Skip to main content

Er du en av dem som ønsker å fylle kvota etter utenlandstur, men usikker på hva som er gode vinkjøp på Tax Free? Her er mine forslag. Og til deg som ikke orker bære, eller holder deg i Norge – vinene finnes også på Vinmonopolet.

Kanskje var det en etterlengtet ferietur til utlandet, besøk hos familie som bor langt borte eller en jobbtur?

Uansett, når du ankommer Norge, loses du gjennom Tax Free avdelingen. Har du ikke med deg kvota i baggasjen, kan fristelsen være stor.

Det er noe med oss nordmenn når det gjelder Tax Free. Det er jo ikke så rart. Norge har svært høye avgifter på alkohol og tobakk.

Er det verdt å kjøpe med seg vin fra Tax Free?

Du står der, kanskje som meg, litt trøtt, sliten eller du vil bare hjem. Hvilke velger du?

Det er ikke nødvendig slik at du sparer mye penger på all vin. Det finnes viner som faktisk koster mer, andre er et par tiere rimeligere, mens noen er virkelig gode vinkjøp på Tax Free.

Husk at du kan skanne varekoden på merkelappen i hylla i Vinmonopolet appen for å sjekke pris i Norge. 

Er du en av dem som ønsker å fylle kvota etter utenlandstur, men usikker på hva som er gode vinkjøp på Tax Free? Her er mine forslag.

Stopper du her, eller går du forbi?

Se etter «twin packs»

Et tips er å se etter twin-packs. Her kan det være en del å spare. Spesielt på Champagne. Per skrivende stund er det en del utsolgt blant mine favoritter i denne kategorien. Henriot og Louis Roederer har gjerne gode kjøp.

Er du på jakt etter vin fra små familiedrevne vingårder, er ankomsthallen på flyplassen ikke rette stedet. Tax Free butikkene drives av Travel Retail Norge og den internasjonale aktøren Heinemann. De har kvanta, men stort betyr ikke nødvendigvis dårlig.

Er du en av dem som ønsker å fylle kvota etter utenlandstur, men usikker på hva som er gode vinkjøp på Tax Free? Her er mine forslag.

Flere gode kjøp fra Italia i hyllene.

Tidvis er det også mer å spare på dyrere viner. Men det finnes også vin som er betraktelig rimeligere enn på polet også i det lavere prissegmentet.

Travel Retain (som driver Tax-free butikkene) har stadig en liste med nedsatte varer, også på vin. Se nederst i artikkelen for oversikt. 

Hva er kvota og hvor mye koster det å fortolle?

Når du ankommer Norge, kan du ta med deg 4 flasker (0,75 cl) tollfritt til Norge. Dersom du har en liter sprit, kan du kun ta med 2 vinflasker. Dette gjelder uansett om du tar med tobakk.

Fortolling: Om du vil ta med mer vin, betaler du 48 kroner per flaske. For flere tollsatser på alkohol, se liste hos toll.no

Mine tips til gode vinkjøp på Tax Free

Selv har jeg vært så heldig å få reise en del, også de siste par årene. Spesielt til og fra vingården i Italia. Da har jeg i blant tatt med meg en eller to flasker.

Flere av vinene har jeg også smakt på pressesmakinger hos vinimportører i Norge. Alle vinene som nevnes under finnes på Vinmonopolet.

Skal du ikke ut å reise, er polet et godt alternativ. Vi nordmenn er i en særklasse og har et enorm utvalg å Vinmonopolet.

Er du en av dem som ønsker å fylle kvota etter utenlandstur, men usikker på hva som er gode vinkjøp på Tax Free? Her er mine forslag.

Denne vinen ble med til vingården i Italia, og er en av flere gode vinkjøp på Tax Free.

Er det slik at du rett og slett ikke orker drasse med deg enda mer fra flyplassen og hjem, gå forbi og kjøp dem når du er hjemme.

Men om du har lest så langt, er du kanskje klar for å ta med deg en eller flere flasker.

Mine tidligere innlegg om vin på Tax Free var populære, men trengte oppdatering. Noen av vinene er utgått, andre er kommet i nye årganger.

Men her er nye forslag til deg. Dette er mine favoritter, som jeg mener er gode vinkjøp på Tax Free.

Gode vinkjøp på Tax Free:

Er du en av dem som ønsker å fylle kvota etter utenlandstur, men usikker på hva som er gode vinkjøp på Tax Free? Her er mine forslag.J. Moreau & Fils Chablis 2021, Burgund, Frankrike. Kr 169. Duty Free: Kr 225 Vinmonopolet

Lett preg av flint og røyk, samt modne grønne epler. Fin mineralitet også i smak. God fylde og rund. En typeriktig Chablis. Verdt pengene.

Til sjømat, kremet pasta og salater.

Druer: 100 % Chardonnay. 86 poeng.

Er du en av dem som ønsker å fylle kvota etter utenlandstur, men usikker på hva som er gode vinkjøp på Tax Free? Her er mine forslag.Ch. Miraval 2021, Provence, Frankrike. Duty Free: Kr 179. Vinmonopolet: kr 234.

Delikat med røde bær og provencekrydder. Noe hvite blomster, litt lime og salt i tillegg i smak. Frisk, litt fyldig vin med en fin lengde.

En små-elegant vin fra vingården til skuespillerne Brad Pitt og Angelina Jolie. For øvrig en lite feide mellom disse to, da sistnevnte nylig solgte sin eierandel, ifølge Vanity Fair. 

Druer: 5% Rolle, 40% Cinsault, 40% Grenache og 15% Syrah. 87 poeng.

Er du en av dem som ønsker å fylle kvota etter utenlandstur, men usikker på hva som er gode vinkjøp på Tax Free? Her er mine forslag.Henriot Blanc de Blancs, Champagne, Frankrike. Duty Free: kr 419. Vinmonopolet: kr 500.

En aromatisk vin med modne epler og mye autolysepreg som smør, sopp, ost og nøtter, samt noe jordsmonnspreg. Kremete og godt med bobler, Fin fylde. Noe sitrus på lengde. En rund, god  og kompleks Champagne.

Dette er ikke en Champagne for langtidslagring, men bør fint vare i noen år, minst fem. Drikker godt nå.

Druer: 100 % Chardonnay. 89 poeng.

Henriot Brut Souverain er også et godt kjøp i Twin Pack.

Donnafugata Bell’Assai Frappato di Vittoria 2021, Sicilia, Italia. Duty Free: Kr 175. Vinmonopolet: kr 240.

Fruktig med litt syrlige kirsebær, snev av markjordbær og litt sten (mineralitet) Frisk syre. Saftig. Lette og myke tanniner. Mer rød frukt og noe blå blomster i smak. En behagelig, ukomplisert og god vin.

Fin til pizza, ravioli, samt retter med ikke for mye krydder. Eller drikkevin.

Druer: 100 % Frappato. 87 poeng.

Er du en av dem som ønsker å fylle kvota etter utenlandstur, men usikker på hva som er gode vinkjøp på Tax Free? Her er mine forslag.Planeta Plumbago Nero d’Avola 2019, Sicilia, Italia. Duty Free: kr 125. Vinmonopolet: kr 225.

Duft av blomst og mørk frukt. Pent integrert fatkrydder i smak med søt frukt, litt vanilje og krydder. Ren, pen og delikat. Godt kjøp!

Til grillmat. Drikk før 2029.

Druer: 100 % Nero d’Avola. 87 poeng.

Er du en av dem som ønsker å fylle kvota etter utenlandstur, men usikker på hva som er gode vinkjøp på Tax Free? Her er mine forslag.Cune Gran Reserva 2015, Rioja, Spania. Duty Free: kr 189. Vinmonopolet: kr 245

Tiltalende duft av krydder og tørket frukt. Fruktig i smak med litt kokos og sjokolade med salt. God syre. Markante, men runde tanniner. Fin lengde.

Kan fint lagres i enda noen år. Til lam og viltkjøtt. Eller til kos!

Druer: 85 % Tempranillo, 10 % Graciano og 5 % Mazuelo. 89 poeng.

Cune Reserva er også et godt kjøp på Tax Free. Rimeligere og litt enklere, men god. 

Marqués de Riscal Reserva 2018, Rioja, Spania. Duty Free: Kr 165. Vinmonopolet: Kr 250

En klassiker fra Rioja som lukter og smaker av mørke bær, noe tørket frukt, krydder og kokos. Fin syre. Aromaene følger i smak med noe lakris og pepper på lengde. Litt tørre, men runde og fine tanniner. Fin lengde. En typeriktig Rioja som leverer.

Til biff og elg.

Druer: 97 % Tempranillo. 88 poeng.

PS: Denne er også inne i magnum – og du sparer mye på den.

Er du en av dem som ønsker å fylle kvota etter utenlandstur, men usikker på hva som er gode vinkjøp på Tax Free? Her er mine forslag.Le Volte dell’ Ornellaia 2021, Toscana, Italia. Duty Free: kr 199. Vinmonopolet kr 280

Pen duft av røde kirsebær og blomst. Frisk og saftig. Snasen syre. Noe lakris og krydder i smak. En delikat vin som drikker godt, men som fint kan lagres noen år.

En lekker «super toskaner». Bør kunne klare lagring i ti år. Passer til mange middagsretter.

Dette er en vin du både sparer mye penger på, men som også leverer. En av mine faste kjøp.

Druer: 67 % Merlot, 20 % Cabernet Sauvignon og 13 % Sangiovese. 89 poeng.

Er du en av dem som ønsker å fylle kvota etter utenlandstur, men usikker på hva som er gode vinkjøp på Tax Free? Her er mine forslag.Bourgogne Pinot Noir Les Ursilines 2020, Burgund, Frankrike. Duty Free: kr 189. Vinmonopolet kr 260.

Fruktig med modne røde og mørke bær, nellik og noe krydder. Saftig med ok syre. Medium til lette tanniner. Mer krydder i smak med kakao på lengde.

En ok vin, men uten de store høydene.

Druer: 100 % Pinot Noir. 85 poeng.

PS: Har du forslag til andre gode vinkjøp på Tax Free? Legg gjerne igjen ditt forslag i kommentar.

Ble det noe vin? Eller venter du til du har ankommet Vinmopolet?

Om du vet om andre gode kjøp, legg gjerne igjen en kommentar!

4 Kommentarer

Legg igjen en kommentar