Skip to main content

Er du klar for å drikke nylig høstede druer? Beaujolais Nouveau 2021 lanseres 18. november. En strålende årgang av helt fersk, fransk vin til tross for en tøff sesong. Her er ti av mine favoritter.

Det er knappe to måneder siden druene i det franske vindistriktet Beaujolais i Burgund i Frankrike ble håndplukket i vinmarken. Allerede er de ferdig gjæret og på flasker.

Beaujolais Nouveau, også kalt Bojo-viner, lanseres tradisjonen tro den tredje torsdagen i november.

Tradisjonen startet nok for å feire innhøstingen. Men i moderne tid, tok det av på 80-tallet, og spredde seg fra Paris til en hel verden. I Japan har de sågar egne fester denne dagen da de ikke bare drikker, men bader i den ferske franske vinen.

Karbonisk maserasjon gjør susen

Som kjent, vin kommer tidligst i salg minst et halvår etter innhøsting, mange venter mye lenger. Men så har vi altså noen ivrige vinmakere som lager vin på rekordtid.

Hvordan klarer de det? De har en egen metode, karbonisk maserasjon. Hele drueklaser helles i en tank fri for oksygen, og fermenteringen begynner inne i druene. Vanligvis knuses druene før gjæring, og fermenteringen begynner i mosten.

Er du klar for å drikke nylig høstede druer? Beaujolais Nouveau 2021 lanseres 18. november. En strålende årgang av helt fersk, fransk vin til tross for en tøff sesong. Her er ti av mine favoritter.

Drua Gamay må håndplukkes i Beaujolais, i følge regelverket. Foto: Etienne Ramousse, Inter Bordeaux.

Metoden skal fremme fruktigheten, temme tanniner og roe syra. Resultatet er lette viner, men fruktig karakter og lette tanniner. De er ikke ment å bli lagret, men å bli drukket i løpet av noen måneder.

Stadig bedre viner

I år som de siste årene, har jeg vært på pressesmaking i forkant hos Vinmonopolet. For hvert år, blir jeg stadig mer positivt overrasket.

For de som husker at Bojo-vinene kan lukte eller smake banan og tutti-frutti, det gjør de færreste i dag. Fruktig og friske viner som balanserer, tidvis også med noe jordlig karakter. En og annen fremstår uferdig, og har en ettersmak av gjær, for de som liker det.

Er du klar for å drikke nylig høstede druer? Beaujolais Nouveau 2021 lanseres 18. november. En strålende årgang av helt fersk, fransk vin til tross for en tøff sesong. Her er ti av mine favoritter.

40 av 53 viner som lanseres 18. november var satt fram på polets pressesmaking.

Rekordmye Beaujolais Nouveau 2021 til Norge

Trenden med å drikke den ferske vinen, ser ikke ser ut til å gå over. Frankrike har slitt med vårfrost og hagl, og hadde en kraftig reduksjon i antall druer i år, på hele 27 prosent, ifølge OIV.

Likevel, her i Norge får vi rekordmye vin. I år har butikkene bestilt 50 000 flasker, mot 42 000 i fjor. Totalt er det 53 ulike viner, deriblant noen roséviner.

Vinene kommer i butikkene som har bestilt dem torsdag 18. november. Fra fredag kan du bestille dem til ditt pol.

Ikke smakt dem før? Beaujolais Nouveau 2021 er absolutt en årgang å prøve. Det gjelder også for deg som ikke har drukket denne vinen på årevis.

Pass på at de er lett avkjølt. Passer til alt fra pai, salat, lyst kjøtt og torsk.

Mer om slippet, og hvilke viner som selges i de ulike butikkene, finner du på polets nettsider her.

Her har jeg plukket ut ti viner fra lanseringen av Beaujolais Nouveau 2021 som kommer i salg 18. november. Dessverre har jeg ikke bilder på alle:

 

Er du klar for å drikke nylig høstede druer? Beaujolais Nouveau 2021 lanseres 18. november. En strålende årgang av helt fersk, fransk vin til tross for en tøff sesong. Her er ti av mine favoritter.Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2021. Varenummer: 4984001. Kr 170

Liker du smaken av tutti frutti-gotteri, den gule juicy fruit tyggisen og banansjokolade? Vel, da er kanskje denne noe for deg. Litt røde bær også. På lengde kommer også et lite gjærpreg.

