Skip to main content

Italia opplever i år en nedgang på 15 prosent i vinproduksjonen. Mindre vin gir gjerne økte priser. Men det finnes fortsatt vin fra tidligere innhøstinger og noen rimelige, italienske rødviner jeg kan anbefale. 

Høsten har ankommet vinmarkene lenger syd i Europa, og de aller fleste druene er nå høstet. Det kan være noen druer som henger igjen på vinstokkene, enten fordi det rett og slett ble oversett under innhøsting eller fordi de ble latt hengende igjen der lenge med vilje for å bli til søtere vin.

Italia opplever i år en nedgang på 15 prosent i vinproduksjonen. Mindre vin gir gjerne økte priser. Men det finnes fortsatt vin fra tidligere innhøstinger og noen rimelige, italienske rødviner jeg kan anbefale. Her er 9 forslag til viner under 200 kroner.

Høstblader på vinstokkene i Italia, november 2019. Foto: Laura Bertini.

Mindre vin enn på flere år

Tallene for årets innhøsting er nå samlet, og det anslås at italiensk vin ikke bare har en nedgang på 15 prosent fra 2018 som ga rekordmye vin, men i volum ligger det under snittet for de siste fem årene, ifølge International Organization for Vine and Wine.

LES MER: VINÅRET 2018 GIR ENORME MENGDER VIN

Vi merket det selv i år, at det ble mindre most til gjæring, selv om kvaliteten på druene var vidunderlig.

LES MER OM ÅRETS INNHØSTING: VINHØSTEN 2019

Italia opplever i år en nedgang på 15 prosent i vinproduksjonen. Mindre vin gir gjerne økte priser. Men det finnes fortsatt vin fra tidligere innhøstinger og noen rimelige, italienske rødviner jeg kan anbefale. Her er 9 forslag til viner under 200 kroner.

Disse to bildene er tatt på samme sted med en måneds mellomrom. Det første i oktober og det andre i november i år på vingården til Cordeschi i Acquapendente i Lazio som ligger rett ved vår vingård. Foto: Laura Bertini.

Lite vin kan øke prisen

Mindre kan føre til økte priser, for en vinmaker vil helst ha en fortjeneste på vinene hun produserer. Men spørsmålet er om folk vil betale mer?

De  fem italienske rødvinene som det er solgt mest av hittil i år på Vinmonopolet på flaske, koster alle under 150 kroner.

For de av dere som følger vinbloggen, har dere kanskje merket at mange av mine vinforslag har høyere prislapp.

LES MER: NYE VINER I NOVEMBER

Som vinkonsument har jeg erfart at dyrere viner gjerne er mer komplekse og givende. Som vinprodusent har jeg stor respekt for at man må betale for vin, for jeg vet hvor mye arbeid det ligger bak.

Italia opplever i år en nedgang på 15 prosent i vinproduksjonen. Mindre vin gir gjerne økte priser. Men det finnes fortsatt vin fra tidligere innhøstinger og noen rimelige, italienske rødviner jeg kan anbefale. Her er 9 forslag til viner under 200 kroner.

Årets ferske vin står nå til lagring i vinkjelleren vår i Acquapendente i Italia. Foto: Bjørn Roger Brevik.

Men jeg har også forståelse for dem som ikke alltid vil punge ut mange hundre kroner for ei flaske, og jeg gjør det ikke alltid heller selv.

Derfor har jeg laget en egen liste over rimelige, italienske rødviner som har kommet på Vinmonopolet i det siste. Denne deler jeg nå med deg.

Rimelige, italienske rødviner:

Fattoria Intatto Rosso Piceno 2018, Marche, Italia. Kr 130 (Nyhet i testutvalget – inne på de mange pol)

Mye røde bær på duft og smak. Frisk og saftig med noe krydder på lengde. Enkelt og godt. Moderate tanniner. Passer fint til pizza eller til å drikke for seg selv.

