Skip to main content

Det er vel en av de beste gavene en vindrikker kan få, en vin i julegave? Her er noen forslag; både små og store flasker, til deg selv eller noen andre.

Mange du kjenner trenger nok ikke så mange flere ting, men en vin i julegave bør bli en suksess, så lenge den som mottar gaven drikker vin. Mine nærmeste får ofte en flaske av vår egenproduserte vin fra Italia, om jeg klarer få nok vin hjem. Men det hender også at jeg kjøper gavene på Vinmonopolet, gjerne en liten flaske, en portvin eller en musserende.

Skal du gi bort en vin i julegave eller trenger du tips til vin til jul? Her er noen forslag til små og store flasker, med og uten bobler.

Stort utvalg av musserende på små flasker på Vinmonopolet.

Hvert år tenker jeg at julegaver og vin til julematen skal jeg ordne i god tid før jul, men så ender jeg opp der da like før jul uten å ha alt i boks. Det jeg derimot har gjort i år er å samle navn på viner som kan egne seg som vin i julegave.

Her er noen av mine tips til vin i julegave du kan gi til andre eller nyte selv. Mange av dem er nyheter i det siste slippet fra november.

BOBLER – perfekt vin i julegave:

Det er ingen tvil om at vi nordmenn liker bobler i glasset. For ett år siden laget jeg reportasje og nettsak for TV 2 nyhetene om salgsrekord for bobler. Desember er den måneden vi kjøper mest musserende. I løpet av fjorårets julemåned økte salget av bobler med 3 prosent, mens salget av vin for øvrig gikk ned 3 prosent. Mye tyder på at trenden fortsetter. Årets første 9 måneder viser en økning på 1 prosent for sprudlevin, viser salgstall fra Vinmonopolet.

Det fine med Champagne er at det passer til det meste, også julemat som ribbe, fisk og pinnekjøtt!

Petit-Camusat Blanc de Blancs Brut, Champagne, Frankrike. 315 kr

Modne gule epler, litt smørkjeks og nøtter. Denne ga meg faktisk litt julestemning. Det var noe med aromaen fra autolysen (vinens tidligere kontakt med bunnfallet/gjærcellene etter andregangsgjæring i flasken) som minte meg om små julekaker. Den varer lenge. Rimelig også til å være Champagne! 100 prosent Pinot Blanc-druer.

 

Houblin Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs 2014, Burgund, Frankrike. 180 kr

Du syns Champagne er for dyrt?  En Crémant er laget på samme metode som en Champagne, men har ikke hatt kontakt med bunnfallet like lenge.

Denne er laget på 100 prosent Chardonnay-druer. Lettkjennlig på aroma med litt eple og noe smørkjeks, som kan minne om julekaker. Fin syre.

En hel flaske bobler kan fort være i overkant. Du vil bare ha et glass eller to, kjøp en av de mange småflaskene.

 

Lanson Black Label, Rose Label, Champagne, Frankrike, 260 kr (2x20cl)

En eske med to små Champagneflasker med skrukork. Hver flaske gir ca. 2 glass.

Rose: Røde bær og grapefrukt. Veldig syrlig og frisk i munn med kremete brusende bobler. Smak av syrlige rips og sitron.

Brut: En anelse smør og eple. Samme gode kremete bobler i munn. Samme smak, men litt mer mineralsk. Denne føles modnere og rundere.

LES MER: TIPS TIL SPRUDLEVIN OG SPRUDLEKURS

Bestill vin i julegave

I løpet av året har jeg smakt mange goder viner fra bestillingsutvalget. Terskelen er kanskje høy for å gjøre det, bestille vin. Men det er veldig enkelt. Et par tastetrykk og du kan hente vinen på ditt lokale pol et par dager senere, uten kostnad. NB – antall dager kan variere fra pol til pol- så sjekk feltet «forventetntall virkedager.

RØDVIN:

Fratelli Giacosa Basarin Barbaresco 2007, Piemonte, Italia. 310 kr (Bestillingsutvalget (BU) – inne på 2 pol)

Nordmenn elsker rødvin fra Italia. Her kan du gi bort en ferdig lagret vin fra Piemonte. En fin blanding av kirsebær, lakris og krydder. Svært velbalansert vin, også i tanniner og syre. Veldig underlig om den ikke faller i smak hos den som er så heldig å få denne vinen i julegave. Passer til kjøttmiddager. Supergod! 100 prosent Nebbiolo-druer.

San Polino Brunello Helichrysum 2012, Montalcino, Italia. 675 kr. (BU- inne på 2 pol)

Produsentens Brunello di Montalcino 2012 er fortsatt så sylskarp og rå at den bør ha flere år i kjelleren, men denne er klar for nytelse nå, selv om den nok vil like og kan tåle enda flere år før den åpnes.

