Skip to main content

Helt fersk vin fra årets innhøsting. Hvorfor i all verden skal vi drikke den? Fordi det er morsomt, unikt og flere av dem er faktisk av god kvalitet. Her kommer omtale av noen av de nye vinene fra Beaujolais Nouveau 2019.

Elsket av noen, forhatt av andre. Karakterisert som uferdig vin som dufter og smaker av banan. Men ifølge den offisielle nettsiden til vindistriktet er Beaujolais 2019 moderat i kvantitet og ambisiøs i kvalitet.

Tøff årgang

Vårfrost, hagl og tørke. Det har vært et utfordrende år for vinbøndene i det franske vinområdet Beaujolais. Mengden vin er redusert med 25 prosent. Men nivået på mange av vinene står ikke tilbake. Tvert i mot. Jeg syns mange av vinene er bedre enn forrige årgang.

Beaujolais Nouveau 2019 er i salg kun kort tid etter at den er ferdig gjæret. Elsket og forhatt. Årgangen er verdt et forsøk. Vinene blir stadig bedre til tross for at de knapt er kommet i ungdommen. Er du klar? 21. november 2019 kommer vinene i salg på Vinmonopolet.

Den 3. torsdagen i november er det Beaujolais Nouvou (også kalt bojo novo) i både Frankrike og i andre land. Vinene er også kjent for å ha «morsomme etiketter».

Naturlige viner

For deg som er opptatt av at vinene er mest mulig naturlige, kjennetegnes en stor andel av beaujolais nouveau 2019 vinene ved at de er ufiltrerte, ikke tilsatt svovel og at de er økologiske.

LES MER: NATURVIN

Har du ikke smakt disse vinene før? Alle er laget på druen Gamay. De er friske, saftige og fruktige. Beaujolais nouveau 2019 er også ganske matvennlige. Flere av dem vil nok også kunne lagres en liten stund, selv om de er ment for å bli drukket mens de er unge.

Jeg har smakt 31 av vinene fra Beaujolais Nouveau 2019 som kommer i salg på ulike Vinmonopol torsdag 21. november. Det er på samme dag som de nye vinene lanseres over hele verden.

Beaujolais Nouveau 2019 er i salg kun kort tid etter at den er ferdig gjæret. Elsket og forhatt. Årgangen er verdt et forsøk. Vinene blir stadig bedre til tross for at de knapt er kommet i ungdommen. Er du klar? 21. november 2019 kommer vinene i salg på Vinmonopolet.

Det er flere spesialvinslipp i løpet av året. De fleste er viner i høyere prisklasser. Men Beaujolais Novuveau 2019 er fortsatt i en kategori som bør passe de fleste lommebøker.

LES MER: Butikker som tar inn de ulike vinene

Noen både lukter og smaker mer gjær enn jeg liker. De har jeg utelukket. Det store flertallet er likevel lett-likelige.

Her er fem av mine favoritter blant Beaujolais Nouveau 2019:

Chasselay Beaujolais Nouveau 2019. Varenummer: 7999301. Kr 200

Rund og litt rik til denne type vin å være. Fint bærpreg med noe blå blomster i aroma. Frisk og saftig. Litt krydder på lengde. En deilig og god matvin.

Terningkast 6. Favoritt.

Vign. de Bel-Air Beaujolais-Villages Nouveau Cuvee Dubouillon 2019 (Varenummer: 8011501) Kr 169

Duft av friske, søte kirsebær og jordbær. God syre, frisk og saftig. Fint bærpreg også i smak, med noe krydder og mandler på lengde. Godt.

Terningkast 6. En typeriktig vin som får det til.

Vign. de Bel-Air Beaujolais Nouveau Cuvee Dubouillon 2019. Varenummer: 800840. Kr 159

Pen, rød frukt. Lett og saftig. Fin syre. Sitter godt og med en fin lengde. Økologisk.

Terningkast 6. Deilig.

Joseph Drouhin Beaujolais-Villages Nouveau 2019. Varenummer: 4983901. Kr 160

Noe mer modne og penere bær i duft enn i produsentens vanlige nouveau. Markant syre med friske, røde bær og en del urter. Lette, moderate tanniner. Balansert med en fin lengde.

Terningkast 6. Lett og godt, og ikke veldig krevende vin.

Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau Cuvée Première 2019 Varenummer: 5804101. Kr 163

Pene og noe modne bær også i denne, uten at det blir for søtt. Fin struktur og balanse. Deilig smak med bær og litt krydder. Fine, myke tanniner.

Terningkast 6. Saftig, fruktig og godt.

Chatelard Beaujolais Villages Nouveau Vieilles Vignes Non Filtré 2019. Varenummer: 4984101. Kr 190

Innbydende, moden rød og mørk frukt. Samme i smak.  Fin konsentrasjon. Frisk og saftig, men litt rikere enn de fleste andre. Tåler kjøtt denne. God ettersmak og lengde.

Terningkast 6. Nam!

Kommer du til å prøve en Beaujolais Nouveau 2019?

Legg igjen en kommentar