Skip to main content

Festen er så vidt over og et nytt år i gang før Vinmonopolet lanserer nye viner i januar. Her er omtale av både nyheter i basis og  noen eksklusive viner i bestillingsutvalget.

Bitende kulde og godt med snø har møtt mange av oss i det nye året. Selv har jeg mest lyst til å sitte inne foran peisen. Men Vinmonpolet og importører har invitert til pressesmakinger før vinslippet 10. januar, og jeg har takket ja til de fleste. 

Hvit januar

Vinmonopolet har tatt «hvit måned» bokstavelig når de lanserer nye viner i januar. Flesteparten av vinene er nettopp det, om enn ikke alkoholfrie, som de fleste legger i betegnelsen.

I 2023 økte hvitvinssalget med 2,9 prosent, mens rødvinsalget falt med 5 %, eller 2 millioner liter,  ifølge salgstall fra Vinmonopolet. 

Rimelige og dyre rødviner

Salget av lyse viner øker naturlig nok mest i varmere perioder. Med kulda som er i Oslo nå, får jeg mest lyst på et glass rødvin.

Det slippes også noen nye rødviner som er verdt å nevne, deriblant Pinot Noir fra USA og New Zealand og to gode kartongviner.


Jeg har også tatt med noen eksklusive italienske i bestilling og en moden Champagne til en god pris. For det blir jo også feiring i år!

Logg deg inn, eller bli betalende abonnent for å lese om vinene. Totalt får du omtale av 18 viner. 13 av dem er i basis, resten i bestilling. Vinene er i ulike priskategorier.

Her er en smakebit på en rimelig rødvin og en hvitvin fra England:


Simpsons Gravel Castle Chardonnay 2020, Kent, England. Kr 241 (basis)

Engelsk musserende har blitt en salgssuksess og det med grunn. Men i løpet av få år har også britene kommet med «stillviner».

Fruktig og saftig med mye epler og krydder i duft og smak. Fin syre. Noe sitrus og mineralske noter.

Druer: 100 % Chardonnay. 87 poeng.

Altano Tinto 2021, Douro, Portugal. Kr 150 (test)


Mørk i fargen. Duft av bjørnebær, plommer, pinjetrær og kongler. Fin syre. Runde tanniner. Litt krydder og skogsbær i smak.

Til pasta, pizza, lyst eller mørkt kjøtt. Bør også tåle bacalo om du vil ha rødvin til. Prisgunstig vin som leverer.

Druer: Tinta Barroca 30%, Tinta Roriz 30% og Touriga Franca 40%. 85 poeng.


Omtale av 16 andre viner finner du i innlegget.

For å lese denne artikkelen må du ha et medlemskap.


Trykk på linken for å kjøpe et medlemskap - Bli medlem her.
Hvis du allerede har et medlemskap,