Søte bær, ville urter og roser, gode tanniner og en fin syre. En kompleks vin. En vin som ga meg velvære både i nese og munn. Biodynamisk. Vil passe fint til reinsdyr eller annet vilt. 100 prosent Sangiovese-druer. Nydelig!

Ch. Lanessan 2008, Haut-Medoc, Bordeaux, Frankrike. 260 kr (0,75 cl), 570 kr (Magnum) (BU -inne på 5 pol)

Modne kirsebær, karamell, litt lær, pepper og lakris. En vin som har evne til å forføre, i all fall meg. En moden Bordeaux som visstnok også skal passe til pinnekjøtt! Den kan nytes nå eller du kan lagre den. Den finnes også i Magnum-flaske, om dere skal ha et stort selskap. Blanding av Cabernet Sauvignon, Merlot og Petit Verdot-druer. Sjekk prisen! Godt kjøp!

 

Ch. Gravettes Samonac 2015, Bordeaux, Frankrike. 134 kr. Basis.

En fruktig og saftig vin i aroma og i munn. 90 prosent Merlot-druer og 10 prosent Cabernet Sauvignon-druer. Det kjennes, her er det flere modne mørke bær. I munn kommer det fram både krydder, litt skog og bondegård. God syre. En frisk og fin vin. Bra kjøp fra et vindistrikt som er kjent for viner i en helt annen prisklasse.

Ca’della Scala Allegretto Valpolicella 2016, Veneto, Italia. 130 kr. (Basis)

Ung, lett, grønne urter og røde bær. Corvina, Rondinella og Corvinone-druer som er typiske for Amaronevin. Rimelig og god. Matvennlig, men kan fint gå også alene når dere vil ha et glass rødt. Julestemning over etikett.

 

 

HVITVIN:

Karthäuserhofberg Riesling Trocken GG 2009, Mosel, Tyskland. 380 kr (BU – inne på 4 pol)

Det er mye godt i tysk Riesling i denne prisklassen. Her er en av dem, en moden krydret Riesling. Mye hvite blomster, deriblant hyllebær, men også fersken og vanilje. Riesling skal for øvrig være fin, fint til ribbe. Kan drikkes nå eller lagres i noen år til.

K. Wechsler Westhofen Riesling Trocken 2016, Rheinhessen, Tyskland, 203 kr. (BU- inne på 6 pol)

En friskere Riesling med mineraler, sitrus og litt blomster. Katarina Wechsler er ansett som en av de unge og lovende vinmakerne i Tysland. Hun jobbet som tv-reporter, men hoppet av for å ta over familiens vingård. Hun har flere gode viner. Denne må ikke ha mat, kan også nytes  på egenhånd. Drikk nå eller lagre.

 

 Rock Ferry Trig Hill Pinot Gris 2015, Central Otago, New Zealand, 239 kr. Basis

Et lite tropisk fruktfat av en vin med litt honning og krydder. En vin du kan bruke litt tid på for å ta inn alle aromaer. Hvilke frukter kjenner du? Den er tørr og laget av  100 prosent Pinot Gris-druer, som skal egne seg til pinnekjøtt. Artig og litt annerledes vin.

 

Deux Roches Plants du Carre Mâcon-Villages 2016, Burgund, Frankrike. 170 kr. Basis.

Her er det mye lukt; epler, sitrus og litt mineraler. En varm og fin vin. Litt skarp syre i munn. Varer lenge. En deilig og rimelig Burgund. 100 prosent Chardonnay-druer. Ny årgang.

Tree Riesling, Mosel, Tyskland. 120 kr. (BU – inne på 67 pol)

Den er tørr og frisk med mye frukt og sitrus. En ok vin. Etiketten kan ha mye å si for salget. Ingen tvil om at denne er valgt for å pryde julebordet. 100 prosent Riesling.

PORTVIN:

Julen hører portvinen til. Det finnes flere små flasker som kan egne seg ypperlig som en liten julegave, eller du kan kjøpe denne samlingen av småflasker.

Graham’s Selection, Douro, Portugal. 399 kr. (5 x 20cl) Finnes på 41 pol.

Fem ulike portviner i en eske. Her får du kjenne på spennet som kan være i portviner. En ideell gave til den som liker portvin

LES MER OM DE ULIKE PORTVINENE OG FÅ FLERE TIPS TIL PORTVIN HER. 

Ønsker deg lykke til med julegavekjøp og så en riktig god jul!

 

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar