Skip to main content

Sjelden, om noen gang har vi sett vakrere druer som vinhøsten 2019. Forventningene til druene som nå er høstet er høye, for god kvalitet på druene er essensielt for å lage god vin.

Pene drueklaser uten skrukker og skrammer har prydet vinstokkene på vingården vår i Lazio i Italia. I hele sommer og høst har jeg nytt synet av druer som ser ut som de er retusjerte. Det har nesten ikke vært til å tro.

LES MER: SLIK SKAL DRUER VÆRE

Spørsmålet er om de kan vare? Jeg har iherdig og ofte sjekket værvarselet, for jeg vet at en heftig regnskur, eller enda verre hagl, kan forvandle det eventyrlige til et sørgelig skue av sprukne og råtne druer.

Jeg har allerede vært på vingården noen uker og jobbet som vinguide for grupper. Nå er endelig mann og sønn også på plass.

Sjelden om aldri har vi sett vakrere druer som vinhøsten 2019 på vingården i Lazio i Italia. Forventningene til druene som nå er høstet er høye, for god kvalitet på druene er essensielt for å lage god vin.

Forberede vinhøsten 2019

Det første vi gjør er å hente fram, vaske og klargjøre bøtter, sakser, og annet utstyr. Da vinhøsten 2019 begynner i oktober, skinner fortsatt den varme sola som den har gjort siden juni.

Vepsen, som i fjor inntok vinmarken i enorme mengder, og ga meg flere stikk, glimrer med sitt fravør. Forholdene er vidunderlige.

–Hvordan er årets innhøsting, spør jeg min 12 år gamle sønn Sigurd som har høstet druer hver høstferie siden han begynte å gå. Trykk på pila og se druene selv og hør hva han svarer:

Er druene modne?

Vår italienske venn, Pierlugi, legger til:

–Penere enn dette blir det ikke. Den eneste utfordringen i år er at det er noen druer på klasene som ikke er modne, og som bør fjernes.

For i blant er også dette en utfordring – om druene har nok sukker. Men også sukkeret, som vi måler i Brix eller Babo, er på den rette sida av skalaen i år.

LES MER: HVORFOR MÅLE SUKKER I VIN

Gode hjelpere

Under vinhøsten 2019 har vi også i år med oss hjelpere, både til å plukke druer og til å gjøre dem om til vin.

Sjelden om aldri har vi sett vakrere druer som vinhøsten 2019 på vingården i Lazio i Italia. Forventningene til druene som nå er høstet er høye, for god kvalitet på druene er essensielt for å lage god vin.

Vi har flere som bistår under vinhøsten 2019. Den vesle katta som har «flyttet inn» har sin egen innhøsting, mens vi andre plukker druer.

I år stiller både mine svigerforeldre, en norsk nabo, italienske venner, i tillegg til min mann, meg og vår sønn.

Sjelden om aldri har vi sett vakrere druer som vinhøsten 2019 på vingården i Lazio i Italia. Forventningene til druene som nå er høstet er høye, for god kvalitet på druene er essensielt for å lage god vin.

Sigurd står opp med sola, og jobber uten én eneste pause, kun avbrutt av lunsj. Han kjenner til alle små og store oppgaver som skal gjøres.

Sønnen vår som er en aktiv ishockeyspiller i Vålerenga er både sterk og utholdende, egenskaper som er viktige under innhøsting. Heldigvis prioriterer han fortsatt å bli med hit, til det han kaller «vårt egentlige hjem», istedet for hockeycamp i høstferien.

Sjelden, om noen gang har vi sett vakrere druer som vinhøsten 2019 på vingården i Lazio i Italia. Forventningene til druene som nå er høstet er høye, for god kvalitet på druene er essensielt for å lage god vin.

Først de blå, så de grønne

Rødvinsdruene høstes først. De er tidligere modne og de er nok også enklere å håndtere enn hvitvinsdruene på innhøstingsdagen. Druene helles i maskinen som knuser druene og separer bort stilkene før den pumpes over i gjæringsfat.

Hvitvinsdruene derimot presses også samme dag som de høstes, mens rødvinen presses  etter at mosten er ferdig gjæret. 

Sjelden om aldri har vi sett vakrere druer som vinhøsten 2019 på vingården i Lazio i Italia. Forventningene til druene som nå er høstet er høye, for god kvalitet på druene er essensielt for å lage god vin.

To til tre ganger daglig bruker vi stokken for å presse ned drueskallet som flyter til toppen av fatet. Også her hjelper Sigurd til.

Her ser du hvordan det gjøres:

Etter 10 dager er rødvinsdruene ferdig gjæret. Den vakre «kaka» som står igjen i pressa kunne blitt til grappa, men vi lar den gå tilbake til vinmarken som gjødsel for neste års vinproduksjon.

Sjelden om aldri har vi sett vakrere druer som vinhøsten 2019 på vingården i Lazio i Italia. Forventningene til druene som nå er høstet er høye, for god kvalitet på druene er essensielt for å lage god vin.

Mindre vin i år enn i fjor

De første årene hadde vi 3 500 liter vin. Men vi har fjernet noen vinstokker og beskjærer hardere med færre druer på hver plante. Fra vinhøsten 2019 står det nå 550 liter fersk rødvin og 700 liter hvitvin i vår vinkjeller. Det er litt mindre enn i fjor.

Prognosene for vinhøsten 2019 for Italia som helhet er en reduksjon i volum på 16 prosent fra i fjor, ifølge den italienske vinorganisasjonen UIV. Kun Toscana er forventet å få en 10 prosent økning fra 2018.

Sjelden, om noen gang har vi sett vakrere druer som vinhøsten 2019 på vingården i Lazio i Italia. Forventningene til druene som nå er høstet er høye, for god kvalitet på druene er essensielt for å lage god vin.

Alt regnet i våres gjorde at valmuene tok helt over i vinmarken. Det ble litt av en klippejobb.

LES MER: FRA BLOMSTERENG TIL POLERT VINMARK

Klimaendringer

Årsaken sies å være den kjølige våren, som også gjør at innhøstingen flere steder er utsatt med to uker.

Vinorganisasjonene mener det er klimaendringer som i år ga en mild vinter, etterfulgt av en våt og kald vår. Konsekvensene er enda verre for biene og honningbøndene. I år melder de om en historisk dårlig honninghøst.

LES MER: KLIMAENDRINGER TRUER VIN DOWN UNDER

Fine druer i Lazio og Toscana

Om enn noe færre druer, så er de pene, ikke bare på vår vingård. Mange av naboene forteller meg at årets druer er av god kvalitet, og flere steder noen kilometer unna i Toscana melder også om en positiv innhøsting.

Sjelden, om noen gang har vi sett vakrere druer som vinhøsten 2019 på vingården i Lazio i Italia. Forventningene til druene som nå er høstet er høye, for god kvalitet på druene er essensielt for å lage god vin.

Vår nabo, Fabio, er strålende fornøyd med årets vinhøst. I fjor ble vinmarken rammet av sykdom og året før vårfrost. Nå har han mye rødvinsmost å presse.

LES MER: NAVN PÅ VINENE

Jeg velger å håpe at de vakre druene blir til deilig vin – at gode råvarer gir det beste sluttproduktet. Først til våren vil vi vite hvordan den blir, men foreløpig både lukter og smaker den fruktig og godt.

Ønsker du å følge årets vin, følg gjerne Det Gode Vinliv på Instagram eller Facebook, eller abonner på bloggen.

 

6 Kommentarer

Legg igjen en kommentar