Skip to main content

Skal du på reise denne vinteren og ønsker å ta med deg et par flasker vin? Her er noen forslag til tax-free kupp på vin.

I løpet av året loses jeg flere ganger gjennom  Duty Free-butikken på flyplassen – på mine reiser til og fra vingården i Italia. Jeg er ikke alene. De første 11 månedene i 2018 var det over 15 millioner utenlandsreiser bare på Gardermoen, en økning på 4 prosent fra i fjor, ifølge Avinor.

Vil spare penger på vin

Som så mange andre, tar jeg gjerne med meg noen flasker vin. Ofte kikker jeg meg litt usikker omkring og lurer på hvilke viner jeg skal kjøpe denne gangen. Målet mitt er å smake ulike viner, men jeg vil jo helst ta med meg vin jeg sparer noen kroner på og som jeg vil like. Det er jo hele poenget med å handle på flyplassen, er det ikke?

Skal du på reise denne vinteren og ønsker å ta med deg et par flasker vin? Her er noen forslag til tax-free kupp på vin.

Det begynte med at jeg laget en liste til meg selv over tax-free kupp på vin. Så spurte mannen min om å få lista, deretter en venninna og så én til. Det ble til et innlegg om GOD VIN FRA TAXFREE her på bloggen.

Den er lest av mange. Men den er jo på ingen måte komplett. Nylig kom det en mulighet til å teste ut en hel del viner fra sortimentet på Duty Free, uten at jeg måtte kjøpe alle sammen.

Som både Vinmonopolet og vinimportører, inviterer også Duty Free til pressesmakinger. Denne fokuserer på vinterens tax-free kupp på vin.

Skal du på reise denne vinteren og ønsker å ta med deg et par flasker vin? Her er noen forslag til tax-free kupp på vin.

Det finnes flere «twin packs», esker med to flasker, som er gode vinkjøp.

Jeg holder fortsatt en knapp på noen av mine tidligere favoritter, slik som de to musserende vinene fra Sør-Afrika på bildet. Men jeg fant også en del nye tax-free kupp på vin.

De fleste er musserende eller rødviner.

Skal du ut å reise og trenger tips til hva du skal kjøpe med deg hjem? Kanskje noen av disse kan være noe for deg. God tur og god fornøyelse!

Musserende tax-free kupp på vin:

Ruggeri Giustino B. Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry, Italia. Kr 179 (Kr 220 Vinmonopolet)

En typeriktig Prosecco med moden gul frukt, epler, litt blomst og sjø. En frisk og syrlig vin med ettersmak av hvite blomster og gul frukt. Selv om den er ekstra tørr (extra brut) har vinen en god fruktsødme og en viss kompleksitet. Fin balanse og den varer en stund.

100 prosent Glera-druer.

Segura Viudas Cava Reserva Brut, Spania. Kr 95 (Kr 135 på Vinmonopolet)

En fruktig vin med noe tropisk frukt og litt blomster. Et hint av kjeks, smør og modne sitroner på smak. En vin det er lett å forholde seg til og den er svært rimelig. Frisk og balansert. Litt kort, men en helt fin hverdagscava.

80 prosent Trepat, 10 prosent Monastrell og 10 prosent Garnacha-druer.

Henriot Brut Souverain, Champagne, Frankrike. Kr 599 for twinpack og kr 319 for en flaske. (Kr 380 for en flaske på Vinmonopolet)

Friske epler og friske sitroner. Men også nøtter og kjeks i smak. Så ren og pen, likevel med en fin kompleksitet i smak. Rund og med noe sødme på lengde. Det er noe eget med champagne, er det ikke? En god vin og et godt kjøp!

50 prosent Chardonnay og 50 prosent Pinot Noir-druer.

Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut 2007. Kr 1299 (Kr 1750 Vinmonopolet)

En moden champagne med så mye godt å lukte og smake på, og den har fortsatt en flott friskhet. En herlig blanding av hvite blomster,  karamell, smør, nøtter, modne epler, vanilje og nybakte croissanter. og hvit frukt, men så mye mer. En svært kompleks vin og den varer lenge.

Det er som å bli tatt med ut på dansegulvet og bli forført av en elegant, men leken dans. Dine assosiasjoner kan være annerledes. Men liker du Champagne, vil jeg undres om du ikke kjenner på glede og velvære av denne.

En vin for en spesiell anledning eller opplevelse. Nyt nå eller spar den noen år i kjelleren.

Røde tax-free kupp på vin:

Château Cambon La Pelouse 2014, Bordeaux, Frankrike. Kr 209 (ikke på Vinmonopolet)

En bærpreget vin med en del eikepreg som utarter seg for meg i røkte aromaer av bbq og god ved.  En parfymert vin med litt pepper. Frisk syre og markante tanniner gjør at vinen nok kan ha godt av noe mer tid, men drikker fint nå.