Hva spiser man til dette? Aner ikke. Selv er nok ikke denne mitt førstevalg. 81 poeng. Terningkast 4/5 (kommer an på smaken din).

 

Baronne du Chatelard Beaujolais Villages 2021. Varenummer: 13691301. Kr 215

Godt bærdriv i denne. Frisk og saftig. Fint bitt i smak. Lette tanniner. Denne kan du fint ha til enkle matretter.

85 poeng. Terningkast 6.

Er du klar for å drikke nylig høstede druer? Beaujolais Nouveau 2021 lanseres 18. november. En strålende årgang av helt fersk, fransk vin til tross for en tøff sesong. Her er ti av mine favoritter.Laurent Perrachon Beaujolais Nouveau 2021. Varenummer: 11294501. Kr 170

Duft av sursøte kirsebær og jordbær. Sitter fint med fint bærpreg også i smak. Ørlite krydder. Enkelt og saftig.  Funker fint denne.

86 poeng. Terningkast 6.

 

Laurent Perrachon Beaujolais Villages Nouveau Organic 2021. Varenummer: 13607501. Kr 195

Legg merke til Villages i navnet. De fleste Bojo-viner heter kun Beaujolais. Villages betyr at vi går et hakk opp i åsene, og tidvis kvalitet, samt pris.

Denne har duft av kjøttfulle moreller og noe blomst. Lett og frisk. Saftige bær i smak.

86 poeng. Terningkast 6. Økologisk.

 

Er du klar for å drikke nylig høstede druer? Beaujolais Nouveau 2021 lanseres 18. november. En strålende årgang av helt fersk, fransk vin til tross for en tøff sesong. Her er ti av mine favoritter.Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau L’Ancien 2021. Varenummer: 5804001. Kr 190

Fyldig i duft med modne kirsebær. God og markant syre. Knusktørr. En del urter og fint bærpreg i smak. Fine tanniner.

Minner om en vanlig vin.. Denne kan du godt vente litt lenger med å drikke. Til vinteren, eller spar den et par år.

86 poeng. Terningkast 6.

 

French Kiss Beaujolais Nouveau 2021. Varenummer: 8000701. Kr 195

Lys i fargen. Litt forsiktig på duft med hint av mineralitet og kirsebær. Fresh syre. Lett og saftig. Ørlite urter på lengde.

84 poeng. Terningkast 6. Biodynamisk.

 

Ferraud Beaujolais Rose Nouveau 2021. Varenummer: 13533801. Kr 177

Lys klar rosafarge. Litt ferskengotteri og bringebær. Fin syre. Lett urtepreg med gul frukt, bær og streif av roser i smak. Enkelt og greit. Men dette imponerer. Artig med en Bojo Rosé!?

85 poeng. Terningkast 6.

 

Er du klar for å drikke nylig høstede druer? Beaujolais Nouveau 2021 lanseres 18. november. En strålende årgang av helt fersk, fransk vin til tross for en tøff sesong. Her er ti av mine favoritter.

Georges Duboeuf Beaujolais Rose Nouveau 2021. Varenummer: 13617701. Kr 155

Ville, røde bær og noe hvite blomster. Saftig og frisk syre. Lett, med noe moden frukt på lengde.

Til prisen er dette slettes ikke verst.

85 poeng. Terningkast 6.

Dom. Dominique Piron Beaujolas Nouveau 2021. Varenummer: 13615401. Kr 170

Søte, røde bær og et lett krydderlag. Lette, tørre tanniner. Fin lengde. Ørlite bitterhet på lengde.

La den få litt mer tid, så øker nok poeng og terningkast. 83 poeng. Terningkast 5.

 

Cadette Beaujolais Nouveau 2021. Varenummer: 11295901. Kr 225

Forsiktig preg av bær, blomst og noe jordsmonn. Saftig. God syre. Dette er godt, men så avrundes det met et lite gjærpreg som trekker ned.

Som den forrige. Gi den mer tid! 83 poeng. Terningkast 5.

Hva blir det til, kommer du til å handle?

Legg igjen en kommentar