Skip to main content

Syntes du at den norske sommeren er for kort, slik som jeg? La oss forlenge den! Enten ved å ta en ekstra tur eller drikke viner som forlenger sommeren.

Jeg kom hjem fra Italia til Norge rett før skolestart i august og gruet meg til høst. Men jeg har vært heldig. Det har vært mye sol og relativt varme dager. Men med september kom regnet og fall i temperaturen. Jeg liker høsten med stearinlys og fyr i peisen, men jeg er ikke klar for at sommeren skal være over ennå. Derfor tar jeg fram smaksnotatene mine fra tidligere vinsmakinger og finner fram noen av vinene jeg merket med «viner som forlenger sommeren». De skal jeg snart dele med deg.

viner som forlenger sommeren. Her fra hengekøya på vingården vår i Acquapendente i Italia.

Det er fortsatt mulig å forlenge sommeren ved å sette seg på et fly. Flybillettene er mange og rimelige. Flere steder ved Middelhavet er det fortsatt så varmt at du både kan bade og sole deg. September er sensommer, sier mine italienske venner. En del av dem legger sommerferien til akkurat denne måneden. Det er ikke så varmt som det er i juli og august, og turistene er betraktelig færre, så de slipper puste inn i nakken på en fremmed når de ligger på stranda. Men har du brukt opp ferien og må leve på minnene, eller nyte det å planlegge neste år, ja så kan du altså gjøre det med viner som forlenger sommeren. Her kommer noen forslag:

The seven deadly zins 2014, California, USA. 195 kr.

Drømmer du om ferietur til USA og California? I Los Angeles, California er det nå rundt 30 varmegrader. Det er fortsatt ikke for sent å bruke grillen og ha en amerikansk grillaften. Hva med en god barbequesaus på kylling eller en saftig hamburger? Her har du en vin fra California som innbyr til akkurat et slikt måltid. Krydret, men behagelig og  balansert, nesten litt elegant. 100 prosent Zinfandel-druer.

Staatlicher Hofkeller Silvaner Trocken 2016, Franken, Tyskland. 349 kr. (2, 25 liter boks)

Er du så heldig å ha en brygge enten der du bor eller på hytta, og kan nyte en solfylt sensommer/høstdag på den, og ha venner på besøk, ja, da kan denne være  noe for deg! Jeg fikk så lyst på reker da jeg smakte denne og så for meg sol og brygge. Den er varm og rund, samtidig frisk og fruktig! Og i tillegg er den praktisk på kartong.

Ch. Val d’Arenc Bandol Rosé 2016, Provence, Frankrike. 170 kr.

Middelhavet speiler seg i varm sol på den franske riviera, der er du og nyter ferien! Nei vel, men har du lyst til å late som du er, så forsøk denne. Dette en en elegant og tradisjonell rosé fra Provence. Frukt og sitrus. Rosévin er en av de vinene som øker mest i salg på Vinmonopolet og Frankrike er landet vi kjøper flest rosévinflasker fra. Denne er et prakteksemplar, noterte jeg.

La Tercia Yemanueva Tempranillo 2015, La Mancha, Spania. 175 kr.

Langs solkysten av Spania holder sommervarmen seg enda lenger enn i Frankrike. Kanskje reiste derfor en halv million nordmenn til Spania i år, i følge denne artikkelen. Denne vinen fra La Mancha er laget på Tempranillo-druer. Jeg så rett og slett for meg flamenco og parasoller på en strand da jeg smakte denne. En artig vin med litt sødme og fin syre.

Gotas del Del Mar Albariño, Rias Baixas, Spania. 180 kr. (BU)

Ikke bare hvalfarter vi til Spania. Landet er også kåret til verdens beste land å feriere i, skriver Travelinspector. I nord-vest Spania vokser denne druen, Albariño, som sies å være i slekt med Riesling-druen. Savner du spanske tapas laget av sjømat, er dette vinen du kan drikke. Navnet på vinen, Gotas del Mar betyr dråper fra havet. Denne må dessverre bestilles, men det er den verdt. Bestill en kasse og behold noen flasker til neste sommer. Varenummer er: 3007801.

 

Viner som forlenger sommeren. Roser på vingården vår i Acquapendente i Italia.

Roser på vingården vår i Acquapendente i Italia.

Som i Norge, kommer også de første tegnene på årstidsskiftet i september på vingården vår i Acquapendente i Italia. Det har nå endelig kommet regn etter en usedvanlig varm sommer. Det har ført til at temperaturene på nærmere 40 varmegrader har falt til godt under 30. Samtidig varsles det om enda flere byger og lavere temperaturer. Det er godt nytt for vinbonden Anne, for jeg håper det gjør at årets druer, de som har overlevd vårfrost og villsvinangrep, kan fylles med saft og at druesukkeret ikke går til himmels innen jeg kommer meg tilbake for å høste dem.

Castell’in Villa Chianti Classico 2013, Toscana, Italia. 220 kr.

Italia er landet nordmenn favoriserer på vinfronten, om vi ser på salgstall fra Vinmonopolet. Spesielt liker vi italiensk rødvin. Og det er mye å velge i. Toscana er populær både på vår, sommer og høst. Det skjønner jeg godt. Min vingård ligger kun tre kilometer fra grensa. Det er vakkert her og rosene blomstrer til jul. I denne vinen fra Chianti kjente jeg meg igjen. Deilige søte kirsebær både på lukt og smak, men også litt vanilje og lær fra eikefat. Og jammen luktet jeg ikke også gule roser! Roser er en av de florale aromaene til denne druen, Sangiovese, som er de samme druene som vi har på min gård. Denne er veldig god, syns jeg, og den passer både i kategorien viner som forlenger sommeren og til alle årstider!

Vil du lære mer om florale aromaer i vin, se DETTE BLOGGINNLEGGET MITT.

Ønsker deg en fin sensommer!

 

 

 

 

 

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar