Skip to main content

Har du fortsatt ikke handlet inn alt til nasjonaldagen? Du er ikke alene. Her er noen forslag til vin til 17. mai i siste lita i ulike farger, og selvsagt bobler.

Det går mot nok en koronapreget 17. mai, uten de lange barnetogene, de store selskapene og ikke er det meldt all verdens vær heller. Men vi må da uansett feire?

Du trenger ingen påminnelse om hvorfor vi bør feire og vi jo enige om en ting, vi må markere den frihetsfølelsen. Vi har vært innestengt lenge nok,  og frarøvet friheter og muligheter vi kanskje før tok for gitt?

Kanskje dukker det opp noen hyggelig overraskelser. I fjor kom plutselig kongeparet og kronprinsparet kjørende forbi Kampen kirke i Oslo.

Har du fortsatt ikke handlet inn alt til nasjonaldagen? Her er noen forslag til vin til 17. mai i siste lita inne på de fleste pol.

Kronprinsparet 17. mai 2020. Foto: Liv Anette Luane, Det Kongelige Hoff.

Jepp, jeg fikk øyekontakt med selveste kronprinsesse Mette-Marit. Og klart jeg vinket, som jeg har gjort i så mange år fra Slottsplassen på jobb som reporter og kommentator i TV 2.

Men i år skal jeg ikke jobbe. Det er vel første gang på svært lenge. Da kan jeg jo unne meg både 17. mai frokost, lunsj og middag – med vin, kanskje sammen med min gode nabo, tradisjon tro (se toppbildet).

Har du fortsatt ikke handlet inn alt til nasjonaldagen? Her er noen forslag til vin til 17. mai i siste lita inne på de fleste pol.

17. mai 2020 gjestet jeg God Morgen Norge og pratet med programleder Desta Marie Beeder. I år følger jeg sendinga til TV 2 på tv. Foto: Iselin Elise.

Kan være at du har vært smart og allerede handlet inn. Jeg har jo gitt deg mange vintips i det siste i forbindelse med vinslippet i mai både i bestilling og i basis. Men mange av oss nordmenn må likevel på polet en tur før høytidene, meg selv inkludert.

Så her er en liste med forslag til vin til 17. mai i siste lita. Vinene bør finnes i hyllene på de aller fleste pol. Så uansett om polet ditt har Seljordsormen eller Aker Brygge som nabo, skal det være mulig å få med seg disse flaskene.

Det er flere gamle slagere på lista, men slik blir det når vi skal kjøpe vin til 17. mai i siste lita.

HURRA for 17. mai!

Om kategorier. 1 – de minste til 6 – de største. Men alle butikker kan ta inn ekstra viner, slik at selv de minste polene kan ha viner i hyllene fra bestillingsutvalget eller de fra større butikker. 

Vin til 17. mai i siste lita:

Musserende:

Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2019, Burgund, Frankrike. Varenummer: 9099801. Kr 178,50

God duft av svale røde bær, kjeks og lett mineralitet. God syre og mousse. Tørr og frisk. Har en fin og lang lengde med bær og litt grapefrukt.

Blanc de noir betyr at den er laget på blå druer, men som en hvitvin. Også er en cremant en mini-Champagne, i alle fall laget på samme metoden.

Flaska får på seg 17. mai drakta også i 2021.

Druer: 100 prosent Pinot Noir. 85 poeng. Terningkast 6.

NB: Denne smaker vi sammen på digitalt vinkurs FREDAG 13. MAI 2022

 

Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut, Champagne, Frankrike. Varenummer: 1055101. Kr 300

Ja, jeg vet. Denne kjenner du jo. Har stått i hyllene i årevis. Rimelig og lett-likelig Champagne. Men husk vi er på de minste pol, og skal ha vin til 17. mai i siste lita.

Fint kjekspreg med noe kake og modne epler. Rund med gode bobler. Fin syre og lengde, med ørlite blomster. Funker fint denne, om enn litt kort. Men til prisen og tilgjengeligheten!

Druer: 80 % Pinot Noir 80% og 20 % Chardonnay. Terningkast 5/6.

 

Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Noir 2016, Franciacorta, Italia. Varenummer: 3817701. Kr 235. Basis kategori 4

Denne er ikke inne på de aller minste pol, men på en stor del av dem. Vet jeg stadig minner deg på denne, men dette er en «husvin hos oss». Som Matteo Berlucchi sa til oss nylig på digitalt vinkurs «det unike med denne er at den går fra frokost, gjennom alle retter, og selv til dessert».

