jeg gjort i det siste på jobbfronten? Jeg har jobbet med nye prosjekter som forhåpentligvis kan gi meg nye inntekter og ikke minst, jeg har smakt vin. 1 september kommer det nye viner på Vinmonopolet. Det er en del godt, men flesteparten av dem koster litt. Under en tredel av vinene i det ordinære utvalget har en prislapp på under 200 kroner. Så dette er ikke et slipp for deg med dårlig råd.

Her kommer noen vintips til nye viner. Denne gangen er det jo dyrere, desto bedre. 1. september settes det nye viner fram på Vinmonopolet.

Men her kommer jeg  med et drikketips til deg (og egentlig også til meg selv) som drikker mye vin. Hva med å redusere antall dager eller mengde, og heller kjøpe en god og dyr vin, i stedet for to rimelige? Ta deg tid med hver slurk og nyt. Jeg vet av erfaring at det er lett å drikke vin som vann. Kanskje fordi vi er tørste, glade, er i en situasjon hvor det stadig utbringes en skål, eller fordi vi rett og slett ikke tenker over det.

Her kommer noen vintips til nye viner. Denne gangen er det jo dyrere, desto bedre. 1. september settes det nye viner fram på Vinmonopolet.

Her har du noen vintips til nye viner. Og ja, jeg har også omtalt et par rimeligere.

Siden det nærmer seg høst, og flesteparten av de nye vinene er røde, begynner jeg med med rødvin. Vi er i det nest-dyreste vindistriktet i verden, Napa Valley i California i USA. Kun Burgund-viner fra Frankrike slår dem i pris, ble det sagt under pressesmakingen på Vinmonopolet.

Matthiasson Napa Valley Cabernet Sauvignon 2013, California, USA. 549 kr. Rødvin

Ved første blikk ser jeg en dyp og rød farge. Den skal vise seg å gi meg et kyss jeg sent vil glemme. «Himmel og hav», tenker jeg. Inni meg skriker jeg «gi meg en flaske, for jeg vil bare sitte her og nyte denne skjønne balanserte vinen».

Har du penger, forsøk også den nye vinen laget av samme drue og distrikt fra Long Meadow Ranch til 500 kroner og vinen fra den modne vinkvinnen Corison til 685 kroner. De skuffer deg nok ikke!

For min egen del, må jeg gå ned i pris. Jeg smaker selvsagt de dyreste vinene som er satt fram, selv om jeg lurer på om jeg rett og slett skal hoppe bukk over dem. Det er så vanskelig for de rimeligste å nå opp etterpå og dessuten er jeg redd for at mine vintips til nye viner vil få meg til kun å kjøpe dyre viner.

Reynoble Garnacha 2015, Navarra, Spania. 219,50 kr. Rødvin

Denne noterte jeg som magisk i munn – herlig! Behagelig frukt og bær med litt vanilje og krydder langt der borte. Den har kun tre måneder på eikefat. Det er lite sammenlignet med de mer tradisjonelle tunge spanske vinene som kan ligge i årevis på eik før salg. Denne er ikke for kompleks, slik at dette er en vin du kan ta med når du skal kose deg med en venninne en høstkveld, selv uten å spise til.

 

 

 

Dom des Carabiniers Lirac Lunar Apogé 2015, Sør-Rhône, Frankrike. 180 kr. Rødvin. 

En deilig blanding av druene Syrah, Grenache og Mourvedre gir en morsom og herlig vin! Blomster, bær og krydder på en gang. Den er også biodynamisk.

Det er et godt utvalg med nye Rhône-viner, prøv i vei! Det er også flere gode Pinot Noir-viner fra Australia. Men over til de rimeligste røde variantene.

 

 

Porrais Douro, Douro, Portugal. 390 kr (3 liter). Rødvin

Dette er en rødvin for deg som vil ha en vin på kartong. Det kommer flere nye nå som er ok. Denne gjør susen om du ikke vil bruke tid på å analysere vinen, men drikke et glass foran peisen en høstkveld. Lett krydder av tørket frukt og lakris. En helt grei vin, står det i mitt notat.

 

 

 

 

Santa Julia Tintillo Malbec Bonarda 2016, Mendoza, Argentina.  2016. 115 kr. Rødvin

Jeg har tidligere omtalt Torrontes-vinen fra denne produsenten. Her har de en annen vin i billig-kategorien.  Lilla i fargen, lukt av søte kirsebær, litt grønt og en anelse hvitt pepper. En fruktig og lett å drikke vin.

Over til hvitvin. Jeg begynner igjen på øverste hylle. Ifølge Vinmonopolet har det vært en økning i salg på viner over 200 kroner, spesielt i tyske hvitviner. Nå 1. september kommer det flere slike. Herlige viner om du vil betale mellom 300-400 kroner for en flaske vin.

 

 

Von Winning Riesling Kieslberg GG 2016, Pfalz, Tyskland. 380 kr. Hvitvin

Jeg er ikke redd for å bruke store ord om vin, som du kanskje har merket. Mine smaksnotater handler om ord og følelser som kommer umiddelbart og uten filter. «Halleluja» var det første som slo meg. Her er det så mange aromaer at det er til å bli satt ut av. Det var prisen da. En vin for en spesiell anledning for min del.

 

 

 

 

Lantieri Malvasia Bianco Secco 2016, Sicilia, Italia. 209 kr. Hvitivin

Malvasia-druen, smatt litt på navnet. Her er det mye parfyme på lukt og smak. Det er lett å forvente en søt vin, men neida den er tørr.  En kul vin, om du vil prøve noe annet. Jeg fikk lyst på spagetti med hjerteskjell «Spagetti alle vongolo», gjerne den sør-italienske varianten med solmodne tomater, litt chilli og persille.

 

 

 

Gaia Thalassitis Oak Fermented 2015, Santorini, Hellas. 225 kr. Hvitvin

Hva er dette, spør jeg meg selv. Er det Hellas sitt svar på eiket Chardonnay? Nei, druen er en helt annen. Her kjenner jeg sjøsprøyt og Middelhavet. Nøtter og frukt. En smaksbombe. Druen heter Assyrtiko. Unn deg denne!

 

 

 

 

 

Arndorfer Fuchs und Hase PetNat Rosé, Niederösterreich, Østerrike. 230 kr. Rosé musserende

Kjenner du til den østerrikske druen Zweigelt? Kult navn? Her er de blandet med Cabernet Sauvignon. Kremaktig i munn, frukt og bær, vanilje, og litt peppermynte. Et vintips til nye viner for deg som vil ha en artig og deilig opplevelse, samt som fortsatt vil drikke rosa sprudler utover høsten.

Dette er et lite utvalg. Vil du lese smaksnotater for hele dette utvalget, les Christer Byklum. I tillegg kommer det 1136 nye viner eller årganger på bestillingsutvalget 1. september. Jeg har smakt noen av dem, men skriver ikke om det her. Har du lyst til å lese om dem og få flere vintips til nye viner, prøv denne bloggen.

Det kom mange nye gode viner også på det forrige polslippet, som fortsatt er i salg. Sjekk gjerne ut DISSE VINTIPSENE MINE for rimelige og gode viner.

 

 

 

 

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar