Skip to main content

Tradisjonelle og litt dyrere viner dominerer lista over nye viner i novemberslippet på Vinmonopolet – og en overraskende stor andel hvitviner til denne årstida å være.

Enda flere nye viner? Seks ganger i året kommer det nye viner i basisutvalget, i tillegg til vinslippene på spesialpolene.

Man skulle kanskje tro det holdt med de om lag 25 000 vinene som allerede finnes på Vinmonopolet, selv om flesteparten av dem (nesten 20 000) er på bestillingsutvalget? Men nei, nå ryddes det plass til flere.

1. november er årets siste «ordinære vinslipp». 64 i basis/parti og testutvalget, og 1331 i bestilling. Vinene i dette slippet har et fokus mot jul og nyttår. Vi drikker jo tradisjonen tro mest rødt på vinteren, likevel er det mange hvitviner i dette slippet.

Tradisjonelle og litt dyrere viner dominerer lista over nye viner i novemberslippet på Vinmonopolet - og en overraskende stor andel hvitviner til denne årstida å være. For andelen lyse viner har økt betraktelig de siste årene. Her kan du lese om noen av mine favoritter i lanseringen.

Vinene på pressesmakingen hos Vinmonopolet er kun nummererte og det er lagt opp til blindsmaking.

Mer hvitvin hele året

Årsaken er at nye salgstall viser at våre drikkevaner har endret seg. Vi drikker stadig mer lys vin året rundt, ikke bare i sommermånedene. Dog er det geografiske forskjeller. På Frogner i Oslo står nå hvitvin for 34 prosent av salget, mens i Namsos er andelen av hvitvinsalget på 17 prosent.

De ulike trendene gjør at butikkene rundt om i landet får ulikt utvalg. De polene som selger mest lyse viner (langs kysten og i enkelte storbyer) får mer av det, mens polene der konsumentene kjøper mest rødt (innlandet, Midt- og Nord Norge), får en høyere andel av vin med mørkere farge. Fordelingen er 167 pol som fokuserer på lyse viner og 166 på mørke viner.

Tradisjonelle og litt dyrere viner dominerer lista over nye viner i novemberslippet på Vinmonopolet - og en overraskende stor andel hvitviner til denne årstida å være. For andelen lyse viner har økt betraktelig de siste årene. Her kan du lese om noen av mine favoritter i lanseringen.

To av mine favoritter blant nye viner i novemberslippet.

Hvor mye vil du betale?

Det er Vinmonopolet som bestemmer hva det skal satses på. Denne gangen er det en del tradisjonelle viner som Burgundvin fra Frankrike og Barolo fra Italia, samt fokus på druene Grenache og Chenin Blanc.

En stor andel av vinene ligger i den litt «dyrere kategorien». Men er det slik at vi kjøper dyrere viner?

Selv gjør jeg i større grad det, og spesielt til høytiden. Men det er alltid greit å ha noen litt rimeligere viner stående, i tilfelle vi åpner en ekstra flaske, eller det ramler inn flere gjester enn forventet. Hva med deg?

Nedenfor finner du noen av vinene jeg likte best på vinsmaking av nye viner i novemberslippet i basisutvalget 1. november.

Musserende, nye viner i novemberslippet:

Det er en del Champagner som lanseres nå og satsingen er på små og uavhengige vingårder. Noen koster under 400 kroner, og faller absolutt i smak, men legger du på noen tiere så får du mye i denne:

M. Richomme Génération Grand Cru 2011,  Champagne, Frankrike. Kr 457, 50

Moden god frukt. Godt med bakverk med smør, nøtter og krydder i duft smak. God kompleksitet, flott og rund. En kjempegod Champagne.

100 prosent Chardonnaydruer. Terningkast 6.

Dunes & Greene Chardonnay Pinot Noir, Australia. Kr 140

Lys lakserosa i farge. Lett duft av eple og fersken. Fin syre og smak av litt kjeks, blomst og fersken.

Laget på Champagnemetoden med de tradisjonelle druene.

66 prosent Chardonnay-, 30 prosent Pinot Noir- og 4 prosent Pinot Noirdruer. Terningkast 5. Mye god sprudlevin til en svært rimelig pris.  

 

Hvite, nye viner i novemberslippet:

Guyons Saumur Cuvée Vent du Nord 2018, Loire, Frankrike. Kr 166

Innsmigrende duft av hvite blomster, eple og krydder. Det samme i smak. En ganske deilig vin som sitter godt og lenge. En noe feminin og tørr vin, likevel med en god fylde. Fin, fin matvin.

100 prosent Chenin Blancdruer. Terningkast 6. Mye god vin for pengene.

La Varenne du Poirier 2017, Loire, Frankrike. Kr 253, 50

En god og rund vin med mange aromaer, som honning, høy, eikekrydder og litt tropisk frukt. Deilig, god og rund ettersmak med også noe smør og nøtter som varer lenge.

100 prosent Chenin Blancdruer. Terningkast 6. Økologisk og biodynamisk. 

Dom. du Closel Savennières Les Caillardières 2016, Loire, Frankrike. Kr 384

Pen og lett integrerte aromaer av eple, pære og lett krydder. I smak kommer det nydelige eikekrydder fram, nøtter, blomst og sitrus.

God syre og fin kompleksitet.

100 prosent Chenin blancdruer. Terningkast 6. Min favoritt av utvalget på denne druen og i kategorien økologisk og biodynamisk.

Nudant Puligny Montrachet Les Charmes 2017, Burgund, Frankrike. Kr 448

Typeriktig og godt med herlige eikekrydder, nøtter, eple og noe smør. God munnfølelse. Saftig og lang lengde.

Det er i denne og vinen under at du kanskje forstår hvorfor folk står i kø ved årets burgundslipp.

100 prosent Chardonnay. Terningkast 6. Nam!

Pernot Belicart Puligny Montrachet Village 2017, Burgund, Frankrike. Kr 449

Lett og godt integrert frukt og eik. Pen balanse i smak med noe eikekrydder, sitrus, samt smør og nøtter. Deilig og lang lengde.

100 prosent Chardonnay. Terningkast 6. Nam! 

Røde, nye viner i novemberslippet:

A Tribute to Grace Besson Vineyard, California, USA. Kr 449

Lys, lett og pen aroma av røde bær, vanilje og urter. Også noe blomst i smak og godt krydderpreg i lengde. En fin og velbalansert vin.

Noen fottråkker fortsatt druer før gjæring. Her er en av dem. Vinmakeren har dedikert seg til druen Grenache og hun gjør det med stort hell.

100 prosent Grenache. Terningkast 6. 

 

 

Majella Cabernet Sauvignon 2016, Australia. Kr 225

En innbydende duft av mørke bær, blomster og pen, litt røkt fransk eik. Nydelige krydder, vanilje og bær i smak. Velbalansert, godt og varer lenge.

100 prosent Cabernet Sauvignon. Terningkast 6. En av mine favoritter på slippet. Mye god vin for pengene. 

Bosquet Malbec Reserve 2018, Mendoza, Argentina. Kr 190

Mye modne, mørke bær. Litt fjøs. Fin syre. God smak med bær, lakris, sjokolade og krydder. Fin syre som holder den sammen. God og deilig lengde.

100 prosent Malbec. Økologisk. Terningkast 5 pluss. Økologisk. 

Voghera Barbaresco Cottá 2016, Piemonte, Italia. Kr 560 (Magnum 1, 5 liter)

Innbydende med tørket frukt, bær og roser i duft og smak. Tørre tanniner, kompleks og balansert med fin, markant syre og en god lengde.

100 prosent Nebbiolo. Terningkast 6. Godt kjøp!

Rivetto Barolo Serralunga d’Alba 2015, Piemonte, Italia. Kr 398

Nydelig duft og smak av bær, eukalyptus, blomst, tørket frukt og noe fat. Fin og stram syre med tørre tanniner.
Drikk nå eller la den få noen år til!

100 prosent Nebbiolo. Terningkast 6. Nydelig. 

Ogier Saint Joseph Baligant 2017, Nord Rhõne, Frankrike. Kr 200

En vin som minner meg om duften av høyfjell og høst. Aromaer som krekling, pepper og lakris dukker opp. Frisk og saftig, kompleks og med god lengde. En god, men lettere Syrahvin som gir meg lyst på viltkjøtt.
100 prosent Syrahdruer. Terningkast 5 

Vil du ha flere tips til rødviner som passer til årstida vi nå er inne i, se innlegget 7 RØDE HØSTVINER

Håper vinene faller i smak! Det er flere gode, nye viner i novemberslippet som jeg nok kommer til å omtale etterhvert! Så følg med her på bloggen, om du vil ha flere vintips!

Om du vil lese enda flere smaksnotater fra dette slippet, sjekk ut bloggen til Geir Salvesen.

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar