Skip to main content

Det er en ypperlig årstid for å utforske aroma av bær i vin. Her er noen forslag til italienske viner med duft og smak av kirsebær og moreller.

Ett av mine herligste sensommerminner fra barndommen er morelltreet i hagen på gården til besteforeldrene mine i Telemark. Høyt hang de, men sure var de ikke. De var så saftige og søte.

Det er en ypperlig årstid for å utforske aroma av bær i vin. Her er noen forslag til italienske viner med duft og smak av kirsebær og moreller.

Foto: Irina Iriser, Pexels.

Når jeg holder vinkurs, er lukt og smak en viktig del av seansen. Men jeg opplever at mange syns det er vrient å gjenkjenne aromaer. Derfor ber jeg ofte deltakerne om å huske på at når de er i naturen, i hagen eller på sitt eget kjøkken, om å kjenne etter når de har frukt, bær og blomster rundt seg.

Sensommer er kanskje den aller fineste tida for å bli en bedre vinsmaker. Hager bugner over at modne bær som rips, bringebær og moreller. Dette er såkalte «primære aromaer» som finnes i vin. Andre primære aromaer er urter og blomster.

Det er en ypperlig årstid for å utforske aroma av bær i vin. Her er noen forslag til italienske viner med duft og smak av kirsebær og moreller.

Foto: Trang Doan, Pexels.

Aroma av bær i vin kommer gjerne direkte fra druetypen, sitter i skallet og i kjøttet, og gjør seg best til kjenne når druene gjæres og blir til vin.

Frisk opp minnene

Lukta og smaken fra morellene i Telemark, husker jeg selv om det er mange tiår siden. Minner kan som kjent svekkes med tid. Men de kan forfriskes.

Har du hage med bær, er du heldig. Hvis ikke selges jo modne bær i butikkene nå. Bruk nesa og lukt! Legg bæret i munn, rull tunga rundt og la smaken få spre seg i munnen før du svelger det. Kommer barndomsminnene fram, eller kanskje du lager nye?

Jeg lover deg, du vil nyte det i mye større grad, og neste gang du smaker en vin med aroma av det bæret, ja, da vil det bli mye lettere å kjenne det.

Smake på druer

De ulike druetypene har som nevnt ulike aromaer. Når du går i en vinmark like før innhøsting, og plukker ei drue vil du nok merke at hver type lukter og smaker forskjellig.

Modne druer klare for innhøsting på vingården vår i Italia. September 2019

Det er også en opplevelse jeg forsøker å dele med de som er med på vintur og vingårdsbesøk i Italia, når druene er modne. Samtidig kjenner vi på akkurat det – aroma av bær i vin.

LES MER: VINREISER

Sangiovese (Italias store rødvinsdrue, som vi for øvrig har på vingården vår) har nettopp denne aromaen av morell og kirsebær.

Det er en ypperlig årstid for å utforske aroma av bær i vin. Her er noen forslag til italienske viner med duft og smak av kirsebær og moreller.

Det er bare herlig å lukte og smake på både bær og druer. Foto: Bjørn Moholdt. Han har for øvrig laget en reportasje om vingården vår og området. Den kan du lese HER

Kirsebær og morell er aromaer som finnes i en rekke blå druer som Sangiovese, Dolcetto, Zweigelt, Aglianico, Pinot Noir og Gamay.

Ofte vil du lese at en vin har aroma av enten røde eller mørke bær. Noen ganger har en vin begge. For nå, vil jeg du skal fokusere på aroma av kirsebær og morell.

LES MER: AROMA AV BLOMST I VIN

Trenger du forslag til viner? Prøv en av disse.

Har du lyst til å lære mer om det å gjenkjenne aromaer i vin, bli gjerne med på mine DIGITALE VINKURS.

Forslag til viner for å kjenne aroma av bær i vin – kirsebær og morell:

Vajra Monterustico Dogliani 2018, Piemonte, Italia, Kr 205 Varenummer: 6966501. Basis

Både kirsebær og moreller. Frisk og saftig. Et lett krydderlag med noe blomst og lakris. Fine tanniner. Sitter godt.

100 prosent Dolcettodruer. 89 poeng. Terningkast 6

Casamatta Rosso 2019, Toscana, Italia. Kr 148. Varenummer: 5905001  Basis

Modne, søte kirsebær og noe lavendel. Passende god syre. Saftig. Lette tanniner, men fin lengde. En flott sommervin fra den anerkjente vinmakeren som  har meldt at han blir med på vinkurset.

100 prosent Sangiovese. 85 poeng. Terningkast 6.

San Guido Le Difese 2016, Toscana, Italia. Kr 299,90. Varenummer: 10407201 (Bestilling. Inne på to pol)

Modne moreller og et lett krydderlag. Fin syre. Friskt preg av kirsebær i smak. Sitter godt og lenge. God vin fra Bolgheridistriktet.

30 prosent Sangiovese og 70 prosent Cabernet Sauvignon. 88 poeng. Terningkast 6.

Carpineto Chianti Classico 2018, Toscana, Italia. Kr 180. Varenummer: 10292501. Bestilling.

Fine kirsebær og morell, litt salvie og timian. Typeriktig. Frisk syre, men snill. Sitter godt. Drikkeklar.

80 prosent Sangiovese og 20 prosent Canaiolodruer.  87 poeng. Terningkast 6.

Ca’Rugate Rio Albo Valpolicella 2018, Veneto, Italia. Kr 160. Varenummer: 4672401. Bestilling

Syrlige kirsebær og litt bringebær. Noe vanilje. Frisk og saftig. Rik, med lette tanniner. Finnes også i halvflaske.

30 proent Rondinella, 40 prosent Corvina og 30 prosent Corvinonedruer.  85 poeng. Terningkast 6.

Floralba Montepulciano d’Abruzzo 2018, Abruzzo, Italia. Kr 134. Varenummer: 11668901. Bestilling

Saftige og deilige kirsebær, mørke plommer, samt noe krydder. God og passende syre. Lett og frisk.

100 prosent Montepulcianodruer. 84 poeng. Terningkast 6.

Lykke til med smakingen!

Legg igjen en kommentar