Skip to main content

Torsdag 7. desember er det tid for årets vinslipp fra Bordeaux og moden vin på Vinmonopolet. Mye tyder på at det også i år blir kø utenfor enkelte spesialpol, for her er det mange gode kjøp, ifølge vineksperter.

Det er noe med fransk vin som får menn i dress til å løpe om kapp for å sikre seg en vinflaske. Jeg har flere ganger dekket dette som nyhetsreporter i TV 2, sist gang var forrige vinslipp fra Bordeaux,  desember 2016 (se bildet over).

Du har sikkert sett bildene eller film fra køen utenfor Vinmonopolet, voksne mennesker som venter i timevis, noen sågar hele natta, og deretter springer inn i butikken når døra åpnes. Det skjer kun med franske viner, to ganger i året, på vinslipp fra Bordeaux og Burgund. Tro meg, mange i køen liker ikke å bli filmet. De ønsker ikke å stå fram med sin dyre vinlidenskap.

Årets vinslipp fra Bordeaux er klar torsdag 7.12. Mye tyder på at det også i år blir kø utenfor polet, for i år er det mange gode kjøp, ifølge vineksperter. 

Foto: Pixabay

Jeg har selv blitt revet litt med og endt opp med å kjøpe noen flasker før jeg gikk tilbake til TV 2 for å redigere innslaget. Jeg har ikke rukket fram til de mest attraktive og ikke har jeg hatt lommebok til de dyreste.

Christer Byklum er nok en av dem her til lands som kan mest om denne vinen. Han er kommandør av Bordeaux og har hele fem franske riddertitler på grunn av hans vinengasjement.

Hva er det som er så spesielt med Bordeaux, og som gjør at folk står i kø før spesialslippet?

– Verdens beste viner har vært laget her i århundrer. Alle vinregioner i verden har hatt Bordeaux som målestokk på hva de selv kan få til eller etterstrebe. Druesortene er blant de mest lagringsdyktige i verden, sier Byklum.

Inne i butikken er det satt fram vin som kan koste flere titalls tusen kroner for en flaske, selv om de fleste ligger langt under i pris. Kundene er målbeviste og vet hva de skal ha. De fleste har ikke smakt vinene selv, men følger anbefalinger som denne om rød Bordeaux fra Byklum.

– Det er mange gode kjøp her. Mine anbefalinger på Bordeaux og Burgund har en tendens til å tømme hyllene, men det er en del paller totalt sett så det er neppe tomt helt med en gang, sier vineksperten.

Hva med deg, kommer du til å stå i kø ved Vinmonopolet ved årets vinslipp fra Bordeaux torsdag morgen?

–  Nei, jeg synes tilstandene er litt pinlig primitive for å være ærlig. Se voksne bemidlede herrer kjempe om vinflasker til tusenlappen. Men jeg tar muligens en tur litt senere. Det ligger alltid igjen snasene viner. Mange gode kjøp blir alltid oversett på disse slippene.

Årets vinslipp fra Bordeaux er klar torsdag 7.12. Mye tyder på at det også i år blir kø utenfor polet, for i år er det mange gode kjøp, ifølge vineksperter. 

Christer Byklum ble slått til ridder av Pomerol i 2014. Foto: Privat.

Vinmonopolet vurderer rød Bordeaux 2014 som meget god til fremragende. Hva tenker du om 2014-årgangen fra Bordeaux?

–  2014 er en god til svært god årgang, men ikke eksepsjonell. For tørre hvitviner er den strålende, for røde er den en sjarmør som mange vil falle for. Jeg tenker 2014 vil drikke utmerket det neste kvarte århundret og de beste vil holde lengre. Prisene er også gode, jeg tror ikke vi vil se så mange av disse slottene igjen til disse prisene, sier kommandøren og ridderen.

Nylig åpnet jeg en av flaskene jeg kjøpte på et tidligere vinslipp (Burgund). Jeg kjøpte tre flasker den gangen. En av dem smakte jeg rett etter kjøp, den andre nå nylig. Det var absolutt en fin seanse, og merkbart at vinen hadde endret seg. Rett etter kjøp var den enklere, nå hadde den både blitt rikere og fått flere lag. Den tredje vinen sparer jeg noen år til. Jeg må innrømme at det er artig å følge med og oppdage at en vin kan utvikle seg.

Årets vinslipp fra Bordeaux er klar torsdag 7.12. Mye tyder på at det også i år blir kø utenfor polet, for i år er det mange gode kjøp, ifølge vineksperter. 

Hva med deg, kommer du til å stå i kø torsdag ved årets vinslipp fra Bordeaux for å sikre deg noen flasker? Skal du smake en av dem allerede nå, ja, så vent til lørdag! Ifølge månekalenderen er det den beste dagen denne helgen for å smake vin. Forholdet mellom månen og vin kan du lese mer om i dette innlegget på bloggen min.

For tips til gode vinkjøp under årets Bordeaux-slipp se

Byklum: SPESIALSLIPP RØD 2014

Botti.no: SPESIALLANSERING BORDEAUX OG MODEN VIN

Vinmonopolet: SPESIALLANSERING 7. DESEMBER

Eller se MINE VINTIPS – inkludert en rimelig Bordeaux  og en litt dyrere som du ikke trenger å stå i kø for å kjøpe. De har allerede vært på polet i noen uker.

NB: En del av vinene i spesialutvalget kan også bestilles på nett fra Vinmonopolet, men først fra fredag morgen.

 

 

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar