Skip to main content

Tradisjonen tro lanseres årets ferske, franske vin den tredje torsdagen i november. Hva er greia og er de verdt pengene? Jeg har smakt meg gjennom utvalget av Beaujolais Nouveau 2023.

– Jeg husker pappa pleide å kjøpe Beaujolais Nouveau, sier mamma da jeg forteller at jeg er på vei til pressesmaking på Vinmonopolet av årets viner fra Frankrike. 

Vi snakker noen tiår tilbake i tid. Da Vinmonopolet begynte å ta inn den franske vinen på begynnelsen av 1980-tallet, var det på samme tid som «Bojo-vinen» tok av flere steder i verden. 

Det handler om vin som knapt er ferdig gjæret før den flaskes opp. De fleste vinmakere venter mange måneder, ja, noen flere år, før de slipper vinene ut til kundene.

Beaujolais Nouveaufesten har gått i bølger. Fra masseproduserte viner med duft av banan og tutti-frutti, til mer naturvinfokuserte viner uten sulfat – og fruktdrevne viner med lette tanniner som ligner mest på en helt vanlig vin.

Jeg har smakt vinene som lanseres torsdag 16. november på landets vinmonopol. Ikke bare ta med deg en flaske fra hylla! Flere syns jeg du bør holde deg unna, om du ikke vil ha vin som lukter reduktivt og har en ettersmak av gjær. Men det er noen skikkelige saftige og gode viner også.

Her får du omtale av 14 viner. Logg deg inn eller bli medlem for å lese mer vinene og om Beaujolais Nouveau. Bli med på festen!

En av dem er denne:

Bulliat Bouquet Final Beaujolais Nouveau 2023. Varenummer: 12228901. Kr 210

Frisk duft av bringebær og kirsebær. Ikke noe gotteri. Stram og fin syre. Godt med røde bær også i smak, og noe blomst. Stram og fin syre. Lette tanniner og fin lengde.

Klassisk og godt dette! En av de aller beste. 86 poeng. 

For å lese denne artikkelen må du ha et medlemskap.


Trykk på linken for å kjøpe et medlemskap - Bli medlem her.
Hvis du allerede har et medlemskap,