Château Magnol 2015 Bordeaux, Frankrike. Kr 359 for twinpack og kr 219 for en flaske. (Ikke på Vinmonopolet)

Aroma av mørke bær, skogbunn, lær og fjøs. Blomster, krydder og mørke bør i smak. Flott syre og markante tanniner gjør at vinen nok vil like et par år til i kjelleren. Mye vin for pengene, spesielt i kjøpt av twin-pack. Lagre eller drikk den nå!

Pèppoli Chianti Classico 2016, Toscana, Italia. Kr 269 (twinpack), kr 159 for en flaske (Kr 235 for en flaske på Vinmonopolet)

Søte røde plommer, litt balsamico og vanilje. Tørr, markante tanniner og syre. Lær, moreller, lakris og krydder i smak. Rund, velbalanserte tanniner og litt bitter ettersmak. En vin som begynner forsiktig, men som åpner seg etter litt tid i glasset med varme krydder.

Lettlikelig og anvendelig vin. Drikk nå.

90 prosent Sangiovese og 10 prosent Merlot-druer.

 

Massolino Barbera d’Alba 2017, Piemonte, Italia. Kr 169 (Kr 229 Vinmonopolet)

Kirsebær, mandler og urter i aroma og smak. Medium syre og myke tanniner. Frisk, rund og god vin med en del grønne urter på lengde.

Drikk nå.

Marchesi di Barolo Peiragal Barbera d’Alba 2016 Kr 179 (Kr 240 Vinmonopolet 2015 -årgangen)

Røde og mørke bær med urter og ristede nøtter. Frisk syre og mye bær i smak, legg til et salvieblad, litt vanilje og eik. En saftig og behagelig vin.

100 prosent Barbera-druer.

Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2013, Toscana, Italia. Kr 379. (Kr 580 på Vimonopolet)

Her er kirsebær, plommer vanilje, grønne urter, og et par roser. En elegant lukt. Mer kirsebær, blomst og krydder på smak. Kompleks. Flott syre. Drikk nå eller enda bedre, la den få hvile i kjelleren 5-10 år. En rimelig Brunello-vin.

100 prosent Sangiovese (Brunello)-druer.

Portvin:

Det finnes en rekke portviner fra Graham’s og de fleste er gode kjøp. For omtale av disse se mitt tidligere innlegg:

PORTVIN 

Dette er en av dem: Graham’s 20 Years Old Tawny kr 379 (kr 550 på Vinmonopolet)

Skal du på reise denne vinteren og ønsker å ta med deg et par flasker vin? Her er noen forslag til tax-free kupp på vin.

I tillegg er det også et par eldre eksemplarer som først lanseres på Vinmonopolet i mai 2019. Graham’s 30 og 40 years old er begge nydelige viner, men prisen er den samme som er satt opp på polet.

Graham’s First Flight Colheita 2003, Portugal. Kr 449 (Ikke på Vinmonopolet)

En kompleks og rik portvin med sitrus, karamell, tørket fruk og sjokolade. En eksplosjon av smaker. En svært god portvin. Finnes ikke på Vinmonopolet. Drikk nå. Nyt!

Hvitviner:

Her er et par forslag til deg som liker hvitvin med litt sødme.

Schloss Johannisberg Rotlack Riesling Kabinett Feinherb 2016, Rheingau, Tyskland. Kr 199 (Kr 240 Vinmonopolet)

En frisk og saftig hvitvin med mye aroma og smak av epler, fersken, urter og blomster. En god syre balanserer sødmen. En halvtørr vin som varer lenge.

100 prosent Riesling-druer som er delvis fatfermentert og med lang tid på bunnfall.

Leitz Dragonstone Riesling 2017, Kr 99 ( Kr 190 Vinmonopolet 2015-årgangen)

Vårlige og friske blomster, moden frukt og blomst. En vin med mye frukt og sødme, men med en syre som holder den i balanse. En vin for deg som liker søtere viner. Halvsøt vin.

100 prosent Riesling-druer.

La Crema Sonoma Coast Chardonnay 2016, California, USA. Kr 239 (Kr 359 Vinmonopolet 2015-årgangen utgått)

Mye gul frukt, vanilje og peppermynte. En eikepreget vin. Fin syre holder den sammen. Kompleks og den varer lenge. For deg som liker hvitvin som preges av eikekontakt.

100 prosent Chardonnay-druer.

For flere tips, se

SOMMERENS TAX FREE KUPP PÅ VIN

 

 

Legg igjen en kommentar