60 prosent Montepulciano- og 40 prosent Sangiovesedruer. Økologisk. Mye vin for pengene! Terningkast 5

Senesi Aretini Chianti 2018, Toscana, Italia. Kr 155 (Nyhet i testutvalget – inne på mange pol)

Lurer du på hvordan vår vin smaker? Her har du en vin som har ganske lik sammensetning av type druer og den ligner noe. Den er produsert ikke så langt unna oss.

Fint preg av både kirsebær og moreller. Godt med urter, som rosmarin og et streif av lavendel. Saftig, ung og frisk, men med noe moden karakter. Fine tanniner.

85 prosent Sangiovese-, 5 prosent Ciliegiolo- og 5 prosent Colorinodruer- og 5 prosent Canaiolodruer. Terningkast 5. Godt kjøp.

Tenuta de Poi Salice Salentino Riserva 2014, Puglia, Italia. Kr 150 (Nyhet i testutvalget – inne på mange pol)

En mer moden vin med aromaer som sopp og løv, noe tobakk, samt moden og tørket frukt
Fin syre, god frukt, litt lakris og krydder. Velbalansert. Helt fin denne!

90 prosent Negroamora og 10 prosent Malvasiadruer. Terningkast 5. Passende rødvin på en hverdag.

OMA Piemonte Rosso 2018, Piemonte, Italia. Kr 485 (3 liter). (Ny i bestillingutvalget. Varenummer: 11373606. Inne på en del pol.)

En fruktig og lett rødvin. Godt med røde bær i lukt og smal Fin syre og fine tanniner. En god allround vin. Sukkerfri, skal den også være, ifølge importøren.

90 prosent Barbera-, 5 prosent Dolcetto- og 5 prosent Nebbiolodruer. Økologisk. Terningkast 5

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2018, Piemonte, Italia. Kr 165 (Basis – ny årgang)

Lett, men godt bærpreg av plommer og kirsebær. Balanserer fint med noe eikekrydder, tobakk, lær og blå blomster. God syre.

100 prosent Nebbiolodruer. Terningkast 6. Deilig matvin.

Vajra Monterustico Dogliani 2018, Piemonte, Italia. Kr 198 (Basis – ny årgang)

Både kirsebær og moreller, samt noe skogbunn og krydder. Frisk og saftig med god syre og fine, lange tanniner. Pent krydderlag og lakris i smak på lengde. Leter du etter en vin til sopp, bør denne egne seg godt.

100 prosent Dolcettodruer. Terningkast 6.

Santa Sofia Valpolicella DOC Classico 2018, Veneto, Italia. Kr 130 (Testutvalget – inne på mange pol)

Fruktig vin med søte kirsebær og noe krydder. En lettlikelig vin med en god ettersmak.

70 prosent Corvina-, 20 prosent Rondinella- og 10 prosent  Molinaradruer. Terningkast 5. Mye vin for pengene.

Gorgo Bardolino 2018, Veneto, Italia. Kr 140 (Basis – ny årgang)

Mye søte kirsebær og moreller i denne. Fint og frisk urtepreg, også med mye bær i smak. Balansert. Frisk og saftig. Fin lengde. En lett, frisk og saftig vin.

55 Corvina-, 25 prosent Rondinella-, 5 prosent Molinara, 5 prosent Cabernet Sauvignon- og 5 prosent Merlotdruer. Økologisk og miljøsmart emballasje. Terningkast 5.

Carpineto Dogajolo Rosso 2017, Toscana, Italia. Kr 140.(Basis – ny årgang)

Fruktig, saftig og godt kirsebærpreg. Strammere enn forrige årgang. God passende syre og med en fin kraft.

Ikke lagringsvin som flere av vinene fra Carpineto, men en god vin til pizza og enkle pastaretter.

70 prosent Sangiovese og 30 prosent Cabernet Sauvignon. Terningkast 6. En husfavoritt.

Håper vintipsene faller i smak, og kommenter gjerne her om du har flere forslag til rimelige, italienske rødviner.

 

6 Kommentarer

Legg igjen en kommentar