Skip to main content

En del av vinverden mener månen påvirker vin, og de lar månefasen avgjøre både når vinproduksjonen skjer og når de smaker vin. Denne fullmånen ble det fullklaff på vingården vår i Italia.

Noen mennesker føler de blir påvirket av månen i humør og energi. Slik som månen og solens tyngdekraft påvirker flo og fjære i vann, består også vi av mye vann. Det gjør også vin.

Det går mot fullmåne mens vi setter i gang med det siste arbeidet med vinen for i år. Årets vin pumpes over på andre tanker for å forhindre at vinen ikke får for lang kontakt med bunnfallet, små rester etter druene og gjæringen som faller til bunn av fatene.

En del av vinverden mener månen påvirker vin og hvordan den smaker. Har du forsøkt å smake vin etter månen? Denne fullmånen ga full klaff på vingården vår.

Denne gangen har vi månen med oss, for fullmåne er gunstig, ifølge biodynamisk vinproduksjon. I denne vinfilosofien planlegges arbeidet på vingården ut i fra månen, i tillegg til å være opptatt av å holde seg unna kjemiske preparater og sprøytemidler. Grunnleggeren av biodynamisk landbruk var filosofen Rudolf Steiner. Hans tyske student, Maria Thun, tok det videre og laget kalendere basert på månefasene både for å dyrke og for å smake vin. I dag finnes den som en app When Wine Tastes Best.

Italienere overbevist om at månen påvirker vin

Selv om ikke alle kjenner navnet biodynamisk, følger også en del italienerne rundt oss månefasene. Det har de gjort i generasjoner. Månen avgjør når det skal sås, høstes m.m, og noen er svært strenge. Det har vi fått merke, spesielt i den lokale landbruks-butikken som er overbevist om at månen påvirker vin. Dersom månen har stått feil i forhold til vinproduksjon, slik som å flaske opp vin, har de til nød solgt oss vinutstyr som flasker og korker. Med på kjøpet kommer en månekalender med instruksjoner om hvilke dager vi bør og ikke bør jobbe med vinen.

Foto: Pixabay/yklimphoto

I starten ristet vi på hodet av dette med månen. Uansett, vi kunne ikke la månen bestemme når vi skulle jobbe i vinmarken, høste druer eller flaske opp vinen. Det var ferier og jobb hjemme i Norge som avgjorde.

Men så forsøkte vi månekalenderen for vinsmaking. Vår vin er som naturvin å regne, og ja, plutselig ble ideen om at vin er levende, noe å forholde seg til. Vi fant ut at vinen vår kan smake annerledes fra en dag til en annen.

Studie avviser at månen påvirker vin

Tidligere i år ble det publisert en artikkel som konkluderte et testpanel i New Zealand med at det ikke er beviselig at månefasene og månen påvirker vin, i alle fall hvordan den smaker. Likevel, er det altså vinprodusenter og vinkonsumenter som mener det motsatte. Fortsatt er det få studier som er publisert som avkrefter eller bekrefter dette med at månen påvirker vin.

Kanskje er det andre omstendigheter som avgjør hvordan vi opplever vinen i glasset? Slik som dags-formen din, hvem du er sammen med, og hva du spiser til?

En del av vinverden mener månen påvirker vin og hvordan den smaker. Har du forsøkt å smake vin etter månen? Denne fullmånen ga full klaff på vingården vår.

For en gangs skyld klaffet arbeidet med å pumpe over vin og fylle den i flasker med en månevennlig periode. Selv om tidspunktet for oss var tilfeldig, kan jeg jo håpe at det bidrar til at de usedvanlig få edle dråpene vi høstet i år faktisk forblir edle?

Samtidig smakte vi også på vinen vi flasket opp. Det var vår hvitvin fra 2015. Den føltes rundere, mer kompleks og med tydeligere aromaer enn for en måned siden. Da jeg sjekket kalenderen, var det også en perfekt dag for å smake vin.

Denne uka er det flere dager som skal være gode for å smake vin. Tirsdag og onsdag er gode ukedager for et glass, mens lørdag er helgedagen å drikke vin på, ifølge appen  When Wine Tastes Best.

Kalenderen deler dagene opp i frukt og blomstdager, som er gode for vinsmaking, og i blad og rotdager, som ikke favoriserer smaken av vin.

Hva tenker du om dette med at månen påvirker vin, og har du lyst til å forsøke? Kanskje har du allerede forsøkt, i så fall, hva konkluderte du med?

Trenger du tips til en vin i glasset – kan du jo prøve en av disse under. Også den kåringen vekker debatt. Uansett, husk at du er en unik vinsmaker!

http://annefredrikstad.com/nb/2017/11/23/smak-selv-verdens-100-beste-viner/

 

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar