Skip to main content

Når er det rosévintid? Året rundt, og helt perfekt på vinterstid når vinene har fått litt tid på seg. Her er forslag til noen italienske roséviner.

Det er noe med solnedgangene på vinteren. De kan være et fargerikt skue av rosa, oransje og røde toner. Om hver tid på døgnet har en vin, så vil jeg nok kombinere skumring og rosé.

Salget av rosa vin øker som kjent i takt med finværet og varmen. Men de siste åra har trenden vært at vi drikker lysere vin hele året.

Mange av oss åpner rosevinen rett etter at den er flasket opp på våren eller sommeren. Vel og bra, men de er purunge. Venter du til vinteren, har vinene fått satt seg, de har blitt rundere og mer komplekse.

Vi drikker mer italienske roséviner

Tradisjonen tro har de rosa vinene i glassene våre vært franske. Men det kommer som kjent stadig flere land og druer på menyen.

Dette skal handle om rosato – italienske roséviner, også kalt rosa. I fjor kjøpte vi nærmere en million liter rosato på Vinmonopolet. Det var en økning på 21 prosent fra året før. Totalt økte rosevinsalget fra 2020 til 2021 med 13 prosent, viser tall fra Vinmonopolet

Rødvin opplevde en nedgang på 2 prosent, mens hvitvin økte med 2 prosent.

Sommer, sol og varme. Det er høysesong for rosévin. Her er 9 deilige italienske roséviner du bør prøve.

Fra 2019 da en gruppe damer ble med meg på vintur og fikk smake lokal rosévin fra Acquapendente.

Rosato på vinkartet

– Vil dere ha vin til maten, spør han med det lune smilet. Han vet godt at jeg både lager vin og jobber med vin, og kjenner allerede svaret, så han fortsetter.

– Hvitt eller rødt, og med eller uten bobler? Der stopper det. Hva om jeg har lyst på rosato?

Etter å ha pendlet mellom Italia og Norge i over ti år, har jeg opplevd at det kan være vanskelig å finne rosévin i Italia.

Lunsj ved Trattoria da Giggetto for damer på vintur.

Det er ikke flust med rosatoer på menyene her, heller ikke på en av  mine favorittrestauranter Trattoria da Giggetto ved Bolsenasjøen. Det samme gjelder i hyllene på butikkene i vårt vårt distrikt nord i Lazio.

Det er ingen annen vin som har hatt mer suksess enn rosévin de siste årene. På verdensbasis økte konsumet med 40 prosent fra 2002 til 2018.

Men selv om italienerne ikke er like ivrige på de rosa vinene, som er vindrikkere i andre land, har de et stort utvalg, og eksporterer. For å se alle distriktene som lager rose i Italia, se HER. 

Og som kjent, har vi i Norge et særdeles stort sortiment å velge i, også blant italienske roseviner.

Sommer, sol og varme. Det er høysesong for rosévin. Her er 9 deilige italienske roséviner du bør prøve.

Noen aromaer som kan dukke opp i rosévin.

En rosa tradisjon

Mens stadig flere rundt om i verden fikk sansen for rosa vin, kastet italienske vinbønder seg rundt og lot druer som vanligvis ble til rødvin få mindre skallkontakt, mens de som allerede hadde laget italienske róseviner i flere tiår og århundrer, organiserte seg.

Organisasjonen Rosauctono ville ivareta tradisjoner, kvaliteten og vise at noen rosa viner faktisk kan lagres.

Selv om de fleste roseviner er ment for å bli drukket i løpet av kort tid, er det flere av dem som fint kan lagres noen år, og som faktisk blir bedre med litt tid.

Sommer, sol og varme. Det er høysesong for rosévin. Her er 9 deilige italienske roséviner du bør prøve.

Lett mat og rosé er ofte en deilig kombinasjon. Foto: Jep Gambard/Pexels.

De er også svært matvennlige og passer til mange ulike retter: fisk, skalldyr, lyst kjøtt og salat.

Hvordan lages rosé?

Rosévin er rødvin på hvitvinsmetoden, pleier jeg si. Etter at blå druer høstes, knuses de. Om de skal bli til rosé får de kort skallkontakt, før de presses, enn druer som skal bli til rødvin.

En annen metode er «å la druene blø». Druene presses rett etter innhøsting, uten å ha noe skallkontakt.

Metodene gir lysere farge og mindre tanniner. Begge to sitter sitter som du kanskje vet i skallet. De aller fleste druer har lyst kjøtt.

Det er ikke tillatt i EU å blende blå og grønne druer for å lage rosevin.

Sommer, sol og varme. Det er høysesong for rosévin. Her er 9 deilige italienske roséviner du bør prøve.

Rosévin i solnedgang på vingården vår i Italia.

Mange italienske roséviner er fortsatt ganske rimelige, men de som er lagringsvennlige koster ofte mer.

Her er forslag til noen italienske roséviner:

 

Conte Spagnoletti Zeuli Colombaio Bombino Nero 2020, Puglia, Italia. Varenummer: 11038701. Kr 165. Bestilling.

Puglia har lange tradisjoner med å lage rosato. Castel del Monte Bombino Nero DOCG er en av Italias første rosévindistrikt. Den lokale drua Bombino Nero er ypperlig. Den har lite pigment (farge), høy syre og lavt sukker.

Knæsjpink i fargen. Godt med søte røde bær. Fin fylde. Flott syre. God fruktsødme også i smak. En super årgang på denne vinene. Deilig og egenartet med en fin lengde.

Kan fint lagres i 3-5 år.

Druer: 100 % Bombino Nero. 87 poeng. Terningkast 6.

 

Sommer, sol og varme. Det er høysesong for rosévin. Her er 9 deilige italienske roséviner du bør prøve.Graci Etna Rosato 2020, Sicilia, Italia. Varenummer: 2829101. Kr 289. Bestilling.

Ved vulkanen Etna trives rødvinsdrua Nerello Mascalese. Sjekk hvor godt den gjør seg i en rose, slik som denne.

Denne er kun presset, ingen skallkontakt etter at druene er knust.

Duft og smak av fersken, appelsinblomst, jordbær, noe mineralitet og herlig sitrus. Flott kompleksitet. God fylde og konsentrasjon. Nydelig lengde.

Prisen? Dette er i øvre sjikt for rosévin, men dette er vakkert. Bør fint tåle 3-4 år til.

Druer: 100% Nerello mascalese. 89 poeng. Terningkast 6.

 

Fenocchio Langhe Rosato 2020, Piemonte, Italia. Varenummer: 11801101. Kr 160. Basis

Middels rosa. Lett og frisk i duft, med en del røde bær og litt forfriskende fjellduft. Saftig og fruktig i smak med noe roser på enden.

Ørlette tanniner. Dette er jo Nebbiolo, drua som lager Barolo, og som kan ha tanniner så trå at vinen må lagres i mange år om du skal makte drikke den.

Denne bør nok også fint klare et par tre år.

Druer: 100 % Nebbiolo. 85 poeng.

Piemonte har markert seg som en strålende rosevinregion de siste åra. Flere kaster seg på. Deriblant noen av de norske vinprodusentene som har slått seg ned her. 

Cascina Allegria Siesta Piemonte Rosato 2020, Piemonte, Italia. Varenummer: 1892801. Kr 212,50. Bestilling.

Knall kirsebærrød i fargen. Duft av modne røde bær og noe jordsmonnspreg. Sitter godt med fin syre. Et lett lag krydder i smak, og søte, lett syrlige røde bær. Snasen, leskende og lett-likelig. Holder seg godt og tåler mer tid (smak i januar 2021).

Vinen er fra druer på gården til Trine og Endre, som sa opp jobbene sine i Norge i 2018, for å følge drømmen om Italia.

