Skip to main content

Jul- og nyttårsfesten er så vidt over, før det kommer nye viner i hyllene på Vinmonopolet.

Fikk du nok god mat og vin under årets siste dager, og tenker som meg at det er greit med en hvit januar?

Vel, nyåret startet for min del med vinsmakinger, i anledning årets første vinslipp. Nå drikker jeg ikke på smakinger, men bruker spyttebakke av ren nødvendighet.

Uansett, det er ikke lett å få til en hvit måned. Både mannen min og jeg har bursdag i begynnelsen av januar – og vi liker å markere med god mat og vin. For selv om jeg ikke nødvendigvis priser den fysiske aldringen, kjenner jeg mer og mer at livet er en gave.

Siden jeg er så heldig å bli invitert på pressesmakinger, syns jeg også at jeg bør dele noen av inntrykkene med deg. Beklager, om jeg nå ødelegger planen. Du kan jo alltids spare forslagene til kjøp senere, eller handle inn nå og legge flaskene bort en stund!?

Jul- og nyttårsfesten er så vidt over, før det kommer nye viner i januar. Fredag 10. januar er årets første vinslipp. Oransjevin fra Italia, vin på Cabernet Franc fra ulike verdensdeler og Pinot Noir fra Chile er blant nykommerne.

To, rimelige viner som falt i smak blant nye viner i januar.

Noen godsaker

En gladnyhet for oss som elsker italiensk vin laget på Champagnemetoden, er at det nå kommer enda en Franciacortavin til basis fra bestillingsutvalget.

Og til deg som vil prøve en rimelig vin fra mindre kjente, dog gamle vindistrikt, settes det en vin fra Moldova i hyllene.

Cabernet Franc, også kjent som den feminine moren til Cabernet Sauvignon har også et fokus under lanseringen av nye viner i januar. Hvorfor ikke utforske hvordan den opprinnelige franske drua gjør seg i ulike klima? For nå lanseres det viner fra både dets hjemland, Sør Afrika og Argentina.

Om du liker Pinot Noir, så kommer det også et par viner fra Chile på denne drua som kan være artige å forsøke.

Oransjevin

Vin uten tilsetningsstoffer, med spontangjæring og fremstilt på mest mulig naturlig måte, er i vinden. Lar man de grønne druene gjære med skallet på får hvitvin også en mørkere farge, den kan bli oransje.

Jul- og nyttårsfesten er så vidt over, før det kommer nye viner i januar. Fredag 10. januar er årets første vinslipp. Oransjevin fra Italia, vin på Cabernet Franc fra ulike verdensdeler og Pinot Noir fra Chile er blant nykommerne.

Begge disse er hvitviner.

Er det bare en hipp trend som vil gå over? Nei, påpeker polet og viser til at den første oransjevinen ble laget for 8000 år siden i Georgia, som blant annet bloggeren Helleskitchen har skrevet om tidligere.

LES MER: HVA ER DET MED NATURVIN

Selv er jeg litt skeptisk når jeg skal smake disse vinene. Det var slik den forrige eieren av vingården vår og mange av de eldre mennene i landsbyen laget hvitvin da vi først kjøpte gården. Minnet om litt beske og oksiderte viner sitter fortsatt godt i minnet.

Men jammen, må jeg ta et oppgjør med mine fordommer. Et par italienske falt i smak! Og, som vinprodusent er jeg opptatt av å lage en mest mulig naturlig vin.

Vinene settes i hyllene fra fredag 10. januar.

LES MER: ØKOLOGISK VIN ØKER

Her kommer et knippe forslag til nye, viner i januar i basis:

Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut, Franciacorta, Italia. Kr 315. Varenummer: 3310601

En lett, aromatisk vin i duft og smak av hvite blomster, modne epler, aprikos og fin bakst.

Frisk med fin fylde og en nydelig lengde. Typeriktig.

Druer: 80 prosent Chardonnay, 18 prosent Pinot Noir og 2 prosent Pinot Blanc.  88 poeng. Terningkast 6.

Stift Klosterneuburg Wiener Gemischter Satz 2018, Wien, Østerrike. Kr 160. Varenummer: 11492201

En pen og aromatisk vin med et lett dryss blomster, noen epler og mineraler. Sitter godt med kledelig, men ikke alt for markant syre. Sitrus, eple og hvite blomster på lengde. En tørr og ganske lang vin.

Druer: 5 prosent Gewürztraminer, 45 prosent Grüner Veltliner, 25 prosent Chardonnay  og 25 prosent Pinot Blanc. 88 poeng. Terningkast 6.

Vento Mareiro Albariño 2018, Galicia, Spania. Kr 181. Varenummer: 11439701

Dufter av varm sol og sommer, moden frukt og hvite blomster. I smak også nøtter, sitrusskall og blomster. En deilig, frisk, aromatisk og feminin vin. Vekker lyst på skalldyr eller asiatisk mat.

Druer: 100 prosent Albariñ0. 88 poeng. Terningkast 6.

Marco de Bartoli Integer Zibibbo, Sicilia, Italia. Kr 396. Varenummer: 11483101

Her har du den ene «oransjevinen» som overrasket meg. Mer grønngul i fargen.

Mye gul frukt, sitrus og noe tropisk frukt. Også i smak er det sval, men god og rik frukt. Vinen lages i små kvanta i amfora.

Ingen tilsetningstoffer, ei heller sulfat. Frisk og fruktig, rik og kompleks . Dette er deilig!

Druer: 100 prosent Zibibbo. 89 poeng. Terningkast 6.

Skerk Ograde 2017, Friuli-Venezia Guilia, Italia. Kr 350. Varenummer: 11356001

En organsjevin som bærer navnet ved at den virkelig er oransje i fargen. Denne lukter fruktig og godt. Solbær, stikkelsbær og noe blomst. Tørr og god med passende syre.

Mye av de samme bærene i smak, med litt aprikos og urter.  Sitter godt og lenge. Dette imponerer!

Druer: 25 prosent Sauvignon Blanc,  25 prosent Vitovska, 25 proset Pinot Grigio og 25 prosent Malvasia. 90 poeng. Terningkast 6.

Lemelson Willamette Valley Chardonnay 2017, Oregon, USA. Kr 246. Varenummer: 11435601

Aromatisk med fatkrydder og eple. Mye krydder og sitrus i smak. God syre. Ung og saftig. Deilig.

88 poeng. Terningkast 6

Vil du ha en utfordring? Sammenlign to nye viner i januar laget på Sauvignon blancdrua. Her vil jeg ikke gi deg mine smaksnotater, for jeg ønsker at du skal selv kan kjenne forskjellen som klima gjør med vinen.

Hint: Den ene er tydelig i stikkelsbær og tropisk frukt, mens den andre er mer preget av nesle og urter. 

Mud House Sauvignon Blanc 2018, Marlborough, New Zealand. Kr 140 Varenummer: mot L´Instant Sauvignon Blanc, Loire, Frankrike. Kr 150

 

Røde, nye viner i januar i basis:

(the) One & Only Cabernet Sauvignon 2018, Cahul, Moldova. Kr 122. Varenummer: 11491601

Duft av lilla blomster, bær og røkt paprika. Samme i smak, men her er bærene mer fremtredende. Vinen sitter godt. Saftig med medium lengde. En lettlikelig og god vin til en svært rimelig pris.

86 poeng. Terningkast 6.

Druer: 100 prosent Cabernet Sauvignon.

Waterford Estate Cabernet Franc 2018, Stellenbosch, Sør Afrika. Kr 280. Varenummer: 11435701

Modne røde bær, litt blomst og grillede grønnsaker. Frisk og saftig. Pent integrert med noe fatpreg. God lengde.

Druer: 100 prosent Cabernet Franc. 85 poeng. Terningkast 5.

Vinalba Cabernet Franc Reserva Argentina 2018, Mendoza, Argentina. Kr 181. Varenummer: 11355801

Innbydende med røde bær og urter. Godt med friske bær, urter og krydder i smak. Tørr og lett-likelig. Fortsatt litt ung, men fin, fin denne.

Druer: 100 prosent Cabernet Franc. 87 poeng. Terningkast 6.

 

Dom. Guilloterie Les Loges Saumur Champigny 2016, Loire, Frankrike. Kr 199. Varenummer: 11436101

En mer urtepreget vin, men mørke bær og paprika. Fint integrert. Saftig og frisk, og den varer en stund. Deilig smak.

Druer: 100 prosent Cabernet Franc. 87 poeng. Terningkast 5.

Secret de Viu Manent Pinot Noir 2018, Casablanca, Chile. Kr 185. Varenummer: 11489301

Mørke, modne bær, urter, noe fatkrydder og en del lakris. Lett-likelig og godt. Har du ikke forsøkt Pinot Noir fra Chile, prøv denne eller den andre vinen fra Chile som også lanseres på samme drue.

Druer: 100 prosent Pinot Noir. 88 poeng. Terningkast 6

Casas del Bosque Reserva Pinot Noir, Casablanca, Chile. Kr 150. Varenummer: 11356301

Innbydende duft av både friske og tørkede røde bær, samt litt røkt ved. Saftig og lett i smak, med litt vanilje og noe krydder. Fin syre, lette tanniner, men tørr og med en liten bitterhet som ender i bær og krydder. Mye god vin for pengene.

Druer: 100 prosent Pinot Noir. 88 poeng. Terningkast 6

Det kommer også nye viner i januar i bestillingsutvalget som jeg ikke omtaler i dette innlegget. Men verdt å nevne er viner fra den tyske vinmakeren Julia Bertram. Hun har noen deilige viner på Spätburgunderdruen.

Du kan for øvrig også bli med meg å møte henne og smake vinene hennes senere 16. januar, da Det Gode Vinliv sammen med Kampen Bistro arrangerer Winemakers Dinner.

LES MER:  WINEMAKERS DINNER MED JULIA BERTRAM

Ønsker deg en fin januarmåned!

En kommentar

  • Marius Dønnestad sier:

    Hei,
    Bare så jeg forstår bruk av terningkast. Waterford og Vinalba får begge 87 poeng. Hvordan har det seg da at det er den dyreste av de to som får terningkast 6, mens den andre får 5? Skulle ikke det vært omvendt?

    Mvh,
    Marius

Legg igjen en kommentar