Skip to main content

Vi nordmenn har latt oss forføre av rosa vin. Rosévin har hatt en enorm salgsøkning. Her kan du lese litt om hvordan denne vinen blir til og noen forslag til roséviner.

I Italia heter den rosato, i Spania rosado og i Norge rosé. Den pynter opp i rosasjangre – blekrosa, lakserosa eller en dypere bringebærfarge. Den er lett som en hvitvin, innbydende i farge, frisk og svært matvennlig.

Vi nordmenn har latt oss forføre av rosa vin. Rosévin har hatt en enorm salgsøkning. Den er lett som en hvitvin, innbydende i farge, frisk og svært matvennlig. Her kan du lese litt om hvordan denne vinen blir til og noen forslag til roséviner.

Rosévin er sommervin

Det er i sommermånedene vi drikker mest av den. Med en svært varm og solrik mai, har vinen satt ny salgsrekord med en økning på 41 prosent fra mai i fjor. Det er nærmere 140 000 liter mer enn året før.  Se mer om salgstallene fra Vinmonopolet HER.

Mest populær er fransk rosévin. Deretter kommer rosévin fra Italia. USA og Spania følger etter, men ligger et godt stykke bak i volum.

Vi nordmenn har latt oss forføre av rosa vin. Rosévin har hatt en enorm salgsøkning. Den er lett som en hvitvin, innbydende i farge, frisk og svært matvennlig. Her kan du lese litt om hvordan denne vinen blir til og noen forslag til roséviner.

Hvordan lages rosévin?

Rosévin kan lages på de fleste rødvinsdruer, eller være en blanding av rødvin og hvitvin. Den vanligste metoden er å behandle blå druer som hvite, det betyr at druene knuses og presses slik at saften får minimal kontakt med skinnet. Det er i drueskallet fargen sitter og fargen på rosévinen preges av lengden på skallkontakten, som kan vare fra noen timer til et par dager. Skal druene bli til rødvin derimot, har de kontakt med skallet i en uke eller flere.

Vi nordmenn har latt oss forføre av rosa vin. Rosévin har hatt en enorm salgsøkning. Den er lett som en hvitvin, innbydende i farge, frisk og svært matvennlig. Her kan du lese litt om hvordan denne vinen blir til og noen forslag til roséviner.

En annen ting som spiller inn er hvilken drue som benyttes. Fargen og aromaen er forskjellige i ulike druetyper. Rosévin er gjerne lettere med mindre tanniner, og de fleste bør drikkes unge.

Vakker i glasset, romantisk og innbydende i fargen, frisk, men smakfull – og variert. Rosévin kan være så mangt. Her er noen roséviner jeg har smakt i det siste. Kan de være noe for deg?

6 forslag til rosévin:

Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé 2017, Loire, Frankrike. Kr 210

Lys rosa i farge. Her er det masse frukt på lukt. Søte jordbær, vanilje og peppermynte. Samme i smak. God, markant syre balanserer den søte frukten. Elegant og pen. Passer til sjømat eller aperitif.

Den franske produsenten opplevde vårfrost i 2017, slik vi gjorde på vingården i Italia. De hadde den laveste innhøstingen siden 1945. Les mer om årsrapporten HER.

100 prosent Pinot Noir-druer.

Ch. Miraval 2017, Provence, Frankrike. Kr 210

Lys lakserosa i farge. Røde hagebær, peppermynte og lime. Veldig lett å drikke. Rund, delikat og forfriskende.

Vinen er produsert ved slottet til skuespillerne Brad Pitt og Angelina Jolie, i samarbeid med vinmaker Familie Perrin.

40 prosent Grenache, 30 prosent Cinsault og 30 prosent Rolle-druer. Økologisk.

Pierre Chavin Rosé 2017, Languedoc-Rousillion, Frankrike. Kr 128 (Kr 43 for 18, 7 cl)

Lys rosa. Kjenner du duften av roser og vanilje? Det gjør jeg. Det er også røde bær og litt urter i smak. Fin syre og lengde. Denne er rimelig og den finnes også på liten flaske – og egner seg godt til båttur eller piknik, da vinen er på lett plastflaske.

50 prosent Syrah og 50 prosent Grenache-druer. Økologisk.

La Valentina Spelt 2017, Abruzzo, Italia. Kr 230, 50

Denne er dypere i farge. Moreller, blomst og mandel. Moden, rund og velbalansert.

Denne er faktisk en god erstatning til en rødvin. Vinen ble fort utsolgt da den kom på markedet i våres. Nå er det kommet et nytt parti til norske vinmonopol, ifølge importør.

100 prosent Montepulciano-druer. Økologisk.

Artajona Garnacha 2017, Navarra, Spania. Kr 140.

Middels dyp rosa. Tydelige og mye røde bær, fersk spearmint og gotteri. Noen viner har en dropssmak, denne er en slik. En artig vin som passer til hagen.

100 prosent Garnacha-druer.

Dievole Le Due Arbie Rosato 2017, Toscana, Italia. Kr 145. (Bestilling. Inne på 12 pol)

Lys rosa. Modne kirsebær, fersken og grapefrukt. Litt skarp i starten, men frisk og saftig.

Produsenten har drevet vinproduksjon i Chiantia i Toscana i 1000 år. Det nye er at de tradisjonelle Sangiovese-druene nå blir til rosévin. I gang med å bli økologisk sertifisert.

100 prosent Sangiovese. Vinen passer godt til tomatretter, ifølge produsenten. Les mer i innlegget VIN OG TOMATER.

Dette er bare et lite utvalg. FOR FLERE TIPS TIL ROSÉVINER  – SE INNLEGGET: NYE VINER I MAI

Håper forslagene faller i smak!

2 Kommentarer

  • Merete Kosberg sier:

    Har vært på Dievole. Men roséen er ny for meg
    Hva kan du si om den røde Le Due Arbie? Var på Colle Bereto i dag. De hadde fått førstepris for en rød på » Radda nel Bicchiere».

  • Hei. Så spennende. Mange vingårder dere besøker i disse dager. Dievole har mye god rød. Men husker ikke Le Due Arbie rød. God vinferie videre!

Legg igjen en kommentar