Druer: 100 % Barbera. 86 poeng. Terningkast 6

 

Sommer, sol og varme. Det er høysesong for rosévin. Her er 9 deilige italienske roséviner du bør prøve.Cascina Collina Freschezza Rosato 2020, Piemonte, Italia. Varenummer: 8335001. Kr 190. Bestilling. Inne på ti pol.

Innbydende med røde bær, blomst og noe jordsmonn. Frisk. Brer seg pent ut i smak med bringebær, rabarbra og noe sitrus. Saftig med en fin lengde.

Vinen er laget av det norske paret Hilde og Stein i Nizza Monferrato.

Druer: 100 % Barbera. 85 poeng. Terningkast 6.

 

Sommer, sol og varme. Det er høysesong for rosévin. Her er 9 deilige italienske roséviner du bør prøve.Il Palagio New Day Rosato 2020, Toscana, Italia. Varenummer: 12872301. Kr 225. Bestilling.

Sangiovese – Italias mest plantede drue som gjør seg seg så godt i Toscana.

Rund og moden duft av morell, blomst og litt fersken. God syre. Saftig og sitter godt. Pent med røde kirsebær og morell i smak. Litt salt. Delikat. Fin lengde.

Denne vinen er fra vingården til musikeren Sting.

Bør fint klare 2-3 år til.

Druer: 100 % Sangiovese. Økologisk. 88 poeng. Terningkast 6.

 

Vegansk vin. Det er en av de nye merkeordningene på Vinmonopolet. Hva betyr det, og bør vi bry oss?  Mer om tema her og forslag til ti veganske viner. Fonterenza Rosa Toscano Rosato 2019, Toscana, Italia. Varenummer: 522510. Kr 290. Bestilling. Inne på tre pol

Dette er en svært konsentrert vin. Den er også klassifisert som naturvin. Skeptisk? Dette er klokkerent. Her er det aroma av kirsebær og lavende. Sitter svært godt og nydelig balanse. Sitter som ei kule. Flott lengde.

Dyr? Druene skal være fra vinmarker som lager den anerkjente Brunello rødvinen fra Montalcino.

Denne tåler kraftig mat, både kjøtt og grønnsaker. Tåler nok fint noen år til (3-4). Laget av to unge søstre.

Druer: 100 % Sangiovese. 89 poeng. Terningkast 6. Naturvin. Vegansk.

 

Sommer, sol og varme. Det er høysesong for rosévin. Her er 9 deilige italienske roséviner du bør prøve.Rosaura 2020, Campania, Italia. Varenummer: 3311501. Kr 140. Basis

Moden rød frukt og en lett og pen mineralitet. Fin snert, med røde bær og litt jordsmonn i smak. Sitter fint og lenge. God pris!

Drikk i løpet av et eller to år til. For øvrig smakte vi denne på digitalt vinkurs sommeren 2021.

Druer: 100 % Aglianico.  85 poeng. Terningkast 6.

 

Sommer, sol og varme. Det er høysesong for rosévin. Her er 9 deilige italienske roséviner du bør prøve.Cavalchina Bardolino Chiaretto 2020, Veneto, Italia. Varenummer: 5603701. Kr 150. Basis

Blek lakserosa. Lett forsiktig duft av røde, friske bær og noe blomst. Frisk, saftig med noe mineralitet og passende syre. Litt fersken i smak. God pris.

Holder seg fint i 1-2 år til.

Druer: 60% Corvina, 35 % Rondinella 35% og 5 % Molinara. 84 poeng. Terningkast 6.

 

Planeta Rose 2020, Sicilia, Italia. Varenummer: 5089301. Kr 170. Basis

Lys i fargen. Pent parfymert med blomst, masse syrlige bær og søte markjordbær. God syre. Fruktig også i smak med røde bær og litt fersken. Så kommer det et lag til – en lett mineralitet. Fin, fin lengde.  86 poeng. Terningkast 6.

Druer: 50 % Nero d´Avola og 50 % Syrah.

Håper en eller flere av disse forslagene faller i smak!

Artikkelen ble først publisert 25. mai 2021. Oppdatert 20. januar 2022. 

3 Kommentarer

Legg igjen en kommentar