En fruktig vin med eple, nøtter og litt bakst.  Gode skummende bobler. Fin syre. Litt sitrus ogå i smak, men rundes av med noe sødme.

Druer: 90 % Chardonnay og 10 % Pinot Nero. Terningkast 6. En av Italias svar på Champagne til en svært god pris.

 

Rosa vin til 17. mai i siste lita:

Matua Rosé 2020, New Zealand. Varenummer: 10594501. Kr 135. Basis kategori 3.

Friske røde hagebær, litt stikkelsbær og moden fersken. God fruktsødme også i smak, men tørr. Lettdrikkelig og deilig. 2020-årgangen fremstår friskere enn før. Kanskje den beste hittil?

Lekker i fargen. Fin å drikke for seg selv, men tåler også litt krydret mat.

Druer: 41% Pinot Noir, 40 % Sauvignon Blanc 40% og 19 % Merlot. Terningkast 6. Svært godt kjøp.

 

Pierre Chavin Rosé 2020, Rhône, Frankrike. Varenummer: 11998101. Kr 133. Basis kategori 2

Moden rød frukt og litt fersken. Fersk og saftig. Sitter godt. Lett-likelig, enkel og fin.

Også denne har løftet seg fra i fjor.

Lettvekt flaske i PET og med pant. Ideell om du har tenkt å ta med deg vin ut i det fri.

Finnes også i liten flaske (18,7 cl). Nytt av året er at vinen også kommer på kartong i en 2 liter. Den siste har en litt annen drueblanding og er et par hakk opp i kvalitet.

Druer: 50% Grenache og 50% Syrah. Økologisk. Terningkast 5.

 

Hvite viner til 17.mai i siste lita:

J. Moreau & Fils Chablis 2019, Burgund, Frankrike. Varenummer: 3043401. Kr 200. Basis kategori 1

En typeriktig Chablis med mye eple, fin mineralitet og sitrus. Ok syre. Tørr. Saftig og god smak. Ikke en lagringsvin dette, men funker fint nå.

Svært anvendelig og bør gå til det meste på bordet, som fisk, grønnsaker og lyst kjøtt.

Druer: 100 % Chardonnay. Terningkast 6.

 

Henri Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2020, Sancerre, Frankrike. Varenummer: 74301. Kr 236. Basis kategori 1

Forsiktig duft og smak av mineraler, urter og blomst. God fruktsødme blendes godt med grønne urter og litt stikkelsbær på lengde. Delikat og pent. Flott lengde.

Til sjømat, laks, oster og grønnsaker, spesielt asparges.

Druer: 100 % Sauvignon blanc. Terningkast 6

 

Røde viner til 17. mai i siste lita:

Ch. Kefraya Bretèches 2018, Bekaa dalen, Libanon. Varenummer: 8136501. Kr A160. Basis kategori 1.

Er det et land som har kjent på effektene av krig og ustabilitet, er det Libanon. Men noen har trosset bomber, og fortsatt å lage vin. Ch Kefraya er en av dem.

Moden rød og mørk frukt og lett krydderlag i smak. God syre. Litt tørre tanniner. Velbalansert og fin lengde med lakris og pepper.

Allsidig vin til grillmat, vilt eller litt kraftige retter. De har også en deilig rosévin i basis.

Druer: 50 % Syrah, 19 % Cinsault, 20 % Tempranillo, 7 % Cabernet Sauvignon og 5 % Marselan.  Vegansk. Terningkast 6. Svært mye vin for pengene

 

Logan Weemala Pinot Noir 2019, New South Wales, Australia. Varenummer: 9187501. Kr 176. Basis kategori 4 (nyhet i mai)

Fin og innbydende med moden, rød frukt. Litt mokka i smak og ørlite kaffe. Lette tanniner. God snert på lengde.

Vinen er lett, men likevel med mye smak. Fin til grill- og sommermat.

Druer: 100 % Pinot Noir. 87 poeng. Terningkast 6. Svært mye vin for pengene

 

Og ikke glem alkoholfritt. Det finnes mye god norsk sider og fruktsaft/most. Egge gård i Lier er et godt valg. Og denne nyheten i basis nå i mai:

Dyre Gård Eplemost med Bringebær, Østfold, Norge. Varenummer: 12970204. Kr 39 (25 cl). Basis kategori 3

Nydelig duft av bringebær og eple. Frisk og god. Lett, men frisk syre. Mosten har ivaretatt frukten så fint. Passende sødme. Veldig godt!

Til mange matretter eller som en aperitiff.

Råstoff: Epler og bringebær. Terningkast 6.

Legg igjen en kommentar